CO₂-Prestatieladder en duurzaamheid bij de gemeente Schiedam
Op deze pagina leest u alles over de CO2-uitstoot van de gemeente Schiedam en hoe wij dit proberen te verlagen. De gemeente Schiedam heeft een CO2-beleid, waarbinnen we als gemeente onze broeikasgassen proberen te verminderen.
Verlagen uitstoot
In 2022 was het ons doel om in 2026 5% minder CO2 uitstoot te hebben ten opzichte van 2021. Dit is ons in 2023 alvast gelukt! Met dit succes binnen, zet de gemeente nieuwe ambitieuze stappen om CO2-uitstoot te verminderen. De gemeente maakt gebruik van de CO2-prestatieladder. Waarmee gemeten wordt hoeveel CO2-uitstoot de gemeente heeft, hiermee kan er gekeken worden naar welke maatregels wel en niet werken.
Hulp bij maatregelen en het stellen van doelen
De CO2-prestatieladder helpt ons niet alleen met het meten van onze uitstoot, maar ook met het nemen van maatregelen en het stellen van scherpe doelen. Deze maatregelen en doelen moeten allemaal leiden tot verminderen van de uitstoot van onze gemeentelijke organisatie. Omdat wij ons richten op de uitstoot van onze eigen organisatie certificeren wij ons op niveau 3 van de CO2-prestatieladder.
Meer weten over de CO2-prestatieladder als meetinstrument?
Kijk dan deze video (Certificeren met de CO2-Prestatieladder? Dat doe je zo!) of ga naar www.co2-prestatieladder.nl
Op deze pagina worden de volgende punten besproken
- Onze CO2-reductie
- Communicatie
- Participatie
Onze CO2-reductie
Als gemeente zetten we ons in om onze uitstoot te verminderen.
Met het Klimaatbeleid 'Een wereld te winnen' (eventueel een link naar het pdf bestand van het klimaatbeleid?) heeft de gemeente Schiedam de doelen gesteld dat zij in 2030 49% minder uitstoot heeft ten opzichte van 1990. Daar bovenop wil de gemeente Schiedam in 2050 klimaat neutraal zijn.
Ieder jaar stelt de gemeente Schiedam scherpere doelen voor CO2-reductie. Om deze doelen te behalen worden er reductiemaatregelen opgesteld. Deze worden ieder jaar beoordeeld op hun effectiviteit. Bij deze maatregelen kunt u denken aan alle straatverlichting vervangen met ledlampen.
Naast jaarlijkse maatregelen proberen wij ook binnen de organisatie te stimuleren om vaker over duurzaamheid na te denken en spreken. Zo verbeteren we niet alleen de cijfers maar ook ons gedrag richting duurzaamheid en het klimaat
Communicatie
Ieder jaar delen wij het laatste nieuws over het energie-reductiebeleid van de gemeente Schiedam. In de communicatieberichten op deze pagina leest u dan meer over ons energieverbruik, de bereikte reductie, toekomstige reductieplannen en onze participatie.
Dit wordt gedaan volgens de richtlijnen ISO-14064-1 en Green House Gas Protocol. Daarnaast hanteren wij de certificering van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). SKAO draagt de verantwoordelijkheid van de certificering voor de CO2-prestatieladder. Hiermee jagen zij bedrijven aan een klimaatneutraal bedrijfsleven te creëren. Om te voldoen aan de richtlijnen wordt al onze data gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Hierdoor krijgt niet alleen u, maar ook onze organisatie een zo transparant mogelijke blik op onze verbruiken en besparingen.
Wij zullen naast het verslag over onze uitstoot ook verslag doen van de maatregelen die wij nemen om deze uitstoot te verminderen. Daarom kunt u hier op deze pagina vaker nieuwe informatie vinden buiten onze jaarlijkse communicatie om. Deze informatie kan gaan over het energiebeleid, CO2-footprint en organisatorische maatregelen.
Participatie
Als gemeente werken wij samen met initiatieven die zich bezighouden met de reductie van CO2 binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Lees hier meer over deze initiatieven zoals:
- Het Servicepunt Woningverbetering
- Het Zakelijk EnergieLoket
- RES 1.0
- Duurzaamheid in elk collegeadvies
- De Transitievisie Warmte
- Nieuwe Energie voor Groenoord
- De G40 duurzaamheid
- Energiehulp
Naast onze eigen organisatie werken wij ook graag samen met u, mocht u vragen of ideeën hebben stuur ons dan een mail naar contact@schiedam.nl.