Plan: | Nieuw-Mathenesse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0024-0002 |
Het uitgangspunt van het bestemmingsplan is het consolideren van de bestaande situatie, waarbij de ruimte wordt geboden om het gebied te herstructureren. Voorname aandachtspunten daarbij zijn de relatie tussen het bedrijventerrein en de omliggende woonwijken, specifiek voor wat betreft een goede milieuzonering, het beperken van de milieuoverlast en het verbeteren van het woon- en leefklimaat.
In dit bestemmingsplan wordt er voor gekozen de bestemmingsregels flexibel te houden. Binnen de verschillende zones worden bouwvlakken opgenomen, waarvan een bepaald percentage mag worden bebouwd. Binnen de zones wordt ook een algemene bouwhoogte opgenomen die is toegelaten binnen de bouwvlakken in de zone. Het bebouwingspercentage en de bouwhoogte wordt bepaald door de aard van de bedrijfsactiviteiten die binnen een zone zijn toegestaan. Dit zijn maten die op grond van het vigerende bestemmingsplan ook grotendeels waren toegelaten. Voor zover in de bestaande situatie afwijkende maten aanwezig zijn, worden deze specifiek aangegeven op de verbeelding.
In het Masterplan Nieuw-Mathenesse is de ontwikkelingsvisie verwoord. De duurzaamheidskansen voor het plangebied zijn verkend in de notitie Duurzaamheid Loont. Het onderhavige bestemmingsplan geeft hiervan waar mogelijk een ruimtelijke weerslag. Ambities als de toename van de bruto-vloeroppervlakte (bvo) van gebouwen, het realiseren van meer arbeidsintensieve bedrijvigheid en het vergroten van de bebouwingsdichtheid zijn direct te herleiden naar (de uitwerking van) het Masterplan Nieuw-Mathenesse. De werkgelegenheid zal hierdoor een impuls kunnen krijgen. Andere onderdelen van de ontwikkelingsvisie krijgen hun vertaling via ander instrumentarium, zoals bijvoorbeeld het welstandstoezicht, of zien op de periode na het verstrijken van de plantermijn.
Nieuw-Mathenesse is en blijft in hoofdzaak een bedrijventerrein. Het beleid voor het plangebied is daarom gericht op de versterking van de bedrijfsfunctie en de modernisering van het bedrijventerrein. Op het bedrijventerrein bevindt zich een breed scala van typen bedrijven, zoals een glasfabriek, distilleerderijen, aannemersbedrijven, drukkerijen, een groothandel in bouwartikelen, een grote sociale werkvoorziening (met o.a. een drukkerij), metaalbewerkingbedrijven en een aantal garagebedrijven.
De mogelijkheden voor vestiging van milieubelastende bedrijven worden teruggebracht. In paragraaf 4.8.1 zijn criteria aangegeven voor de toelaatbaarheid van de verschillende bedrijfscategorieën. De toegelaten milieucategorieën zijn bepaald op grond van de afstanden tot woonbebouwing en andere milieugevoelige bestemmingen. De richtafstanden uit de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' vormen daarbij het uitgangspunt. Uitzondering op de interne milieuzonering vormen bestaande bedrijven in een hogere milieucategorie dan op grond van de richtafstanden mogelijk zou zijn. Voor deze bedrijven geldt een maatbestemming, welke met een aanduiding is aangegeven op de verbeelding. De bestaande rechten van zittende bedrijven worden hiermee gerespecteerd.
Voor het bedrijventerrein geldt dat alleen bedrijven zijn toegelaten welke zijn genoemd in de als bijlage bij de regels genoemde Staat van milieubelastende activiteiten en welke voldoen aan de ter plekke toegelaten milieucategorie. De Staat van milieubelastende activiteiten is een 'geschoonde' versie van de 'Richtafstandenlijst voor milieubelastende activiteiten' uit de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering'. Toegelaten zijn uitsluitend die bedrijven welke passen bij de aard van de bedrijvigheid op het bestaande bedrijventerrein. Het is daarbij mogelijk dat bedrijven in de staat worden genoemd welke een hogere milieucategorie hebben dan ter plekke is toegelaten. Voor deze bedrijven geldt dat deze met een afwijkingsbevoegdheid zijn toegelaten indien de bedrijfsvoering dusdanig van aard is dat deze qua milieuinvloed gelijk kan worden gesteld aan de ter plekke toegelaten (lagere) milieucategorie.
Voor het gebied bestemd als 'Bedrijventerrein - 1' geldt de Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein'. Deze staat betreft een versie van de staat waar het aspect geluid uit is weggelaten. Reden hiervoor is dat geluid op een gezoneerd industrieterrein wordt gereguleerd via de Wet geluidhinder en Wet milieubeheer. Omdat geluid via het milieuspoor wordt gereguleerd is het uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening niet noodzakelijk om voor wat betreft de zonering ook rekening te houden met het aspect geluid (zie paragraaf 'Bedrijventerrein en zonering').
In verband met de aanwezigheid van bedrijven die in belangrijke mate geluidhinder (kunnen) veroorzaken is voor het bedrijventerrein bij Koninklijk Besluit een geluidszone vastgesteld. Met dit bestemmingsplan wordt het gezoneerde industrieterrein niet verkleind. Wel worden de mogelijkheden voor de vestiging van geluidzoneringsplichtige bedrijven beperkt, doordat deze op grond van de planregels alleen zijn toegelaten in het gebied tussen de woonbebouwig aan de Rotterdamsedijk, de Nieuw-Mathenesserstraat, de Maasdijk en de Buitenhavenweg (het Distilleercluster, zie paragraaf 4.6.1.4). De planologische regeling welke het bestemmingsplan biedt loopt daarmee vooruit op een toekomstige verkleining en splitsing van het gezoneerde industrieterrein Havens-Noord.
Binnen het bestemmingsplan zijn (nieuwe) zoneringsplichtige activiteiten uitsluitend toegelaten in het gebied met de bestemming 'Bedrijventerrein - 1'. Dat zoneringsplichtige activiteiten op grond van het bestemmingsplan zijn toegelaten binnen deze bestemming betekent niet dat dergelijke bedrijven zich ongelimiteerd kunnen vestigen op het gezoneerde industrieterrein. Voor bedrijven welke zich in dit gebied willen vestigen geldt dat op grond van de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer beoordeeld moet worden of deze bedrijven passen binnen de 'geluidsruimte' op het industrieterrein. De aanwezige 'geluidsruimte' vormt daarmee een beperkende factor voor de vestiging van zoneringsplichtige activiteiten.
De vestiging van (nieuwe) bedrijfswoningen op het bedrijventerrein is in strijd met het provinciaal beleid. Nieuwe bedrijfswoningen zijn om deze reden niet toegelaten in het plangebied. De bestaande bedrijfswoningen zijn allen op de verbeelding aangeduid als 'bedrijfswoning'. Voor bedrijfswoningen geldt een beperkende regeling op grond waarvan de woningen als bedrijfswoning kunnen blijven functioneren, maar welke het verbiedt de woning af te splitsen van het bedrijf waartoe deze behoort.
Binnen het plangebied zullen de komende jaren een aantal aanpassingen in de infrastructuur plaatsvinden. Dit betreft met name de Havenroute en de Buitenhavenweg.
Op het gebied van logistieke distributie zijn O-I Manufacturing Netherlands en Nolet Distillery belangrijke spelers met grote goederenstromen. Nolet Distillery heeft bij de herstructurering veel maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid en heeft onder andere een hoogwaardig logistiek systeem, waarin opslag verticaal is georganiseerd (intensief ruimtegebruik). Bij O-I Manufacturing Netherlands zijn plannen voor vergaande beperking van het transport in voorbereiding.
O-I Manufacturing Netherlands maakt qua logistiek gebruik van het water voor de aanvoer van grondstoffen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor vervoer over water van gereed product verkend. Nolet Distillery heeft aangegeven een graanalcoholfabriek te willen realiseren in de nabijheid van de bestaande bedrijfsbebouwing. De aan- en afvoer van goederen, grondstoffen, half-fabricaten of (rest) producten via het water vormt een interessant alternatief, gegeven de grote goederenstroom van een dergelijk bedrijf. Het bestemmingsplan maakt het gebruik van het water voor het laden en lossen van producten mogelijk door middel van een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid.
Het Masterplan Nieuw-Mathenesse zet bij het herstructureren in op het verbeteren van de (ruimtelijke) kwaliteit en intensiever gebruik van het eigen terrein ten behoeve van het economisch functioneren. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk de percelen volledig te bebouwen. Dit kan gerealiseerd worden door parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein te laten plaatsvinden en flexibel om te gaan met ruimte (parkeerlagen op hoogte en diepte) en door zowel bedrijven als bezoekers en omwonenden gebruik te laten maken van de diverse parkeermogelijkheden. Voor enkele deelgebieden worden deze mogelijkheden in samenspraak tussen ondernemers en gemeente verkend.
Het realiseren van collectieve parkeervoorzieningen kan bijdragen aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en intensiever gebruik van de bedrijfsgronden. De mogelijkheid wordt verkend om een parkeergarage te realiseren aan het noordelijke deel van de Nieuw-Mathenesserstraat, op het terrein van O-I Manufacturing Netherlands. Daarmee zou de parkeerbehoefte van de glasfabriek geconcentreerd kunnen worden en komt ruimte beschikbaar voor logistieke activiteiten (onder andere opslag) op het bestaande terrein. De parkeergarage kan tevens mogelijkheden bieden voor parkeren van bedrijven in de omgeving en buiten werktijden voor bewoners van de Rotterdamsedijk. Ook zuidelijker op het bedrijventerrein wordt een dergelijke collectieve parkeervoorziening overwogen om te komen tot kosteneffectieve parkeeroplossingen.