28-06-2023 — 

Wethouder Hamerslag reikte vanochtend samen met VolkerWessels een waardecheque uit aan de directeur, leerkracht en leerlingen(raad) van MDO De Poldervaart, de prijswinnaar van een Tiny Forest buitenlokaal. Daarnaast hebben zij samen met de leerlingen de eerste tegel gewipt bij de eerder gewonnen regenton. "Dankzij deze prijs kunnen wij na de zomer ons schoolplein van 1200 m2 laten veranderen in een groenblauwe educatieve buitenruimte", zei intern begeleider/leerkracht Amber Lengkeek blij.

Tot vorige week konden Schiedamse scholen deelnemen aan een winactie om hun schoolplein te vergroenen. Een onafhankelijke jury heeft de inzendingen beoordeeld. De aanvragen waren verschillend van aard: van een sedumdak, een groene kook- of biologiemuur tot het upgraden van een leerveilige schoolomgeving. De inzending van De Poldervaart sprong er ver bovenuit en kreeg de meeste punten van de juryleden. Hiermee gaat de grote wens van De Poldervaart in vervulling en verandert het schoolplein na de zomer in een groenblauwe educatieve buitenruimte. Een groenblauw schoolplein is een plek op te laden, leren, ontdekken én spelen. Door meer groen en minder tegels wordt wateroverlast en hittestress voorkomen.

Directeur Gyselle van der Schoor kreeg de waardecheque voor een Tiny Forest aangeboden.

Groenblauwe schoolplein

Hét groene schoolplein bestaat niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. De ene school kiest voor simpel: tegels eruit en planten erin. Bij een andere school gaan alle tegels eruit en wordt er een speels terrein gecreëerd met allerlei groene elementen en natuurspeelmogelijkheden, al dan niet met de buurt gedeeld. Daarom biedt de gemeente Schiedam de winnende school procesbegeleiding aan, zodat de school rondom het ontwerp en aanleg hier zelf weinig omkijken naar heeft. Annemiek Bongers van Atelier Ondertussen helpt de leerlingen(raad) met het opstellen van programma van eisen. Daarna gaat ze samen met de school en andere betrokken partijen (zoals IVN natuur educatie, hovenier van Kessel/VolkerWessels en afkoppelcoach Alfred van ’t Hoff) aan de slag met het inrichten van het speellandschap.

Subsidiemogelijkheden

De gemeente Schiedam ondersteunt initiatieven van scholen op het gebied van vergroening en het klimaatbestendig maken van schoolpleinen. Denk daarbij aan maatwerk, hulp en de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar.

Word ook Waterklaar

Dankzij de de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar kan iedereen een bijdrage én advies op maat krijgen. Afkoppeladviseur Alfred van 't Hoff komt graag langs om de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Bekijk hier de voorbeelden van andere Schiedammers die hun leefomgeving al Waterklaar hebben gemaakt.