23-02-2023 — 

Vraag ook een wijkbudget aan!

De gemeente stelt jaarlijks voor elke wijk een wijkbudget beschikbaar. Voor ontmoetingen en fysieke middelen als het vergroenen van de straat, insectenhotels, koken voor elkaar, sport- en cultuur-activiteiten, of buurtfeesten als Halloween en Pasen. Zo’n 300 aanvragers worden daarmee jaarlijks financieel ondersteund. De Regiegroep, die bestaat uit wijkbewoners, beoordeelt de aanvragen en geeft advies aan het college. De Regiegroep Stedelijk Budget buigt zich over aanvragen die verder reiken dan één wijk. Ook iets leuks doen in jouw buurt? Kijk voor steun op schiedam.nl/wijkbudgetten

Bewoners Akkerpad plantten 5.000 bloembollen

De bewoners van het Akkerpad en omgeving plantten op 28 december samen 5.000 biologische bloembollen waarmee hun openbaar stuk groen een waar bijenparadijs wordt in het voorjaar en de zomer. Onder leiding van Sjoukje Meeuwissen en Herbert Nikkels vroegen de bewoners een wijkbudget aan. Sjoukje: "De narcissen, blauwe druifjes, boshyacinten en sneeuwklokjes zijn soorten die verwilderen, nog jarenlang elk voorjaar tevoorschijn komen en de boel blijven opfleuren!" De plantsessie werd gezellig samen afgesloten met Glühwein en hapjes. 

Bloembollen

Wijkcentrum De Brug zoekt gezellige klaverjassers

Elke werkdag is het van 9 tot 17 uur en van 19 tot 23 uur een drukte van belang in Wijkcentrum De Brug. Tineke Brus noemt op: “Er wordt de hele dag gebiljart, we bewegen samen op muziek, doen aan yoga en countrydansen, eten elke maandagavond samen en komen vrijdag om 14.00 uur samen voor de vrij-mi-bo. En we houden workshops, zoals sushi maken.” Op 14 maart kan iedereen deelnemen aan het maken van paasstukjes. En gezocht: gezellige klaverjassers! Kom langs bij het Heijermansplein in Noord. 

Schuif aan bij het Paasontbijt van het Bijdorp Kids Team

In oktober startte het Bijdorp Kids Team met een succesvol Halloweenfeest in de tot spookstad omgebouwde speeltuin aan de Schietbaanstraat. Dus gaan organisatoren Daisy van Stijn, Shirley van den Berg en Saskia de Bruin door met een wijkbudget! Op 10 februari dansten de Bijdorp-kids volop bij de Valentijnsdisco 2023. Neem op 1 april zelf iets lekkers mee naar het Paasontbijt in het Trefpunt Bijdorp, en zoek daarna mee naar paaseieren. Volg ook de Facebookpagina: Bijdorp Kids Team. 

Organisatoren

Groencoach Thijs van der Wal helpt bij vergroenen van je straat

De komende maanden toert Thijs van der Wal, de gemeentelijke groencoach, met zijn bakfiets door de wijken om advies te geven bij de aanleg van geveltuintjes en om wijkdeals af te sluiten. Met een wijkdeal kun je bijvoorbeeld als straatteam een budget krijgen om je straat te vergroenen, mits je het onderhoud goed regelt. Bij De Groene Raat kun je inspiratie opdoen bij de Voorbeeldtuinen. Tegels die je verwijdert voor je geveltuin, kun je gratis inleveren bij de Milieustraat van Irado. Lees hier verder voor meer info. 

Thijs van der Wal

Tal van acties voor slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië 

De vreselijke aardbevingen in Turkije en Syrië hebben ook in Schiedam honderden vrijwilligers op de been gebracht voor inzamelingsacties. Bij het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond in Nieuwland (foto) werden voedingsmiddelen, kleding, dekens, luiers, verzorgingsmiddelen, medicijnen en slaapzakken ingezameld en in tal van vrachtwagens naar het rampgebied vervoerd. Op scholen worden creatieve acties gehouden. En ook via de Muradiye Moskee aan het Raam en de Yıldız Eğitim Merkezi Moskee aan de Dr Schaepmansingel werden veel noodzakelijke middelen en geld ingezameld.

Vrachtwagen met inzamelteam

Al 31 weggeefkastjes door heel Schiedam

Er staan al 31 weggeefkastjes in heel Schiedam! Daarin kun je spullen zetten die je niet meer nodig hebt, en je mag eruit meenemen wat je goed kunt gebruiken als je portemonnee te dun is. Irma en Ruben bouwden voor Oost een grote weggeefkast met een wijkbudget, samen met Buurtwerkplaats De Buren. Helaas werd de kast door kinderen vernield, maar is inmiddels weer gerepareerd. Jessy Pley houdt op Instagram @schiedamsebuurtkastjes alle kastjes bij. Bekijk ze allemaal en ga lekker vullen of halen!

Irma en Ruben

Foto gemaakt door: Jeannette Nieuwenhuizen

Paasmiddag op de Maastuin

Pasen wordt breed gevierd in alle Schiedamse wijken. Zo organiseert de activiteitencommissie BVSZ op zaterdag 8 april een paasmiddag op de Maastuin. Op deze locatie kunnen kinderen dankzij het wijkbudget onder andere gratis een paasknutsel komen maken, speuren naar paaseitjes en op de foto met de paashaas. Volg de plannen op Facebook: BVSZ – Straatteams de Gorzen