Plan: | Nieuw-Mathenesse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0024-0002 |
Op 28 september 2009 heeft de raad de 'Stadsvisie Schiedam 2030' vastgesteld. Deze Stadsvisie geldt als een structuurvisie als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening. De Stadsvisie is tot stand gekomen in samenspraak met veel partijen uit de stad. In dit kader is van december 2008 tot en met april 2009 een interactief traject uitgevoerd met een grote betrokkenheid van burgers, partners, ondernemers en raadsleden. De uitkomsten van dit traject zijn opgenomen in de Stadsvisie.
In de Stadsvisie wordt geconcludeerd dat het onmogelijk is om alle hoofdopgaven tegelijk uit te voeren. Daarom vormen de hoofdopgaven het kader waar, binnen de periode 2010-2030, ruimtelijke werkzaamheden uit voortvloeien. In de Stadsvisie worden acht ruimtelijke opgaven onderscheiden, waaronder de vernieuwing van Nieuw-Mathenesse. Uitgangspunt daarbij is het voortzetten van de diversificatie van werkgelegenheid en het scheppen van een sterk vestigingsklimaat voor bedrijven.
In Nieuw-Mathenesse is sprake van de ontwikkeling van een distilleercluster als moderne en met Schiedam verbonden tak van industrie; hoogwaardig en op de toekomst toegesneden. Vernieuwing van de verouderde terreindelen, in de zone tussen de dijk (Nieuw-Mathenesserstraat) en het water moet plaatsvinden in samenwerking met Rotterdam en in aansluiting op de ontwikkeling van de Merwehaven (op termijn). De door Rotterdam voorgenomen ontwikkeling is neergelegd in de Structuurvisie Stadshavens, die in september 2011 is vastgesteld door de gemeenteraad van Rotterdam. In dit gebied zijn op termijn meer stedelijke functies, waaronder wonen, in de rand aan de Merwehaven mogelijk en is de ontwikkeling niet alleen puur gericht op bedrijvigheid.
Als gevolg van de economische terugslag van de afgelopen jaren zijn de plannen voor de lange termijnontwikkeling zowel in Schiedam als in Rotterdam uitgesteld. Was aanvankelijk de start van de herontwikkeling van de Merwehaven en de zuidrand van Nieuw-Mathenesse als onderdeel van het Schiedamse waterfront voorzien in de periode vóór 2020, nu is de start van deze herontwikkeling niet voorzien binnen de planperiode van dit bestemmingsplan.
De Stadsvisie zet voorts in op het realiseren van een goede ontsluiting van de aan de zuidzijde van de stad gelegen bedrijventerreinen op het landelijke wegennet via de aansluiting A4 - Wilhelminahaven - Nieuw-Mathenesse - Merwehaven (de Havenroute). Dit betreft een langlopend project, dat voortdurend in samenhang wordt gezien met de ontwikkeling van Nieuw-Mathenesse en overige ontwikkelingen langs de Nieuwe Maas.
In december 2008 heeft de gemeente Schiedam het Masterplan Nieuw-Mathenesse vastgesteld. In het Masterplan wordt ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden voor Nieuw-Mathenesse. Kernambitie is om van Nieuw-Mathenesse een modern stedelijk gebied te maken met een diversiteit aan vooral economische functies, en in mindere mate woonfuncties, en het gebied te verbinden met de hoogstedelijke omgeving van de historische binnenstad en de Rotterdamse ontwikkelingen in Merwehaven. Er wordt aandacht besteed aan zowel de ruimtelijke als de functionele aspecten en op welke deelgebieden welk soort ingrepen moeten worden gedaan om de gebiedsontwikkeling tot een succes te maken.
Het doel van de herstructurering is gericht op een duurzame herontwikkeling van het bedrijventerrein met:
Voor Nieuw-Mathenesse wordt een ontwikkeling voorgestaan naar een gemengd gebied. Aan de ene kant is er sprake van herstructurering van het bestaande bedrijventerrein. Aan de andere kant is er sprake van een transformatie van het gebied; naast (hoogwaardige) bedrijvigheid is er ook ruimte voor andere functies, zoals (op termijn) wonen. Daarbij wordt een zonering van het gebied voorgestaan, waarbij tussen de Buitenhavenweg en de Nieuw-Mathenesserstraat het distilleercluster is gesitueerd en tussen de Nieuw-Mathenesserstraat en de Gustoweg/Minervaweg het werkgebied. Deze beide gebieden samen vormen het toekomstige bedrijventerrein.
Afbeelding 6 - Ontwikkelingskaart, Masterplan Nieuw-Mathenesse
Buiten dit werkgebied is een overgangsgebied voorzien, met een menging van woon- en werkfuncties en andere stedelijke functies (cultuur, vrijetijdsvoorzieningen en dergelijke). De Structuurvisie Stadshavens (Rotterdam) voorziet in de zone tussen de Gustoweg en de Merwehaven op termijn een gemengd stedelijk gebied. Ditzelfde milieu voorziet het Masterplan Nieuw-Mathenesse in de zone tussen de Minervaweg en de Fortunaweg. Ten zuiden van de Fortunaweg, aan de rivier, is op langere termijn een aantrekkelijk woongebied voorzien.
Uitwerking Masterplan Nieuw-Mathenesse
Met de Uitwerking Masterplan Nieuw-Mathenesse uit 2010 zijn de uitgangspunten voor de herontwikkeling van Nieuw-Mathenesse concreter ingevuld. Nieuwe initiatieven worden waar mogelijk getoetst aan deze uitwerking. Het onderhavige bestemmingsplan is mede gebaseerd op de uitgangspunten die hierin zijn verwoord. In de Uitwerking is nader ingegaan op aspecten als ontsluiting / verkeerstructuur, milieuzonering, ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid (waarin het cradle-to-cradle-principe), economie/werkgelegenheid en cultuur. Daarnaast is ingegaan op de functionele inrichting van Nieuw-Mathenesse: de gebiedsprofielen zijn gedefinieerd en afzonderlijk beschreven, met bijbehorende randvoorwaarden.
In 2009 is de Nota Bedrijventerreinen vastgesteld. De nota heeft een focus tot 2020. Uitgangspunt van de nota is het optimaliseren van de werkgelegenheid, onder andere door het vinden van uitbreidingsruimte voor en nieuwvestiging van (hoogwaardige) bedrijven, welke uit het oogpunt van milieu in te passen zijn in de stedelijke omgeving. Een doel om dit uitgangspunt te bereiken is het intensiveren van het gebruik van de bestaande bedrijventerreinen door verdichting.
Voor Nieuw-Mathenesse zet deze nota in op intensivering van het ruimtegebruik en het uitgeven van nog beschikbare kavels. Invulling moet plaatsvinden met hoogwaardige bedrijfsmatige functies en hoogwaardige stedelijke functies. Daarmee is een toename met circa 550 arbeidsplaatsen mogelijk op Nieuw-Mathenesse. Vernieuwing kan een impuls krijgen op die plaatsen waar erfpachtconstructies aflopen. Als doelgroepen zijn de sectoren onderwijs, cultuur en recreatie geschikt, alsmede hoogwaardige bedrijvigheid gerelateerd aan het distilleercluster. Deze doelgroepen bieden werk aan relatief veel hoger opgeleiden en passen in het stedelijke en culturele klimaat van de locatie.
Op 28 juni 2012 is de Woonvisie Schiedam 2030 vastgesteld. De Woonvisie vormt een nadere uitwerking van de in de Stadsvisie benoemde hoofdopgaven met betrekking tot het wonen voor de periode tot 2030. Uitgangspunt is dat alle Schiedammers de kans moet worden geboden om aantrekkelijk te kunnen wonen in een kwalitatief goede woon- en leefomgeving, welke voldoende mogelijkheden biedt voor sociale stijging. Deze ambitie wordt gerealiseerd door nieuwe woonmilieus in Schiedam te ontwikkelen door stedelijke vernieuwing en Schiedam om te vormen naar een levensloopvriendelijke stad.
De Woonvisie gaat uit van de bouw van 3.500 nieuwe woningen tot 2030. Dit zal zowel plaatsvinden op nieuwe woningbouwlocaties als door herstructurering van bestaande woongebieden. Daarnaast zet de Woonvisie in op het voltooien van projecten welke in de afgelopen jaren reeds zijn opgepakt. Als gevolg van de aanleg van de A4, wat bij vaststelling van de Stadsvisie niet zo snel was voorzien, komen enkele nieuwe locaties aan de orde, met name rond het Beatrixpark en op sportpark Harga. Het grootste gedeelte van de bouwopgave zal worden gerealiseerd op deze locaties. Ontwikkeling van het Schiedamse waterfront wordt mede ten gevolge van deze ontwikkelingen in de periode tot 2030 niet meer voorzien.
Het Gemeentelijk verkeer- en vervoerplan 2011-2020 "Schiedam duurzaam bereikbaar" (GVVP) is in 2011 vastgesteld. In het GVVP wordt beschreven op welke wijze de gemeente zich de komende jaren wil inzetten om haar strategische positie in de Zuidvleugel van de Randstad te behouden en te versterken en hoe het lokale bereikbaarheidsbeleid wordt vormgegeven om bij te dragen aan een vitale stad. Gekozen is voor duurzame bereikbaarheid, goed voor mens, economie en milieu en voor langere tijd een oplossing biedend.
De aanpak van duurzame logistiek richt zich op duurzame stedelijke distributie voor de binnenstad van Schiedam en bij de bedrijven met grotere goederenstromen. Op Nieuw-Mathenesse zijn O-I Manufacturing Netherlands en Nolet Distillery in dit verband belangrijke bedrijven, die hiermee actief bezig zijn.
Langs de Nieuwe Maas is sprake van een aantal ontwikkelingen: de Merwehaven en het Vierhavensgebied in het kader van Stadshavens Rotterdam, met een mogelijke nieuwe stadsbrug naar Rotterdam Zuid, terwijl op de lange termijn de herontwikkeling van een deel van de Wilhelminahaven in Schiedam als mogelijke ontwikkeling wordt gezien. Mede gelet op deze ontwikkelingen is het wenselijk de route langs de zuidkant van de stad, die nu loopt langs Van Deventerstraat, Nieuw- Mathenesserstraat, Maasdijk, Havendijk, Westfrankelandsedijk en Vlaardingerdijk, meer ruimtelijke samenhang te geven en om te vormen tot Havenroute. Een gedeelte van deze Havenroute bevindt zich binnen het plangebied. Het bestemmingsplan vormt geen belemmering voor realisatie van deze plannen, welke de bereikbaarheid van het plangebied zullen verbeteren.
De parkeerproblematiek in Schiedam is in de Kadernota Parkeerbeleid 2009-2013 (2009) integraal geanalyseerd. De nota is een stedelijk beleidsplan met een doorvertaling naar de verschillende wijken en bedrijventerreinen. Het parkeerbeleid in de nota omvat zeven stedelijke hoofdpunten, die binnen een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden worden geplaatst. Hierbij is rekening gehouden met gerelateerde beleidsterreinen. Voor de bedrijventerreinen is op hoofdlijnen aangegeven hoe dit beleid in de specifieke problematiek van die terreinen kan worden uitgevoerd. Tenslotte is een uitvoeringsplan op hoofdlijnen opgenomen, waarin de voorgestelde maatregelen worden ingedeeld in maatregelen die op korte- of middellange termijn kunnen worden uitgevoerd, maatregelen die samenwerking met andere partijen vereisen en maatregelen waarvoor nog nader onderzoek nodig is. Het parkeerbeleid wordt op basis van het Gemeentelijk verkeer- en vervoerplan gecontinueerd voor de periode tot 2020.
Ten aanzien van de Schiedamse bedrijventerreinen wordt in algemene zin geconstateerd dat het parkeren (veel) ruimte inneemt. Dit vormt een belemmering voor het optimaal benutten van de ruimte en van de uitstraling van de terreinen. Voor bedrijventerreinen liggen er kansen om de uitstraling en de benutting te vergroten door het parkeren anders te ordenen door bijvoorbeeld het concentreren van parkeervoorzieningen in collectieve en/of openbare parkeervoorzieningen (garages). De parkeerruimte bij het bedrijf op eigen terrein kan dan beperkt blijven tot de benodigde parkeerruimte voor de bedrijfsauto's. Eventuele parkeerplaatsen op straat zijn dan uitsluitend bedoeld voor bezoekers. Parkeervoorzieningen bij bedrijven kunnen eventueel worden omgezet in bedrijfsruimte. Samen met vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen wordt bepaald waar deze aanpak wenselijk is en kans van slagen heeft.
In het Groenstructuurplan uit 1995 is het gemeentelijk groenbeleid vastgelegd. Het structuurplan is een belangrijk instrument voor de langere termijn (10 jaar) en geeft een integrale visie op de openbare ruimte en de manier waarop water en groen, in relatie tot recreatie en ecologie, daarin een rol spelen. Het doel van het Groenstructuurplan is samen te vatten als "het veiligstellen en ontwikkelen van de specifieke kwaliteitskenmerken van de openbare ruimte in Schiedam".
In het Groenstructuurplan ligt het accent op de kwaliteit van de openbare ruimte en de manier waarop groen daarin een rol speelt. Uitgangspunt is dat het groen in Schiedam een hoge kwaliteit moet hebben. Het groen moet aan vier voorwaarden voldoen om te kunnen spreken van een hoge kwaliteit:
Het plangebied is in het Groenstructuurplan indicatief aangeduid als werkgebied. In deze gebieden is geen duidelijke groenstructuur te realiseren. Wel wordt er naar gestreefd om de omgevingskwaliteit te verbeteren. Op plaatsen waar dit geen belemmering vormt voor de bedrijfsvoering kunnen bomen (die elders in de stad vrijkomen bij werkzaamheden) worden aangeplant. In het Bomenstructuurplan wordt de Buitenhavenweg aangewezen als locatie voor een beeldbepalende laanbeplanting. Dit is één van de uitgangspunten bij de herinrichting van het profiel van de Buitenhavenweg, wat binnen de planperiode zal worden gerealiseerd.
In 2009 is de 'Detailhandelsnota 2010-2020' vastgesteld. De nota tracht door middel van een onderlinge afstemming tussen de winkelgebieden en geplande ontwikkeling een sterk detailhandelsapparaat op te bouwen met als doel te komen tot een evenwichtige en duurzame voorzieningenstructuur voor de consument waarin de markt met vertrouwen durft te investeren.
Schiedam heeft geen grootschalige perifere detailhandelsconcentratie. Wel zijn enkele grote aanbieders aanwezig op bedrijventerreinen (elektronica, bouwmarkten). Vanwege het grote aanbod in de omgeving (o.a. Alexandrium III, Ikea Delft) is er geen aanleiding om dit aanbod in de periferie substantieel uit te breiden. Wel is concentratie van winkels in volumineuze branches (bouwmarkten, woninginrichting, tuincentra) gewenst. Voor de hand ligt om concentratie na te streven op bedrijventerrein 's-Graveland waar momenteel het grootste deel van het aanbod is gevestigd. Hierdoor kunnen de winkels meer van elkaars nabijheid profiteren en worden de eventuele negatieve effecten als forse toename van het verkeer en strengere milieunormen voor overige bedrijven op het bedrijventerrein beperkt.
In het bestemmingsplan wordt detailhandel beperkt tot de bestaande detailhandelsvestigingen. Deze worden op de verbeelding door middel van de aanduiding 'detailhandel volumineus' aangeduid. Hiermee wordt voorkomen dat elders in het plangebied nieuwe detailhandel wordt gerealiseerd. Het uitvoeren van detailhandelsactiviteiten ondergeschikt aan de op het terrein toegelaten bedrijfsactiviteiten is onder voorwaarden toegelaten.
In 2008 is de 'Nota Horecabeleid Schiedam 2008-2012' vastgesteld. Op grond van deze nota wordt getracht een goede balans te bereiken tussen horeca als belangrijke economische functie en het bewaken van de woon- en leefsituatie, zodat negatieve effecten van de horeca kunnen worden voorkomen. De strategie om deze balans te bereiken zag oorspronkelijk op het consolideren van horeca in woonwijken (geen nieuwe bedrijven en geen uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande bedrijven) en het aangeven van de (on)wenselijkheid van de verschillende typen horecabedrijven in het centrum. Met de herziening van het horecabeleid in 2008 is de nadruk meer komen te liggen op het sociaal-recreatieve aspect van horeca en het meer toelaten van horeca, vooral waar dit aansluit op nieuwe ontwikkelingen. Het horecabeleid sluit de nieuwvestiging van horeca op het bedrijventerrein uit.
In november 2003 heeft de gemeente Schiedam de Nota Architectuur & Welstand vastgesteld. In deze nota zijn voor alle wijken in Schiedam de architectonische en stedenbouwkundige kenmerken beschreven. Voor het sterk verouderde gebied Nieuw-Mathenesse wordt verwezen naar het herstructureringsprogramma dat inzet op een modern, gemengd en duurzaam bedrijventerrein.
In 2012 is in aansluiting op het Masterplan Nieuw-Mathenesse en de Nota Architectuur & Welstand een welstandsparagraaf voorbereid voor Nieuw-Mathenesse. In deze welstandsparagraaf zijn globale kaders vastgelegd. Basis is dat in de zone langs de Schie ingezet wordt op een uitwerking die meer aansluit bij het historisch weefsel, met langs de Schie een uitwerking die in korrel en materiaalgebruik refereert aan de historische stad. In het buitendijkse deel geldt een moderner kader.