Plan: | Nieuw-Mathenesse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0024-0002 |
Met betrekking tot het aspect geluid worden het wegverkeer, railverkeer, vliegverkeer en de industrie als potentiële geluidsbronnen onderscheiden. Op grond van de Wet geluidhinder, en voor vliegverkeer de Luchtvaartwet en Wet luchtvaart, geldt voor deze geluidsbronnen een voorkeursgrenswaarde waar woningen en anderen geluidgevoelige objecten aan moeten voldoen. Voor de realisatie van woningen en andere geluidgevoelige objecten binnen één of meerdere van deze zones is een akoestisch onderzoek vereist, waaruit de geluidsbelasting op de gevel blijkt. De verschillende geluidsbronnen welke van invloed zijn op het plangebied worden in het navolgende beschreven. Dit geldt niet voor het rail- en vliegverkeerlawaai aangezien het plangebied ruimschoots buiten de bijbehorende geluidscontouren is gelegen.
Rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die 'in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken', zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, wordt een geluidzone vastgesteld. Dergelijke bedrijven worden ook wel “grote lawaaimakers” genoemd. Het betreft bedrijven waarvan bestrijding van de geluidhinder aan de bron onvoldoende mogelijk is om het geluidniveau te bepreken tot 50 dB(A) op de terreingrens van de inrichting. Rondom een gezoneerd industrieterreinen dient een geluidzone te worden vastgelegd in bestemmingsplannen. Tot de geluidzone behoort het gebied tussen de grens van het gezoneerde industrieterrein en de grens van de geluidszone. Buiten een zone mag de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50dB(A) bedragen.
Bij het mogelijk maken van nieuwe geluidsgevoelige functies dient rekening te worden gehouden met de zonering van industrielawaai. Voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen in de zone geldt een wettelijke voorkeurgrenswaarde van 50 dB(A). Door middel van een hogere waarde procedure kan een hogere geluidsbelasting worden toegestaan op woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen. Dit kan tot een maximale ontheffingswaarde, welke afhankelijk is van de situatie. Woningen en andere geluidsgevoelige objecten binnen de geluidzones zijn alleen mogelijk indien blijkt dat de geluidsbelasting op de gevel van nieuw te bouwen woningen niet hoger is dan 50 dB(A) of een verkregen hogere (geluids)waarde.
Nieuw-Mathenesse vormt, samen met de Rotterdamse Merwe-Vierhavens, het gezoneerde industrieterrein Havens-Noord, voorheen Havens-Noordwest en Oostfrankenland (voor wijziging gezoneerd industrieterrein zie paragraaf 4.6.1.4). Het plangebied ligt deels binnen de wettelijke geluidszone van het industrieterrein Schiedam-Zuid en geheel binnen de geluidszone van de Waal-Eemhaven.
Afbeelding 8 - Geluidzone gezoneerde industrieterreinen
Het gehele plangebied, met uitzondering van de VROM-locatie in het noordwesten van het plangebied, behoort tot het gezoneerde industrieterrein Havens-Noord. Het gezoneerde industrieterrein is op de verbeelding vastgelegd met de aanduiding 'Gezoneerd industrieterrein'. Geluidzoneringsplichtige activiteiten zijn daarbij alleen toegelaten op gronden bestemd als 'Bedrijventerrein - 1' (zie paragraaf 4.6.1.4). Dat zoneringsplichtige activiteiten op grond van het bestemmingsplan alleen mogelijk zijn op de als 'Bedrijventerrein - 1' bestemde gronden betekent niet dat dergelijke bedrijven zich daar ongelimiteerd kunnen vestigen. Voor bedrijven en inrichtingen welke zich in dit gebied willen vestigen geldt dat op grond van de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer beoordeeld moet worden of deze bedrijven passen binnen de aanwezige 'geluidsruimte' op het industrieterrein. De aanwezige 'geluidsruimte' vormt daarmee een beperkende factor voor de vestiging van zoneringsplichtige activiteiten.
Voor de delen van het plangebied welke buiten het gezoneerde industrieterrein liggen geldt dat deze geheel binnen de wettelijke geluidzone van 50 dB(A) behorende bij het gezoneerde industrieterrein liggen. Voor deze zone geldt dat uitbreiding van het aantal woningen en nieuwvestiging van geluidsgevoelige functies niet is toegelaten, tenzij op grond van de Wet geluidhinder hogere waarden (geluid) kunnen worden verleend. Deze zone is op de verbeelding aangeduid als 'Geluidzone'.
Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk op het gezoneerde industrieterrein of binnen de daarbij behorende geluidzone.
In de huidige situatie maakt het gehele plangebied onderdeel uit van het gezoneerde industrieterrein Havens-Noord. Hiervoor is in het verleden bij Koninklijk Besluit een geluidszone vastgesteld (6 juli 1992, nummer 92.006007). Voor de ligging van het gezoneerde industrieterrein wordt verwezen naar afbeelding 9-A. In het verleden heeft een saneringsslag voor het industrieterrein plaatsgevonden, waarbij voor verschillende woningen binnen de geluidszone MTG's (maximaal toelaatbare geluidsbelasting) zijn vastgesteld.
De bedrijven op het gezoneerde industrieterrein moeten cumulatief voldoen aan de grenswaarde van 50 dB(A) op de zonegrens en de vastgestelde MTG's / hogere waarden op de verschillende meetpunten. Om de cumulatieve geluidsbelasting in de gaten te houden past de gemeente Schiedam zonebewaking en zonebeheer toe1. De enige 'grote lawaaimaker' op het Schiedamse deel van het industrieterrein is de glasfabriek O-I Manufacturing Netherlands, B.V.. Enkele andere bedrijven op Nieuw-Mathenesse zijn, hoewel geen 'grote lawaaimaker', wel akoestisch relevant; zij kunnen mogelijk geluidsoverlast opleveren op het moment dat zij te dicht op woningen zijn gesitueerd. Deze bedrijven zijn vooral in het zogenoemde distilleercluster gelegen, het gebied aan de westzijde van de Nieuw-Mathenesserstraat. Andere bedrijven zijn akoestisch niet relevant. Dat betekent dat deze bedrijven geen invloed hebben op de geluidsbelasting op de omgeving buiten het gezoneerde industrieterrein; de bedrijfsactiviteiten van dergelijke bedrijven leiden niet tot geluidsoverlast. Vanwege de ligging op het gezoneerde industrieterrein hebben deze akoestisch niet relevante bedrijven grotere administratieve lasten dan wanneer zij op een regulier bedrijventerrein aanwezig zouden zijn2.
Afbeelding 9 - Gezoneerd industrieterrein Havens Noord, bestaand (A) en gewijzigd (B)
Verkleinen gezoneerd industrieterrein op Schiedam grondgebied
Met dit bestemmingsplan is gekeken naar de mogelijkheden het gezoneerde industrieterrein te verkleinen waarbij voldoende ruimte wordt geboden voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein en overlast voor de woonomgeving wordt voorkomen. De gemeente acht het niet meer gewenst om in het gehele plangebied ruimte te bieden aan 'grote lawaaimakers'. Akoestisch is daar bovendien, door de aanwezigheid van de glasfabriek, geen ruimte meer voor. Grote delen van het terrein bestaan in de huidige situatie uit bedrijven in maximaal milieucategorie 3.2. Deze bedrijven zijn in het algemeen akoestisch niet relevant en zijn bovendien grotendeels op afdoende afstand van de woonbebouwing gelegen. De gemeente wil de aard van dit gebied behouden door in deze gebieden enkel reguliere middelzware bedrijvigheid toe te laten, en geen 'grote lawaaimakers'.
De begrenzing van het gewijzigde gezoneerde industrieterrein beperkt zich voor het plangebied tot het distilleercluster (zie afbeelding 9-B). Hiermee wordt recht gedaan aan de huidige en de gewenste bedrijvensituatie, krijgen bedrijven voldoende ontwikkelingsruimte en worden onnodige administratieve lasten voor bedrijven en overheid beperkt. Het gebied dat zich buiten de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein gaat bevinden, komt in de geluidszone te liggen. In het plangebied bevinden zich drie bedrijfswoningen welke, gelet op de verleende vergunningen, positief zijn bestemd. Deze bedrijfswoningen zijn gelegen binnen het distilleercluster en blijven ook bij een wijziging liggen op het gezoneerde industrieterrein.
Uitgangspunten splitsing gezoneerd industrieterrein
Het industrieterrein Havens-Noord ziet op een industrieterrein welke zowel op Schiedams als Rotterdams grondgebied is gelegen. Door de verkleining van het het gezoneerd industrieterrein grenzen het Schiedamse en Rotterdamse deel niet meer aan elkaar. Bovendien liggen de beide delen in verschillende gemeenten. Derhalve hebben beide gemeenten de ambitie uitgesproken het industrieterrein te splitsen in een Schiedams en Rotterdams deel en per industrieterrein een aparte geluidzone vast te stellen.
De ambitie om het gezoneerde industrieterrein in twee afzonderlijke delen te splitsen met elk een eigen zone heeft een aantal redenen. Dit zijn:
Uitgangspunt bij de verkleining van de geluidszones is de huidige vergunde geluidruimte van gevestigde bedrijven op de in de toekomst nog gezoneerde delen van de industrieterreinen, inclusief redelijk te verwachten toekomstige ontwikkelingen bij de (akoestisch) relevante bedrijven. Kortom: het realiseren van een 'passende jas'.
Beperken vestigingsmogelijkheden geluidzoneringsplichtige bedrijven
De splitsing van het gezoneerde industrieterrein Havens-Noord is alleen mogelijk op het moment dat in beide gemeentes duidelijk is op welke wijze het industrieterrein de komende jaren gebruikt zal worden. Op dat moment kunnen de akoestische effecten van een wijziging (en splitsing) inzichtelijk gemaakt worden en kan beoordeeld worden of er aanvullende akoestische maatregelen vereist zijn. De planvorming in Rotterdam is op dit moment nog niet zover gevorderd dat een adequaat inzicht kan worden gegeven in het toekomstige gebruik van het gebied en de akoestische gevolgen daarvan. Om deze reden is er voor gekozen om met dit bestemmingsplan het gezoneerde industrieterrein 'Havens-Noord' nog niet te wijzigen3.
De wijziging van het gezoneerde industrieterrein zal op een later moment via de daartoe vereiste procedure plaatsvinden. Op dat moment zal ook, indien daar aanleiding toe is, een aanpassing van de bij het industrieterrein behorende geluidzone plaatsvinden.
Dat met dit bestemmingsplan het gezoneerde industrieterrein (nog) niet wordt gewijzigd, neemt niet weg dat de planologische regeling die het bestemmingsplan biedt wel op de voorziene wijziging voorsorteert. De bestemmingsregeling is zo opgesteld dat 'geluidzoneringsplichtige bedrijven' alleen zijn toegelaten ter plaatse van de bestemming 'Bedrijventerrein - 1'. De als zodanig bestemde gronden betreffen het distilleercluster; het beoogde verkleinde geluidgezoneerde industrieterrein (zie afbeelding 9-B). Hiermee wordt voorkomen dat 'geluidzoneringsplichtige bedrijven' zich buiten het beoogde, verkleinde gezoneerde industrieterrein kunnen vestigen.
Zonebeheer gezoneerd industrieterrein Nieuw-Mathenesse
Het aspect industrielawaai wordt gereguleerd via de Wet geluidhinder en dit bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan wordt de begrenzing van het gezoneerd industrieterrein Nieuw-Mathenesse opgenomen. De geluidsproductie van bedrijven op het industrieterrein wordt beheerd met behulp van het zonebeheersysteem I-kwadraat (dit geldt ook voor het industrieterrein Merwe-Vierhavens). Met dit systeem wordt de gecumuleerde geluidsbelasting van de bedrijven op de omliggende woningen bewaakt. In het zonebeheersysteem zijn indicatieve geluidsbudgetten per kavel opgenomen. Van meldingsplichtige bedrijven waarvan het vermoeden bestaat dat ze akoestisch relevant zijn, wordt een akoestisch onderzoek gevraagd in het kader van de melding inzake de Wet milieubeheer. Er wordt getoetst aan de vastgestelde MTG's, de hogere waarden en de zonegrens. Hiermee wordt gewaarborgd dat de geluidsbelasting van alle bedrijven op het gezoneerde industrieterrein tezamen voldoet aan de vastgestelde waarden.
Het plangebied ligt binnen de geluidszone van twee andere industrieterreinen: Waal-Eemhaven en Schiedam-Zuid. Hier treden voor dit bestemmingsplan geen relevante planologische wijzigingen op.
Het industrieterrein Waal-Eemhaven ligt ten zuiden van het plangebied, aan de overzijde van de Nieuwe Maas. Het plangebied Nieuw-Mathenesse ligt in zijn geheel binnen de geluidszone. Deze geluidszone wordt op de plankaart opgenomen. Het zuidelijk deel van Nieuw-Mathenesse ligt op dit moment binnen de 55 dB(A)-contour (maximale ontheffingswaarde) van dit industrieterrein (afbeelding 11). De in het plangebied gelegen bedrijfswoningen bevinden zich buiten de 55 dB(A)-contour. Deze vormen, gelet op de wettelijke voorkeursgrenswaarden van 55 dB(A), geen belemmering voor de op het industrieterrein Waal-Eemhaven gelegen bedrijven. Als gevolg van de voorziene ontwikkelingen op en rond het voormalige RDM-terrein, zal de geluidsdruk van het industrieterrein Waal-Eemhaven op het plangebied in de komende jaren verminderen. Naar verwachting zal de genoemde 55 dB(A)-contour zich dan niet langer over Nieuw-Mathenesse uitstrekken.
Afbeelding 11 - Geluidscontouren Waal-Eemhaven, wettelijke zonegrens (rood) en 50 dB(A)-contour (wit)
Het zuidwestelijke deel van het plangebied Nieuw-Mathenesse ligt tevens binnen de geluidszone van industrieterrein Schiedam-Zuid. De betreffende geluidszone wordt op de plankaart opgenomen. Als gevolg van dit industrieterrein heeft een deel van het plangebied te maken met een geluidsbelasting tussen de 50 dB(A) en 55 dB(A). De gemeente bekijkt de mogelijkheden om het gebied rond de Wilhelminahaven op de lange termijn te transformeren, waardoor de geluidbelasting als gevolg daarvan zal afnemen.
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Wet geluidhinder. Het beperken van de mogelijkheden voor het vestigen van geluidzoneringsplichtige bedrijven tot de als 'Bedrijventerrein - 1' bestemde gronden leidt niet tot een verslechtering van de akoestische situatie ten opzichte van bestaande en nieuwe geluidsgevoelige objecten. Het aspect industrielawaai staat de uitvoering van dit bestemmingsplan derhalve niet in de weg.
De Maasdijk, Nieuw-Mathenesserstraat (deels) en de Van Deventerstraat zijn gezoneerde wegen als bedoeld in artikel 74 van de Wet geluidhinder. Dit geldt ook voor de buiten het plangebied gelegen Rotterdamsedijk en Havendijk. De overige wegen zijn bestaand of geprojecteerd 30 km/h-gebied, welke op grond van de Wet geluidhinder niet gezoneerd zijn. Binnen de wettelijke geluidzones voor het wegverkeerslawaai worden geen nieuwe geluidgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt. Ook worden met het bestemmingsplan geen nieuwe wegen mogelijk gemaakt.
Het bestemmingsplan voorziet in het intensiveren van de bedrijvigheid door middel van verdichting. Daarnaast is het beleid er op gericht het vrachtverkeer op de Buitenhavenweg en het noordelijke deel van de Nieuw-Mathenesserstraat terug te dringen en wordt de maximumsnelheid op het noordelijke deel van de Nieuw-Mathenesserstraat verlaagd naar 30 km/h. Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat de verkeersafwikkeling binnen het plangebied verandert. Het verkeer wordt meer dan in de bestaande situatie geconcentreerd op de 'havenroute'. In het kader van het MER is een onderzoek uitgevoerd naar de akoestische gevolgen ter plaatse van in de omgeving van het plangebied gelegen geluidgevoelige bestemmingen. Geconcludeerd wordt dat de geluidsbelasting op de voorgevel van de woningen op de kop van de Van Deventerstraat ten gevolge van veranderingen in de intensiteit van het verkeer op de Van Deventerstraat licht zal toenemen met 1,5 tot 1,6 dB. In aansluiting op de reeds uitgevoerde herinrichting van de Van Deventerstraat, zal ook het wegprofiel van de Van Deventerstraat tot de kruising met de Rotterdamsedijk worden heringericht. Deze herinrichting heeft tot doel de doorstroming te verbeteren met een betrekkelijk lage snelheid, waardoor de akoestische situatie zal verbeteren. Een verdere geluidreductie wordt bereikt door het toepassen van stillere wegdekken.