Plan: | Nieuw-Mathenesse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0024-0002 |
De in het plangebied aanwezige bedrijfsgronden hebben de bestemming 'Bedrijventerrein' gekregen. Het plangebied kent daarbij de bestemming 'Bedrijventerrein - 1' en 'Bedrijventerrein - 2'. Het onderscheid tussen beide bestemmingen wordt primair bepaald door de aard van de bedrijvigheid, waarbij het ditilleercluster bestemd is als 'Bedrijventerrein - 1'. Binnen deze bestemming is zwaardere bedrijvigheid en zijn geluidzoneringsplichtige bedrijven toegelaten.
Beide bestemmingen hebben een eigen Staat van Milieubelastende activiteiten gebaseerd op de richtafstandenlijst voor milieubelastende activteiten uit de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering'. De Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' welke van toepassing is op de bestemming 'Bedrijventerrein - 1' wijkt af van de VNG-brochure doordat het aspect geluid in deze staat is weggelaten omdat het aspect geluid op een gezoneerd industrieterrein via de Wet geluidhinder wordt gereguleerd.
Bestaande bedrijven uit een hogere milieucategorie dan op grond van de richtafstanden zijn toegelaten zijn voorzien van een specifieke maatbestemming. De bestaande niet-bedrijfsactiviteiten, zoals volumineuze detailhandel, zelfstandige kantoren en onderwijsinstellingen hebben een specifieke aanduiding gekregen. Ook de in het plangebied aanwezige bedrijfswoningen zijn aangeduid op de verbeelding. Voor bedrijfswoningen geldt een beperkende regeling op grond waarvan de woningen als bedrijfswoning kunnen blijven functioneren, maar welke het verbiedt de woning af te splitsen van het bedrijf waartoe deze behoort. Risicovolle inrichtingen zijn, onder strikte voorwaarden toegelaten, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'risicovolle inrichting' en verder na wijziging van het bestemmingsplan.
De maximale bouwhoogte van gebouwen en het bouwvlak waarbinnen gebouwen moeten worden gesitueerd is op de verbeelding aangegeven. De bouwvlakken mogen voor 100% worden bebouwd.
De bedrijfsbestemmingen zijn ruim opgesteld en bieden de ruimte voor (her)inrichting van de openbare ruimte. Deze wijze van bestemmen biedt de mogelijkheid het gebied tussen de Buitenhavenweg en de Nieuw-Mathenesserstraat ter hoogte van de Nieuwsticht te herinrichten. Het behoud van een dwarsverbinding tussen de Buitenhavenweg en Nieuw-Mathenesserstraat is daarbij een uitgangspunt.
Het VROM-terrein is bestemd als 'Gemengd'. In dit gebied zijn verschillende gebruiksvormen toegelaten, zoals bedrijven tot milieucategorie 2, cultuur en ontspanning, dienstverlening, horeca 1 en maatschappelijke voorzieningen. Geluidgevoelige objecten zijn ingevolge de aanduiding 'Geluidzone' niet toegelaten binnen deze bestemming. De bestemming laat voor deze locatie tevens de realisatie van een parkeervoorziening op maaiveld of in ten hoogste 1 bouwlaag toe.
De structurerende groenvoorzieningen in het plangebied zijn bestemd als “Groen”. Binnen deze bestemming zijn ondergeschikte watergangen, watervoorzieningen, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan. Kleinere groenelementen zijn bestemd binnen diverse bestemmingen.
Er is een onderscheid gemaakt in wegen met voornamelijk een stroomfunctie en wegen die als verblijfsgebied zijn ingericht. De gebieden waar de verblijfsfunctie overheerst, zijn tot 'Verkeer - Verblijfsgebied' bestemd. De gebiedsontsluitingsroute via de Maasdijk, Van Deventerstraat en Nieuw-Mathenesserstraat heeft een stroomfunctie. Deze wegen zijn om deze reden bestemd als 'Verkeer'. De Buitenhavenweg is ter hoogte van de glasfabriek overbouwd door een transportbrug en ter hoogte van Nolet Ditillery ondertunneld. Voor deze locaties is de aanduiding 'bedrijf' opgenomen.
Binnen diverse bestemmingen mogen watergangen en -partijen gerealiseerd worden. De Buitenhaven, Voorhaven en de Nieuwe Maas zijn bestemd als 'Water'. Het is binnen deze bestemming toegestaan om bruggen en duikers te realiseren. De oevers binnen deze bestemming kunnen op een ecologische wijze ingericht worden. Voor de laad- en losplek ter hoogte van de glasfabriek en de transporttunnel ter hoogte van Nolet Distillery is de aanduiding 'bedrijf' opgenomen. Het bestemmingsplan biedt een afwijkingsbevoegdheid waarbij nieuwe laad- en losplekken in het water mogelijk kunnen worden gemaakt.