Aardgasvrij in 2050

We willen dat in Schiedam iedereen prettig kan wonen, werken en verblijven. Dit geldt niet alleen voor de huidige generatie, maar ook onze (klein)kinderen in de toekomst. In Schiedam willen we daarom zo min mogelijk bij dragen aan klimaatverandering en dus minder broeikasgassen uitstoten.  Klimaatverandering heeft namelijk veel negatieve gevolgen, zoals hevige neerslag, droogte en hitte. Een onderdeel van onze inzet om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen is dat we geen aardgas meer willen gebruiken. Dit is niet iets waar we alleen in Schiedam aan werken.

Nu al aan de slag

We wachten echter niet tot 2050. We streven ernaar dat in 2030 de eerste wijk aardgasvrij is. Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan u denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dit doet de gemeente niet alleen. Samen met bewoners en bedrijven willen wij bouwen aan een klimaatneutrale toekomst met duurzame energie. Hoe we dit aanpakken lees je in onze WarmtevisieDe eerste wijk die we aardgasvrij maken is Groenoord. Op de site van Nieuwe Energie voor Groenoord leest u alles over dit project.

Niet alleen in Schiedam

We werken niet alleen in Schiedam aan een aardgasvrije toekomst. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Enerzijds om opwarming van de aarde tegen te gaan, zoals wereldwijd in het Klimaatakkoord is opgenomen. Anderzijds omdat er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas zijn. Denk aan de aardbevingen in bijvoorbeeld Groningen en het aardgas dat opraakt. Nu we aardgas importeren ontstaat een ongewenste afhankelijkheid van andere landen. Lees meer over de inzet van de rijksoverheid en het klimaatakkoord