Energiebewust gedrag

Kijk eerst eens goed hoe u energie kunt besparen door energiebewust gedrag. Bijvoorbeeld door korter te douchen, te wassen op lagere temperaturen, thermostaten goed in te regelen en de verwarming een graadje lager te zetten. Gebruik ook LED-lampen en vervang apparaten met een stekker door de meest energiezuinige typen. 

Koken op inductie 

Het beste alternatief voor koken zonder aardgas is koken op inductie. Inductie werkt op elektriciteit. Om die elektriciteit veilig naar uw keuken te brengen zijn meestal extra groepen nodig in de meterkast. Een elektricien kan daarvoor zorgen. Naast nieuwe kookplaten heeft u ook nieuwe pannen nodig.

Zorg voor goede isolatie van uw woning. U heeft dan veel minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Isoleer daarom dak, muren, ramen en deuren en de vloer. Zoek naar kieren in huis en gebruik radiatorfolie. Hiermee bespaart u geld door een lagere energierekening. Isolatie verhoogt het wooncomfort: geen tocht meer of koude voeten! Goede isolatie is ook belangrijk om later een warmtepomp te kunnen gebruiken of om aan te sluiten op een warmtenet met lage temperatuur.

Zonnepanelen en zonneboilers 

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonneboilers zorgen voor warm water. Met een zonneboiler op uw dak heeft u op zonnige dagen warm water in huis van ongeveer 60 graden. Net zo warm als water van een boiler op aardas. 

Waar kunt u terecht? 

Wilt u nu al maatregelen nemen om uw huis duurzamer te maken? Hier leest u waar u terecht kunt.

Servicepunt woningverbetering

Bent u huiseigenaar of lid van een VvE? Vraag dan gratis persoonlijk advies bij het Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs zijn op de hoogte van de plannen voor de wijken Groenoord en Nieuwland. 

WoonWijzerWinkel

Bij de WoonWijzerWinkel kunt u ideeën opdoen en gratis advies vragen over allerlei oplossingen voor duurzaam wonen.

Uw woningcorporatie of verhuurder

Woont u in een huurwoning? Dan hoort u meer van woningcorporatie Woonplus Schiedam of van uw verhuurder wanneer er in de toekomst plannen zijn voor bijvoorbeeld isolatie of andere aanpassingen van uw flat, huis of woonblok. U hoeft dus nu nog niets te doen. U kunt natuurlijk wel als huurder nu al energie besparen. Bekijk tips op de website van de Woonbond

Zijn er subsidiemogelijkheden

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor subsidie voor duurzame aanpassingen in uw huis? Kijk dan op de website Energie Subsidiewijzer.