Plan: | Nieuw-Mathenesse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0024-0002 |
De gemeente Schiedam geeft milieu en duurzaamheid een belangrijke plaats in bestemmingsplannen en bij de uitwerking van ruimtelijke projecten. Klimaatbeleid, duurzaam bouwen en cradle-to-cradle zijn hierbij speerpunten. Het toekomstperspectief voor de lange termijn is neergelegd in het Masterplan Nieuw-Mathenesse. Deze ruimtelijke visie is nader uitgewerkt in de notitie '' Duurzaamheid loont in Nieuw-Mathenesse'.
Het streven is om duurzame bedrijventerreinen te realiseren, welke zich karakteriseren als terreinen waar vanuit locatiekeuze, ontwerp, inrichting, aanleg, uitgifte en beheer planmatig rekening wordt gehouden met mens en milieu. Deze aspecten vormen uitgangspunten bij de herontwikkelingen en/of transformatie van bedrijventerreinen. Het duurzaamheidsaspect wordt uitgewerkt in een aantal thema's. Deze thema's vormen de uitgangspunten van het vastgestelde gemeentelijk beleid.
Op Nieuw-Mathenesse wordt duurzame logistiek en mobiliteitsmanagement nagestreefd. De kansen hiervoor zijn in 2011 bij alle relevante bedrijven onderzocht. Een aantal bedrijven sluit zich aan bij een initiatief in de gemeente en de Stadsregio Rotterdam om met duurzame logistiek het goederenvervoer te beperken. Gezocht wordt naar mogelijkheden om transport te beperken door een verbeterde logistieke organisatie, verschuiving in de modal-shift (meer vervoer over water, zowel grondstoffen als gereed product), gebruik van grotere vervoerseenheden (LZV: lange zware vrachtwagen) en verbetering van de voertuigefficiency (zoals betere aerodynamica/minder brandstofverbruik).
Het mobiliteitsmanagement is gericht op het verminderen van het aantal autokilometers door werknemers en bezoekers, met name tijdens de spits. In dat kader worden de mogelijkheden voor het stimuleren van samen rijden en het gebruik van openbaar vervoer en fiets onderzocht, ook in samenwerking tussen bedrijven op het terrein.
Ondernemers worden gestimuleerd in nieuwbouw- en verbouwplannen zoveel mogelijk duurzaam te bouwen. Hiertoe heeft de gemeente een instrument laten ontwikkelen, het Rekenmodel Duurzaam Vastgoed, dat inzicht geeft in de ontwikkeling van vastgoed en de terugverdienmogelijkheden van duurzaamheidsmaatregelen. Het rekenmodel wordt op dit moment uitgetest door enkele ondernemers.
Energiebesparing en gebruik van duurzame bronnen is actueel, mede in het licht van de klimaatdoelstelling om de CO2-productie sterk omlaag te brengen. In de bedrijfsvoering wordt hierop door ondernemers geïnvesteerd. Waar het gaat om de bebouwing zijn zaken als isolatie en materiaalgebruik aan de orde. Energiebesparing bij bestaande gebouwen, gebruik van zonne-energie (passief door zongericht bouwen; actief door zonnepanelen) en groene daken en wanden (isolatie) wordt gestimuleerd. In 2011 is het besparingspotentieel bij alle relevante bedrijven onderzocht. Een aantal bedrijven heeft al energiebesparingsmaatregelen toegepast, waaronder Nolet Distillery. Naast energiebesparing wekt Nolet energie op, met de nieuw geplaatste windmolen, die ondanks de traditionele vormgeving beschikt over de modernste technieken. Nolet Distillery maakt daarnaast gebruik van warmte-koude opslag in de bodem. Andere bedrijven onderzoeken de mogelijkheden voor energiebesparing of heeft concrete ambities op dit terrein.
Voor Nieuw-Mathenesse is gebruik van de restwarmte van OI-Manufacturing kansrijk. Op dit moment wordt gewerkt aan een businesscase. Van belang daarbij wordt de tracékeuze voor de warmteleiding, die op initiatief van Eneco zal worden gerealiseerd tussen Botlek-Vondelingenplaat, via Vlaardingen en Schiedam naar Merwe-Vierhavens (Leiding over Noord). Deze warmteleiding wordt aangesloten op het warmtenet in Rotterdam. Mogelijk kan OI-Manufacturing als warmteleverancier aansluiten bij dit initiatief. Ook los van het warmtenet zijn er mogelijkheden voor gebruik van restwarmte van OI-Manufacturing.
Er is in 2011 een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor uitwisseling van grondstoffen en restproducten op Nieuw-Mathenesse. Deze mogelijkheden blijken beperkt. Elke onderneming heeft een eigen markt voor het inkopen van grondstoffen en verkopen van reststoffen. Ook samenwerken op het gebied van afvoeren van afval biedt geen meerwaarde voor de bedrijven.
Het onderhoud en beheer op de bedrijfspercelen valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaren/ondernemers. De gemeente is verantwoordelijk voor onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Bij de inrichting van de openbare ruimte worden zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt, robuust en onderhoudsvriendelijk. Het beheer en onderhoud van het groen is duurzaam en milieubewust. Om Nieuw-Mathenesse een kwaliteitsimpuls te geven is de openbare ruimte op een hoog kwaliteitsniveau heringericht, zoals gebruikelijk is in de woonwijken.
Bij de herstructurering van Nieuw-Mathenesse staat duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel, zowel bij de gemeente als bij ondernemers. Veel van de genoemde maatregelen zijn niet ruimtelijk relevant en worden niet geregeld in het bestemmingsplan. Wat wel geregeld kan worden in het bestemmingsplan, wordt uiteraard geregeld. Dat betreft onder meer het vergroten van de bouwmogelijkheden op de bedrijfspercelen, waarmee intensief ruimtegebruik wordt bevorderd. Compact parkeren en meervoudig ruimtegebruik wordt eveneens bevorderd met het bestemmingsplan. Door middel van milieuzonering wordt de milieubelasting op de woonomgeving in de omliggende wijken bewaakt. De regels bieden ruimte voor het realiseren van water en groen, zowel in de openbare ruimte als op de bedrijfspercelen. Archeologische en cultuurhistorische waarden worden beschermd. Daarnaast stimuleert de gemeente duurzame initiatieven, stelt zij kennis en instrumentarium ter beschikking en stelt zij voorwaarden bij de uitgifte van gronden of verlenging van erfpachtcontracten.
Of er een vorm van parkmanagement zal worden opgezet, is mede afhankelijk van de behoefte bij het bedrijfsleven, maar behoort tot de mogelijkheden. In een dergelijk samenwerkingsverband kunnen bepaalde duurzaamheidsaspecten verder worden uitgewerkt (zoals vervoersmanagement, onderhoud en beheer). Een stimuleringskader voor duurzame herontwikkeling is in voorbereiding.