Plan: | 's-Graveland & Spaanse Polder 2020 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0037-0003 |
Het bestemmingsplan 's-Graveland & Spaanse Polder 2020 met identificatienummer NL.IMRO.0606.BP0037-0003 van de gemeente Schiedam.
De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
totale oppervlakte van kantoren, winkels, horeca, bedrijven of maatschappelijke voorzieningen met inbegrip van de daartoe behorende inpandige ruimten, zoals gemeenschappelijke ruimten, magazijnen en dienstruimten.
het door de bewoner in een woning of daarbij behorend bijgebouw uitoefenen van een beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig, ontwerptechnisch of hiermee gelijk te stellen gebied, het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid (geheel of overwegend door middel van handwerk uit te oefenen) of het hebben van een bed & breakfast, met een ruimtelijke uitstraling welke in overeenstemming is met de woonfunctie.
een gebouw dat is gebouwd aan een hoofdgebouw en dat in bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw, maar daar functioneel wel onderdeel van kan uitmaken.
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar, ingevolge de regels, regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
de van de weg gekeerde gevel van een gebouw die parallel of nagenoeg parallel loopt aan de voorgevel.
installatie bestaande uit een antennestaaf, -spriet (al dan niet met dwarssprieten) of -schotel, een antennedrager, de bedrading en de al dan niet in één of meer techniekkasten opgenomen apparatuur, met de daarbij behorende bevestigingsconstructie.
antennemast of andere constructie bedoeld voor de bevestiging van een antenne.
gronden waar archeologische waarden aanwezig of te verwachten zijn.
de aan een gebied toegekende waarde in verband met de in dat gebied voorkomende archeologische sporen en relicten.
één of meer gebouwen en/of bouwwerken geen gebouwen zijnde.
het in een woning of woonschip verstrekken van toeristisch nachtverblijf met maximaal vier bedden en twee kamers.
elke volwaardige onderneming waarbij het accent ligt op het vervaardigen, bewerken en installeren van goederen.
(een gedeelte van) een bedrijfsgebouw welke wordt gebruik voor het verlenen van administratieve, financiële, ontwerptechnische, juridische of andere daarmee gelijk te stellen diensten ten behoeve van dat bedrijf.
een gebouw dat noodzakelijk is voor de uitoefening van ter plaatse toegestane (bedrijfs-)activiteiten, hieronder wordt geen bedrijfs- of dienstwoning verstaan.
(een gedeelte van) een gebouw welke wordt gebruikt voor het beroepsmatig verlenen van administratieve, financiële, ontwerptechnische, juridische of andere daarmee gelijk te stellen diensten, waarbij:
een woning in of bij een gebouw of op een terrein, die slechts is bedoeld voor de huisvesting van (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar, gelet op de bestemming van de grond ter plaatse van het gebouw of het terrein, noodzakelijk moet worden geacht.
de eerste op, of nagenoeg op, het maaiveld gelegen bouwlaag van een gebouw, niet zijnde een onderbouw.
beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen, waarbij een bedrijfsverzamelgebouw waar op grond van de regels beperkt kwetsbare objecten zijn toegelaten als één object wordt aangemerkt.
de grens van een bestemmingsvlak.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
een vrijstaand gebouw, dat in functioneel en bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.
de grens van een bouwvlak.
een doorlopend gedeelte van een gebouw dat door op gelijke of bij benadering gelijke hoogte liggende vloeren of balklagen is begrensd, zulks met inbegrip van de begane grond en met uitsluiting van onderbouw en kap(verdieping). Daarbij geldt dat een bouwlaag regulier voor personen begaanbaar is en, gelet op de ter plaatse beoogde gebruiksfunctie, voldoet aan de eventuele vereiste minimum hoogte.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels, een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
de grens van een bouwperceel.
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels, bepaalde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect, met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
de aan een bouwwerk of een gebied toegekende waarden, gekenmerkt door het beeld dat is ontstaan door het gebruik dat de mens in de loop van de geschiedenis heeft gemaakt van dat bouwwerk of dat gebied.
een recreatieve activiteit waarbij geen nachtverblijf mogelijk is.
een constructie ter vergroting van een gebouw, die zich in of boven de oorspronkelijke dakgoot bevindt.
het bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig is te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending, alsmede ondersteunende horeca 1 (lichte horeca).
inrichting ten behoeve van het bedrijfsmatig verlenen van diensten, op commerciële dan wel niet commerciële basis, waarbij het publiek rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan en geholpen, waaronder mede begrepen publiekgerichte dienstverlening op administratief, medisch, juridisch, therapeutisch of cosmetisch gebied.
het al dan niet bebouwde perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat hoofdgebouw.
een ondergeschikte uitbouw in of aan de gevel van het hoofdgebouw, met een maximale horizontale diepte van 1,0 meter en een maximale breedte van 2/3 van de breedte van de gevel waaraan wordt gebouwd.
recreatief (mede)gebruik van gronden, zoals wandelen, fietsen, varen, zwemmen, vissen en daarmee gelijk te stellen activiteiten, dat geen specifiek beslag legt op de ruimte behoudens ruimtebeslag door voet-, fiets- en ruiterpaden en rust- en picknickplaatsen, en die in hoofdzaak gericht zijn op natuur- en landschapsbeleving.
bedrijven met SBI-code 45, inclusief alle subcategorieën, als bedoeld in de als bijlage opgenomen Staat van milieubelastende activiteiten, met dien verstande dat de verkoop van motorbrandstoffen is uitgezonderd.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
woningen en andere geluidsgevoelig gebouwen en geluidsgevoelige terreinen, zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet geluidhinder.
een geluidszone, zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, waarbuiten de geluidsbelasting vanwege het gezoneerd industrieterrein de waarde van 50dB(A) niet te boven mag gaan.
bedrijven zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht, welke in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken.
een terrein waarop bedrijven zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht zijn toegelaten, welke in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken.
de cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van een ongeval op een transportroute voor het vervoer van gevaarlijke stoffen of als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is.
een woning die deel uitmaakt van een blok van twee woningen, waarvan het hoofdgebouw aan één zijde aan het op het aangrenzend bouwperceel gelegen hoofdgebouw is gebouwd.
een gebouw, of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van en perceel en, indien meer gebouwen op een perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is.
haven waar gelegenheid wordt geboden tot het aanleggen, afmeren en afgemeerd houden van recreatievaartuigen.
een afdekking van een gebouw in een gebogen vorm dan wel met één of meer schuine zijden.
kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen, waarbij een bedrijfsverzamelgebouw waar op grond van de regels kwetsbare objecten zijn toegelaten als één object wordt aangemerkt.
de aan een gebied toegekende waarden in verband met de waarneembare verschijningsvorm van dat gebied.
de ruimte die door een woonschip kan worden ingenomen.
de doorzet van LPG in m³ per jaar.
een aan de gevel van een gebouw aangebracht, niet op de grond rustend of anderszins ondersteund (uitschuifbaar) afdak.
(sociaal-)medische, (sociaal-)culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van sport en sportieve recreatie en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, niet zijde kinderdagverblijven en buiten- of naschoolse opvang, als ook ondergeschikte detailhandel en ondersteunende horeca ten dienste van deze voorzieningen.
intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie, rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt, en waarvan de behoefte met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond.
voorziening ten behoeve van het openbaar nut, zoals voorzieningen ten behoeve van de levering van elektriciteit, gas, drinkwater en telecommunicatienetwerken, alsmede ten behoeve van riolering en afvalinzameling.
een gedeelte van een gebouw dat wordt afgedekt door een vloer waarvan de bovenkant minder dan 1,2 meter boven het peil is gelegen.
niet-zelfstandige detailhandel, uitsluitend zijnde detailhandel die wordt of is gerealiseerd binnen een andere hoofdfunctie en daar zowel functioneel als naar oppervlakte en ruimtelijke uitstraling ondergeschikt aan is.
niet-zelfstandige horeca, uitsluitend zijnde horeca die wordt of is gerealiseerd binnen een andere hoofdfunctie en daar zowel functioneel als naar oppervlakte en ruimtelijke uitstraling ondergeschikt aan is.
het Ontwikkelperspectief (Ruimtelijk Economische Visie en Agenda) voor het gebied 's-Graveland en Spaanse Polder, zoals vastgesteld voor het grondgebied van Schiedam door burgemeester en wethouders op 29 oktober 2019.
een overdekte constructie met maximaal drie wanden waarvan er maximaal twee tot de constructie behoren.
een plek die geschikt is en ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een auto, fiets, of invalidenvoertuig te parkeren en waar het tevens mogelijk is om bepaalde maatregelen te treffen om dat parkeren ook daadwerkelijk mogelijk te maken.
de kans per jaar dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op een bepaalde locatie buiten een inrichting of een transportroute voor het vervoer van gevaarlijke stoffen verblijft overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting of op de transportroute waarbij een gevaarlijke (afval)stof betrokken is.
detailhandel in goederen die ter plaatse worden vervaardigd, gerepareerd en/of toegepast in het productieproces, waarbij de detailhandelsfunctie ondergeschikt is aan de productiefunctie.
het zich ten behoeve van een ander tegen vergoeding beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele diensten.
de voor het publiek toegankelijke besloten ruimte waarin bedrijfsmatig, of in de omvang alsof zij bedrijfsmatig was, seksuele handelingen worden verricht, of vertoningen van erotisch/pornografische aard plaatsvinden; onder seksinrichting wordt in ieder geval verstaan: een prostitutiebedrijf, alsmede een erotische massagesalon, een seksbioscoop, seksautomatenhal, sekstheater of parenclub, al dan niet in combinatie met elkaar.
een uitstallingsruimte voor groothandels- of productiebedrijven ten behoeve van wederverkopers of afnemers voor het gebruik in het eigen bedrijf, waarbij geen sprake is van detailhandel.
ontmoetingsplek waarbij wordt voorzien in de behoefte tot vermaak en ontspanning.
een standplaats ten behoeve van een verplaatsbare verkoopinrichting met een oppervlak van ten hoogste 30 m² als bedoeld in artikel 5.21b, tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Schiedam 2013.
de op of bij de weg behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals: verkeerstekens, wegbebakeningen, bewegwijzeringen, verlichting, halte-aanduidingen, parkeerregulerende constructies, roadbarriers, afvalinzamelsystemen, brandkranen, informatie- en reclameobjecten, rijwielstandaards, papier- en plantenbakken, zitbanken, communicatievoorzieningen, beeldende kunst, gedenktekens, speelvoorzieningen, abri's e.d..
het Toetsingskader Duurzaamheid Spaanse Polder en 's-Gravelandsepolder gemeente Schiedam, zoals vastgesteld door burgemeester en wethouders op 29 oktober 2019, inclusief eventuele nadien vastgestelde wijzigingen of aanvullingen.
de toetsingsvlakken ILS06Rotterdam en VDF Rotterdam, behorend bij Rotterdam The Hague Airport.
het tot de openbare ruimte behorende gebied hoofdzakelijk bestemd en ingericht voor (ontsluitings)wegen, fiets- en voetpaden, water, parkeer-, speel- en groenvoorzieningen.
de voor het publiek zichtbare en toegankelijke winkelruimte ten behoeve van de detailhandel, inclusief de etalageruimte en de ruimte achter de toonbank.
detailhandelsbedrijven die vanwege de aard en omvang van de gevoerde artikelen een groot oppervlak nodig hebben voor de uitstalling zoals detailhandel in auto's, kampeermiddelen, boten, keukens, sanitair, bouwmaterialen, tuinartikelen, woninginrichtingen e.d., inclusief bij het hoofdassortiment passende nevenassortimenten.
de naar de weg of naar het openbaar gebied gekeerde gevel van een gebouw of, indien het een gebouw betreft met meer dan één naar de weg of het openbaar gebied gekeerde gevel, de gevel die door zijn aard, functie, constructie dan wel gelet op de uitstraling ervan als belangrijkste gevel kan worden aangemerkt.
een woning welke, met inbegrip van aanbouwen en aangebouwde overkappingen, los staat van de zijdelingse perceelsgrenzen.
een (gedeelte van een) gebouw, dat dient voor de huisvesting van één of meerdere huishouden(s) of een niet als huishouden samenwonende groep van personen.
een (in op- of aanbouw zijnd) vaartuig of de overblijfselen daarvan, daaronder begrepen een object te water, gebruikt als of bestemd tot woonverblijf.
een voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een woonwagenstandplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst.
een kavel, bestemd voor het plaatsen van een woonwagen, waarop voorzieningen aanwezig zijn die op het leidingnet van de openbare nutsbedrijven, andere instellingen of van gemeenten kunnen worden aangesloten.
Het bedrijfsmatig exploiteren van een zaalaccommodatie in de vorm van ceremonies, feesten en partijen, niet zijnde een discotheek, dancing of nachtclub.
het bedrijfsmatig verlenen van diensten, waarbij het publiek rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan en geholpen. Bij zakelijke dienstverlening is sprake van aan kantoorfunctie verwante dienstverlening, zoals uitzendbureau, makelaarskantoor of bankfiliaal.
(een gedeelte van) een gebouw welke wordt gebruikt voor het beroepsmatig verlenen van administratieve, financiële, ontwerptechnische, juridische of andere daarmee gelijk te stellen diensten, waarbij de dienstverlening niet ten dienste staat van en verbonden is aan de uitoefening van bedrijfsactiviteiten, maar een afzonderlijke eenheid vormt.
Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
de afstand, loodrecht gemeten, tussen bouwwerken onderling alsmede de afstand van bouwwerken tot perceelsgrenzen worden daar gemeten waar deze afstanden het kleinst zijn.
de oppervlakte van alle op een bouwperceel gelegen bouwwerken tezamen.
percentage van de oppervlakte van een bouwperceel of ander vlak, dat mag worden bebouwd.
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een bouwwerk of van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen zoals schoorstenen, zonnepanelen, antennes en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak.
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
tussen de bovenzijde van de vloeren van geheel of gedeeltelijk onder elkaar gelegen bouwlagen; indien sprake is van één bouwlaag is de hoogte daarvan gelijk aan de goothoogte.
de lengte van een gebouw, gemeten loodrecht vanaf de voorgevel, dan wel vanaf de gevel waaraan wordt gebouwd.
tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidingsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
Bij de toepassing van het bepaalde ten aanzien van het bouwen worden:
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
tussen de (neerwaarts geprojecteerde) buitenzijde van de afdekking van de overkapping.
De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn, gelet op de waarborging van de beoogde verduurzaming van het bedrijventerrein zoals geformuleerd in het ontwikkelperspectief, bevoegd nadere eisen te stellen aan bedrijfs- en kantoorgebouwen op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De wijze waarop bouwplannen worden beoordeeld is vastgelegd in het toetsingskader duurzaamheid.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.2.1, onder b, mits dit noodzakelijk is voor een goede of doelmatige bedrijfsvoering en in overeenstemming is met de stedenbouwkundige waarden en kwaliteiten van het bedrijventerrein en de uitgangspunten uit het ontwikkelperspectief.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.2.1, onder d en lid 3.2.2, onder b en een bouwhoogte toestaan van ten hoogste 15,0 meter meer dan de toegestane maximum bouwhoogte, mits:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.2.1 onder e, en minder bouwlagen toestaan, mits:
Met betrekking tot het gebruik gelden de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.1, onder a t/m e voor:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.5, onder g ten behoeve van een risicovolle inrichting, met dien verstande dat:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.5, onder f, en een groter oppervlak aan bedrijfsterreingebonden kantoren toestaan, mits:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 3.1 voor het toestaan van volumineuze detailhandel, mits:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan ter plaatse van de gronden met de bestemming Bedrijventerrein' zodanig te wijzigen dat activiteiten zoals bedoeld in lid 3.5, onder g, zijn toegestaan, mits vooraf een milieueffectrapportage wordt opgesteld volgens de eisen van de Wet milieubeheer.
De voor 'Gemengd' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn, gelet op de waarborging van de beoogde verduurzaming van het bedrijventerrein zoals geformuleerd in het ontwikkelperspectief, bevoegd nadere eisen te stellen aan bedrijfs- en kantoorgebouwen op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De wijze waarop bouwplannen worden beoordeeld is vastgelegd in het toetsingskader duurzaamheid.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 4.2.1 onder b, mits dit noodzakelijk is voor een goede of doelmatige bedrijfsvoering en dit geen afbreuk doet aan de stedenbouwkundige waarden en kwaliteiten van het bedrijventerrein.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 4.2.1, onder d en lid 4.2.2, onder b en een bouwhoogte toestaan van tenminste 30,0 meter, mits dit noodzakelijk is voor een goede of doelmatige bedrijfsvoering en dit geen afbreuk doet aan de stedenbouwkundige waarden en kwaliteiten van het bedrijventerrein.
Ten aanzien van het gebruik gelden de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 4.1, onder a voor:
De voor 'Groen - 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan ter plaatse van de gronden met de aanduiding 'wetgevingzone - wijzigingsbevoegdheid 1' te wijzigen naar de bestemmingen Gemengd, Verkeer, Water en/of Groen-2. Daarbij geldende de volgende voorwaarden:
De voor 'Groen - 2' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 6.2, onder b, sub 1 tot een hoogte van 3,0 meter.
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 6.4.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
De in lid 6.4.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om het plan ter plaatse van de gronden met de aanduiding 'wetgevingzone - wijzigingsbevoegdheid 2' te wijzigen naar de bestemming 'Bedrijventerrein', 'Verkeer', 'Water' en/of 'Groen - 1'. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
De voor 'Horeca' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
7.3 Specifieke gebruiksregels
Ten aanzien van het gebruik gelden de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn, gelet op de waarborging van de beoogde verduurzaming van het bedrijventerrein zoals geformuleerd in het ontwikkelperspectief, bevoegd nadere eisen te stellen aan bedrijfs- en kantoorgebouwen op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De wijze waarop bouwplannen worden beoordeeld is vastgelegd in het toetsingskader duurzaamheid.
De voor 'Kantoor' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten tot een hoogte van:
Burgemeester en wethouders zijn, gelet op de waarborging van de beoogde verduurzaming van het bedrijventerrein zoals geformuleerd in het ontwikkelperspectief, bevoegd nadere eisen te stellen aan bedrijfs- en kantoorgebouwen op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De wijze waarop bouwplannen worden beoordeeld is vastgelegd in het toetsingskader duurzaamheid.
Ten aanzien van het gebruik gelden de volgende regels:
De voor 'Recreatie' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken het bepaalde in lid 10.2, onder b voor erf- en terreinafscheidingen welke voor de voorgevel of het verlengde daarvan zijn gelegen, tot een hoogte van 2,0 meter.
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
De voor 'Verkeer - Railverkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regel:
De voor 'Verkeer - Rijksweg' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
De voor 'Verkeer - Verblijfsgebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten tot een hoogte van:
De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Ten aanzien van het gebruik geldt dat:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 15.1 voor:
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de situering, de goot- en bouwhoogte van aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen, ter waarborging van:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 16.2.3, onder a voor erf- en terreinafscheidingen welke voor de voorgevel of het verlengde daarvan zijn gelegen, tot een hoogte van 2,0 meter.
Het gebruik van vrijstaande bijgebouwen voor permanente bewoning is niet toegestaan.
De voor 'Wonen - Woonwagen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
alsmede ter plaatse van de aanduiding:
met de daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de situering, de goot- en bouwhoogte van aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen, ter waarborging van:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 17.2.4, onder a voor erf- en terreinafscheidingen welke voor de voorgevel of het verlengde daarvan zijn gelegen, tot een hoogte van 2,0 meter.
Het gebruik van vrijstaande bijgebouwen voor permanente bewoning is niet toegestaan.
De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daarbij behorende:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
18.3.1 Nadere eisen ten aanzien van situering en maatvoering
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen aan de situering, de goot- en bouwhoogte van aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen, ter waarborging van:
18.3.2 Nadere eisen ten aanzien van waterberging
Burgemeester en wethouders zijn, ter waarborging van de goede werking van het watersysteem, bevoegd nadere eisen te stellen aan de wijze waarop wordt voorzien in maatregelen ter compensatie van de toename aan het oppervlak verharding en de afname van overloopcapaciteit, voor zover maatregelen naar oordeel van de beheerder van het watersysteem ter plaatse noodzakelijk zijn.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken het bepaalde in lid 18.2, onder h, voor erf- en terreinafscheidingen welke voor de voorgevel of het verlengde daarvan zijn gelegen, tot een hoogte van 2,0 meter.
Het gebruik van vrijstaande bijgebouwen voor permanente bewoning is niet toegestaan.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om het plan ter plaatse van de gronden met de aanduiding 'wetgevingzone - wijzigingsbevoegdheid 3' te wijzigen naar de bestemming 'Groen - 1', 'Groen - 2' of 'Water'. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
De voor 'Leiding - Gas' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de aanleg, instandhouding en het beheer en onderhoud van een gasleiding met bijbehorende voorzieningen ter plaatse van de aanduiding 'hartlijn leiding - gas' met een diameter van 16 inch en een druk van 40 bar, met een belemmeringszone ter breedte van 4,0 meter aan weerszijden van de hartlijn van de leiding.
In het belang van de bescherming van de ter plekke aanwezige leiding mag, in afwijking van het bepaalde bij de andere met de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' samenvallende bestemming, op deze gronden uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de dubbelbestemming 'Leiding - Gas', tot een hoogte van maximaal 3,0 meter.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 19.2 voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, voor zover deze zijn toegelaten op grond van de regels van de andere bestemmingen waarmee de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' samenvalt, mits vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de betreffende leidingbeheerder waaruit blijkt dat de belangen van de leidingbeheerder niet worden geschaad. Een omgevingsvergunning kan slechts worden verleend indien geen kwetsbare objecten worden toegelaten.
Tot een gebruik, strijdig met deze regels, wordt in ieder geval gerekend:
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 19.5.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
De in lid 19.5.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Burgemeester en wethouders kunnen, blijkens een schriftelijk advies van de leidingbeheerder, de bestemming 'Leiding - Gas' wijzigen door de bestemmingsaanduiding geheel of gedeeltelijk:
De voor 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de aanleg, instandhouding en het beheer en onderhoud van een bovengrondse hoogspanningsverbinding van maximaal 150 kV met bijbehorende masten en (veiligheids)voorzieningen, met een belemmeringszone ter breedte van 25 meter aan weerszijden van de hartlijn van de hoogspanningsverbinding.
In het belang van de bescherming van de ter plekke aanwezige leiding mogen, in afwijking van het bepaalde bij de andere met de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' samenvallende bestemming, op deze gronden uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd ten behoeve van de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding', tot een hoogte van maximaal 40,0 meter.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 20.2 voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, voor zover deze zijn toegelaten op grond van de regels van de andere bestemmingen waarmee de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' samenvalt, mits vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de betreffende leidingbeheerder, waaruit blijkt dat de belangen van de leidingbeheerder niet worden geschaad.
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 20.4.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
De in lid 20.4.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Burgemeester en wethouders kunnen de bestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' wijzigen door de bestemmingsaanduiding geheel of gedeeltelijk te verwijderen, indien ter plaatse de hoogspanningsverbinding is komen te vervallen, blijkens een schriftelijk advies van de leidingbeheerder.
De voor 'Leiding - Water' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de aanleg, instandhouding en het beheer en onderhoud van een watertransportleiding ter plaatse van de aanduiding 'hartlijn leiding - water', met een belemmeringszone ter breedte van 4,0 meter aan weerszijden van de hartlijn van de leiding.
In het belang van de bescherming van de ter plekke aanwezige leiding mogen, in afwijking van het bepaalde bij de andere met de dubbelbestemming 'Leiding - Water' samenvallende bestemming, op deze gronden uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd ten behoeve van de dubbelbestemming 'Leiding - Water', tot een hoogte van maximaal 3,0 meter.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in lid 21.2 voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, voor zover deze zijn toegelaten op grond van de regels van de andere bestemmingen waarmee de dubbelbestemming 'Leiding - Water' samenvalt, mits vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de betreffende leidingbeheerder waaruit blijkt dat de belangen van de leidingbeheerder niet worden geschaad.
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 21.4.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
De in lid 21.4.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Burgemeester en wethouders kunnen, blijkens een schriftelijk advies van de leidingbeheerder, de bestemming 'Leiding - Water' wijzigen door de bestemmingsaanduiding geheel of gedeeltelijk:
De voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de bescherming en het behoud van de op en/of in deze gronden voorkomende archeologische waarden.
In het belang van de archeologische monumentenzorg mogen, in afwijking van het bepaalde bij de andere met de bestemming 'Waarde - Archeologie' samenvallende bestemming(en), geen bouwwerken (waaronder begrepen het heien van heipalen en het slaan van damwanden) worden gebouwd:
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 22.4.1 bedoelde verbod geldt voor werken en werkzaamheden:
Het in lid 22.4.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
Burgemeester en wethouders kunnen de bestemming 'Waarde - Archeologie' wijzigen door de betreffende bestemmingsaanduiding geheel of gedeeltelijk te verwijderen, indien ter plaatse, op basis van archeologisch onderzoek kan worden aangetoond dat geen archeologische waarden aanwezig zijn.
De voor 'Waterstaat - Waterstaatkundige functie' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor:
Ter plaatse van de in deze bestemming bedoelde gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming, en voorts met inachtneming van de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van de bouwregels, als bedoeld in lid 23.2, met inachtneming van de volgende regels:
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 23.4.1 bedoelde verbod is niet van toepassing op werken of werkzaamheden welke:
De in lid 23.4.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien:
Burgemeester en wethouders kunnen de bestemming 'Waterstaat - Waterstaatkundige functie' wijzigen door de bestemmingsaanduiding geheel of gedeeltelijk te verwijderen, indien ter plaatse de waterstaatkundige functie is komen te vervallen, blijkens een schriftelijke verklaring van de waterstaatbeheerder.
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd af te wijken van de regels van het plan, voor:
mits de bouw- en gebruiksmogelijkheden van nabijgelegen percelen niet in onevenredige mate worden beperkt en de ter plaatse aanwezige waarden niet op onevenredige wijze worden of kunnen worden aangetast.
Voordat een besluit over het afwijken van de regels zoals bedoeld in lid 1 wordt genomen vragen burgemeester en wethouders schriftelijk advies aan de desbetreffende leidingbeheerder wanneer het voorgenomen bouwplan zich bevindt binnen de dubbelbestemming Leiding - Gas, Leiding - of Leiding - Water. Uit het advies moet blijken dat de belangen van de leidingbeheerder niet worden geschaad.
Een bestaand bouwwerk, waarvan op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerp van dit plan de feitelijk aanwezige hoogte, oppervlakte of afstand tot een ander gebouw of grenslijn in strijd is met een in dit plan voorgeschreven maximum dan wel minimum hoogte, oppervlakte of afstand, mag worden gehandhaafd, veranderd en/of vernieuwd, maar niet worden vergroot of anders gesitueerd.
Het is verboden enig terrein of bouwperceel zodanig te bebouwen, dat daardoor op een aangrenzend terrein, bouwvlak of bouwperceel een toestand zou ontstaan, die aldaar niet meer met de regels van dit plan zou overeenstemmen, of voor zover er reeds aldaar een afwijking van de regels bestaat, zodanig te bebouwen, dat deze afwijking zou worden vergroot.
Het is verboden de gronden en gebouwen te gebruiken of te laten gebruiken op een wijze, of tot een doel, strijdig met het bestemmingsplan. Onder strijdig gebruik wordt in ieder geval verstaan het gebruik (van gebouwen) ten behoeve van het (doen) exploiteren van een seksinrichting of (het laten uitoefenen van) straat- of raamprostitutie.
De begane grond van enig gebouw mag eveneens worden gebruikt ten behoeve van een inpandige entree of toegangsportaal ten behoeve van de vormen van gebruik welke blijkens de van toepassing zijnde regels zijn toegelaten op de verdiepingen van het betreffende gebouw.
Een kelder, onderbouw, op de begane grondlaag aansluitende tussenverdieping alsmede het bijbehorende onbebouwde erf mogen worden gebruikt ten dienste van alle vormen van gebruik welke blijkens de van toepassing zijnde regels toegelaten zijn op het perceel, mits dit geen zelfstandige functie betreft.
Onder wonen als bedoeld in dit bestemmingsplan wordt tevens verstaan het gebruik ten behoeve van:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan te wijzigen voor het in geringe mate, doch met niet meer dan 10,0 meter, afwijken van een bestemmingsgrens of van het profiel van een weg, voor zover dit noodzakelijk is om het plan aan de bij uitmeting blijkende werkelijke toestand van het terrein aan te passen.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan te wijzigen door het toevoegen van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterstaatkundige functie', met een bijbehorende verbodsbepaling, ten gevolge van het aanleggen, verleggen en/of verplaatsen van een waterkering, mits:
Indien bij het gebruik van de gronden voor bebouwing en anders dan voor bebouwing als bedoeld in de artikelen 3 tot en met 18 op deze gronden tevens een dubbelbestemming van toepassing is, geldt primair het bepaalde met betrekking tot de dubbelbestemming.
In het geval van strijdigheid van belangen tussen een enkelbestemming en een dubbelbestemming gaat het belang van de dubbelbestemming voor conform het navolgende schema.
Dubbelbestemmingen | Artikelnummer | Volgorde van toepassing |
Waterstaat - Waterstaatkundige functie | 23 | 1 |
Waarde - Archeologie | 22 | 2 |
Leiding - Gas | 19 | 3 |
Leiding - Hoogspanningsverbinding | 20 | 4 |
Leiding - Water | 21 | 5 |
Indien op grond van het bepaalde in het Besluit omgevingsrecht Gedeputeerde Staten of de Minister is aangewezen als het bevoegd gezag bij het verlenen van een omgevingsvergunning, wordt waar op grond van dit bestemmingsplan burgemeester en wethouders bevoegd zijn om:
in plaats van 'burgemeester en wethouders' gelezen 'Gedeputeerde Staten' dan wel 'de Minister'.
Indien en voor zover in deze regels wordt verwezen naar een wet, een algemene maatregel van bestuur, een verordening, een richtlijn of een andere (wettelijke) regeling, dan geldt deze wet, algemene maatregel van bestuur, verordening, richtlijn of andere (wettelijke) regeling zoals die luidt dan wel van kracht is op het moment van de tervisielegging van het ontwerp van dit plan.
Deze regels worden aangehaald als:
"Regels van het bestemmingsplan 's-Graveland & Spaanse Polder 2020 van de gemeente Schiedam"
Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Schiedam
in de openbare vergadering van
de griffier, de voorzitter,
SBI-code | Omschrijving | Grootste afstand | Categorie |
01 | LANDBOUW EN DIENSTVERLENING TEN BEHOEVE VAN DE LANDBOUW | ||
0111, 0113 | Akkerbouw en fruitteelt (bedrijfsgebouwen) | 10 | 1 |
011, 012, 013, 016 | Tuinbouw: | ||
011, 012, 013 | - bedrijfsgebouwen | 10 | 1 |
011, 012, 013 | - kassen zonder verwarming | 10 | 1 |
011, 012, 013 | - kassen met gasverwarming | 10 | 1 |
0113 | - champignonkwekerijen (algemeen) | 10 | 2 |
0113 | - champignonkwekerijen met mestfermentatie | 50 | 3.2 |
0163 | - bloembollendroog- en prepareerbedrijven | 10 | 2 |
011 | - witlofkwekerijen (algemeen) | 10 | 2 |
016 | Dienstverlening ten behoeve van de landbouw: | ||
016 | - algemeen (onder andere loonbedrijven): b.o. > 500 m² | 10 | 2 |
016 | - algemeen (onder andere loonbedrijven): b.o. <= 500 m² | 10 | 2 |
016 | - algemeen met opslag bestrijdingsmiddelen > 10 ton: zie SBI-code 51.55 | ||
016 | - plantsoenendiensten en hoveniersbedrijven | 10 | 2 |
0162 | KI-stations | 10 | 2 |
10, 11 | VERVAARDIGING VAN VOEDINGSMIDDELEN EN DRANK | ||
1031 | Aardappelproductenfabrieken: | ||
1031 | - vervaardiging van aardappelproducten | 200 | 4.2 |
1031 | - vervaardiging van snacks met p.o. < 2.000 m² | 30 | 3.1 |
1032, 1039 | Groente- en fruitconservenfabrieken: | ||
1032, 1039 | - jam | 30 | 3.1 |
1032, 1039 | - groente algemeen | 30 | 3.1 |
1032, 1039 | - met koolsoorten | 50 | 3.2 |
1032, 1039 | - met drogerijen | 200 | 4.2 |
1032, 1039 | - met uienconservering (zoutinleggerij) | 200 | 4.2 |
104101 | Vervaardiging van ruwe plantaardige en dierlijke oliën en vetten: | ||
104101 | - p.c. < 250.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
104101 | - p.c. >= 250.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
104102 | Raffinage van plantaardige en dierlijke oliën en vetten: | ||
104102 | - p.c. < 250.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
104102 | - p.c. >= 250.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
1042 | Margarinefabrieken: | ||
1042 | - p.c. < 250.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
1042 | - p.c. >= 250.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
1051 | Zuivelproductenfabrieken: | ||
1051 | - gedroogde producten, p.c. >= 1,5 ton / uur | 100 | 4.1 |
1051 | - geconcentreerde producten, verdampingscapaciteit >= 20 ton / uur | 100 | 4.1 |
1051 | - melkproductenfabrieken v.c. < 55.000 ton / jaar | 30 | 3.1 |
1051 | - melkproductenfabrieken v.c. >= 55.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
1051 | - overige zuivelproductenfabrieken | 30 | 3.1 |
1052 | Consumptie-ijsfabrieken: p.o. > 200 m² | 30 | 3.1 |
1052 | Consumptie-ijsfabrieken: p.o. <= 200 m² | 10 | 1 |
1061 | Meelfabrieken: | ||
1061 | - p.c. >= 500 ton / uur | 100 | 4.1 |
1061 | - p.c. < 500 ton / uur | 50 | 3.2 |
1061 | Grutterswarenfabrieken | 50 | 3.2 |
1062 | Zetmeelfabrieken: | ||
1062 | - p.c. < 10 ton / uur | 100 | 4.1 |
1062 | - p.c. >= 10 ton / uur | 200 | 4.2 |
1092 | Vervaardiging van voer voor huisdieren | 100 | 4.1 |
1071 | Broodfabrieken, brood- en banketbakkerijen: | ||
1071 | - v.c. < 7.500 kg meel / week, bij gebruik van charge-overs | 10 | 2 |
1071 | - v.c. >= 7.500 kg meel / week | 50 | 3.2 |
1072 | Banket, biscuit- en koekfabrieken | 50 | 3.2 |
10821 | Verwerking cacaobonen en vervaardiging chocolade- en suikerwerk: | ||
10821 | - cacao- en chocoladefabrieken: p.o. > 2.000 m² | 300 | 5.1 |
10821 | - cacao- en chocoladefabriek en vervaardigen van chocoladewerken met p.o. < 2.000 m² | 50 | 3.2 |
10821 | - cacao- en chocoladefabriek en vervaardigen van chocoladewerken met p.o. <= 200 m² | 10 | 2 |
10821 | - suikerwerkfabrieken met suikerbranden | 200 | 4.2 |
10821 | - suikerwerkfabrieken zonder suikerbranden: p.o. > 200 m² | 50 | 3.2 |
10821 | - suikerwerkfabrieken zonder suikerbranden: p.o. <= 200 m² | 10 | 2 |
1073 | Deegwarenfabrieken | 30 | 3.1 |
1083 | Koffiebranderijen en theepakkerijen: | ||
1083 | - koffiebranderijen | 300 | 5.1 |
1083 | - theepakkerijen | 50 | 3.2 |
108401 | Vervaardiging van azijn, specerijen en kruiden | 100 | 4.1 |
1089 | Vervaardiging van overige voedingsmiddelen | 100 | 4.1 |
1089 | Bakkerijgrondstoffenfabrieken | 100 | 4.1 |
1089 | Soep- en soeparomafabrieken: | ||
1089 | - zonder poederdrogen | 50 | 3.2 |
1089 | - met poederdrogen | 200 | 4.2 |
1089 | Bakmeel- en puddingpoederfabrieken | 100 | 4.1 |
110101 | Destilleerderijen en likeurstokerijen | 100 | 4.2 |
110102 | Vervaardiging van ethylalcoholdoorgisting: | ||
110102 | - p.c. < 5.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
110102 | - p.c. >= 5.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
1102 t/m 1104 | Vervaardiging van wijn, cider en dergelijke | 10 | 1 |
1105 | Bierbrouwerijen | 200 | 4.2 |
1106 | Mouterijen | 200 | 4.2 |
1107 | Mineraalwater- en frisdrankfabrieken | 30 | 3.1 |
12 | VERWERKING VAN TABAK | ||
120 | Tabakverwerkende industrie | 200 | 4.1 |
13 | VERVAARDIGING VAN TEXTIEL | ||
131 | Bewerken en spinnen van textielvezels | 30 | 3.1 |
132 | Weven van textiel: | ||
132 | - aantal weefgetouwen < 50 | 10 | 1 |
132 | - aantal weefgetouwen >= 50 | 30 | 3.1 |
133 | Textielveredelingsbedrijven | 30 | 3.1 |
139 | Vervaardiging van textielwaren | 10 | 1 |
1393 | Tapijt-, kokos- en vloermattenfabrieken | 50 | 3.2 |
139, 143 | Vervaardiging van gebreide en gehaakte stoffen en artikelen | 10 | 1 |
14 | VERVAARDIGING VAN KLEDING; BEREIDEN EN VERVEN VAN BONT | ||
141 | Vervaardiging kleding van leer | 10 | 2 |
141 | Vervaardiging van kleding en –toebehoren (exclusief van leer) | 10 | 1 |
142, 151 | Bereiden en verven van bont; vervaardiging van artikelen van bont | 30 | 3.1 |
15 | VERVAARDIGING VAN LEER EN LEDERWAREN (EXCLUSIEF KLEDING) | ||
151, 152 | Lederfabrieken | 200 | 4.2 |
151 | Lederwarenfabrieken (exclusief kleding en schoeisel) | 30 | 3.1 |
152 | Schoenenfabrieken | 30 | 3.1 |
16 | HOUTINDUSTRIE EN VERVAARDIGING ARTIKELEN VAN HOUT, RIET, KURK EN DERGELIJKE | ||
16101 | Houtzagerijen | 30 | 3.1 |
16102 | Houtconserveringsbedrijven: | ||
16102 | - met creosootolie | 100 | 4.1 |
16102 | - met zoutoplossingen | 10 | 2 |
1621 | Fineer- en plaatmaterialenfabrieken | 50 | 3.2 |
162 | Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout | 10 | 2 |
162 | Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout, p.o. < 200 m² | 10 | 2 |
162902 | Kurkwaren-, riet- en vlechtwerkfabrieken | 10 | 1 |
17 | VERVAARDIGING VAN PAPIER, KARTON EN PAPIER- EN KARTONWAREN | ||
1711 | Vervaardiging van pulp | 100 | 4.1 |
1712 | Papier- en kartonfabrieken: | ||
1712 | - p.c. < 3 ton / uur | 30 | 3.1 |
1712 | - p.c. 3 - 15 ton / uur | 50 | 3.2 |
1712 | - p.c. >= 15 ton / uur | 100 | 4.1 |
172 | Papier- en kartonwarenfabrieken | 10 | 2 |
17212 | Golfkartonfabrieken: | ||
17212 | - p.c. < 3 ton / uur | 10 | 2 |
17212 | - p.c. >= 3 ton / uur | 30 | 3.1 |
58 | UITGEVERIJEN, DRUKKERIJEN EN REPRODUCTIE VAN OPGENOMEN MEDIA | ||
1811 | Drukkerijen van dagbladen | 10 | 2 |
1812 | Drukkerijen (vlak- en rotatiediepdrukkerijen) | 10 | 2 |
18129 | Kleine drukkerijen en kopieerinrichtingen | 10 | 1 |
1814 | Grafische afwerking | 10 | 1 |
1814 | Binderijen | 10 | 2 |
1813 | Grafische reproductie en zetten | 10 | 2 |
1814 | Overige grafische activiteiten | 10 | 2 |
182 | Reproductiebedrijven opgenomen media | 10 | 1 |
19 | AARDOLIE-/STEENKOOLVERWERKENDE INDUSTRIE; BEWERKING SPLIJT-/KWEEKSTOFFEN | ||
19202 | Smeeroliën- en vettenfabrieken | 30 | 3.1 |
19202 | Recyclingbedrijven voor afgewerkte olie | 200 | 4.2 |
19202 | Aardolieproductenfabrieken n.e.g. | 200 | 4.2 |
20 | VERVAARDIGING VAN CHEMISCHE PRODUCTEN | ||
2011 | Vervaardiging van industriële gassen: | ||
2011 | - luchtscheidingsinstallatie v.c. >= 10 ton / dag lucht | 50 | 3.2 |
2011 | - overige gassenfabrieken, niet explosief | 50 | 3.2 |
2011 | - overige gassenfabrieken, explosief | 200 | 4.2 |
2012 | Kleur- en verfstoffenfabrieken | 100 | 4.1 |
2012 | Anorganische chemische grondstoffenfabrieken: | ||
2012 | - niet vallend onder 'post-Seveso-richtlijn' | 200 | 4.2 |
2012 | - vallend onder 'post-Seveso-richtlijn' | 500 | 5.2 |
20141 | Organische chemische grondstoffenfabrieken: | ||
20141 | - niet vallend onder 'post-Seveso-richtlijn' | 200 | 4.2 |
20141 | - vallend onder 'post-Seveso-richtlijn' | 1000 | 5.3 |
20141 | Methanolfabrieken: | ||
20141 | - p.c. < 100.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
20141 | - p.c. >= 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
20149 | Vetzuren en alkanolenfabrieken (niet synthetische): | ||
20149 | - p.c. < 50.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
20149 | - p.c. >= 50.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
2015 | Kunstmeststoffenfabrieken | 300 | 5.1 |
2016 | Kunstharsenfabrieken en dergelijke | 500 | 5.2 |
202 | Landbouwchemicaliënfabrieken: | ||
202 | - fabricage | 700 | 5.3 |
202 | - formulering en afvullen | 300 | 5.1 |
203 | Verf, lak en vernisfabrieken | 200 | 4.2 |
2110 | Farmaceutische grondstoffenfabrieken: | ||
2110 | - p.c. < 1.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
2110 | - p.c. >= 1.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
2120 | Farmaceutische productenfabrieken: | ||
2120 | - formulering en afvullen geneesmiddelen | 30 | 3.1 |
2120 | - verbandmiddelenfabrieken | 10 | 1 |
2041 | Zeep-, was- en reinigingsmiddelenfabrieken | 200 | 4.2 |
2042 | Parfumerie- en cosmeticafabrieken | 200 | 4.2 |
2052 | Lijm- en plakmiddelenfabrieken: | ||
2052 | - zonder dierlijke grondstoffen | 50 | 3.2 |
2052 | - met dierlijke grondstoffen | 300 | 5.1 |
205902 | Fotochemische productenfabrieken | 30 | 3.1 |
205903 | Chemische kantoorbenodigdhedenfabrieken | 30 | 3.1 |
205903 | Overige chemische productenfabrieken n.e.g. | 100 | 4.1 |
2060 | Kunstmatige synthetische garen- en vezelfabrieken | 200 | 4.2 |
22 | VERVAARDIGING VAN PRODUCTEN VAN RUBBER EN KUNSTSTOF | ||
221101 | Rubberbandenfabrieken | 200 | 4.2 |
221102 | Loopvlakvernieuwingsbedrijven: | ||
221102 | - vloeroppervlak < 100 m² | 30 | 3.1 |
221102 | - vloeroppervlak >= 100 m² | 100 | 4.1 |
2219 | Rubberartikelenfabrieken | 50 | 3.2 |
222 | Kunststofverwerkende bedrijven: | ||
222 | - zonder fenolharsen | 100 | 4.1 |
222 | - met fenolharsen | 200 | 4.2 |
222 | - productie van verpakkingsmateriaal en assemblage van kunststofbouwmaterialen | 30 | 3.1 |
23 | VERVAARDIGING VAN GLAS, AARDEWERK, CEMENT-, KALK- EN GIPSPRODUCTEN | ||
231 | Glasfabrieken: | ||
231 | - glas en glasproducten, p.c. < 5.000 ton / jaar | 10 | 2 |
231 | - glas en glasproducten, p.c. >= 5.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
231 | - glaswol en glasvezels, p.c.< 5.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
231 | - glaswol en glasvezels, p.c. >= 5.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
231 | Glas-in-loodzetterij | 10 | 2 |
231 | Glasbewerkingsbedrijven | 10 | 2 |
232, 234 | Aardewerkfabrieken: | ||
232, 234 | - vermogen elektrische ovens totaal < 40 kW | 10 | 1 |
232, 234 | - vermogen elektrische ovens totaal >= 40 kW | 30 | 3.1 |
233 | Baksteen en baksteenelementenfabrieken | 100 | 4.1 |
233 | Dakpannenfabrieken | 100 | 4.1 |
2351 | Cementfabrieken: | ||
2351 | - p.c. < 100.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
2351 | - p.c. >= 100.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
235201 | Kalkfabrieken: | ||
235201 | - p.c. < 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
235201 | - p.c. >= 100.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
235202 | Gipsfabrieken: | ||
235202 | - p.c. < 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
235202 | - p.c. >= 100.000 ton / jaar | 300 | 5.1 |
23611 | Betonwarenfabrieken: | ||
23611 | - zonder persen, triltafels en bekistingtriller | 50 | 3.2 |
23611 | - met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c. < 100 ton / dag | 50 | 3.2 |
23611 | - met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c. >= 100 ton / dag | 100 | 4.1 |
23612 | Kalkzandsteenfabrieken: | ||
23612 | - p.c. < 100.000 ton / jaar | 30 | 3.1 |
23612 | - p.c. >= 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
2362 | Mineraalgebonden bouwplatenfabrieken | 30 | 3.1 |
2363, 2364 | Betonmortelcentrales: | ||
2363, 2364 | - p.c. < 100 ton / uur | 50 | 3.2 |
2363, 2364 | - p.c. >= 100 ton / uur | 100 | 4.1 |
2365, 2369 | Vervaardiging van producten van beton, (vezel)cement en gips: | ||
2365, 2369 | - p.c. < 100 ton / dag | 30 | 3.1 |
2365, 2369 | - p.c. >= 100 ton / dag | 100 | 4.1 |
237 | Natuursteenbewerkingsbedrijven: | ||
237 | - zonder breken, zeven en drogen | 10 | 2 |
237 | - met breken, zeven of drogen, v.c. < 100.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
237 | - met breken, zeven of drogen, v.c. >= 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
2391 | Slijp- en polijstmiddelenfabrieken | 10 | 2 |
2399 | Bitumineuze materialenfabrieken: | ||
2399 | - p.c. < 100 ton / uur | 200 | 4.2 |
2399 | - p.c. >= 100 ton / uur | 300 | 5.1 |
2399 | Isolatiematerialenfabrieken (exclusief glaswol): | ||
2399 | - steenwol, p.c. >= 5.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
2399 | - overige isolatiematerialen | 100 | 4.1 |
2399 | Minerale productenfabrieken n.e.g. | 30 | 3.1 |
2399 | Asfaltcentrales: p.c. < 100 ton / uur | 50 | 3.2 |
2399 | Asfaltcentrales: p.c. >= 100 ton / uur | 100 | 4.1 |
24 | VERVAARDIGING VAN METALEN | ||
241 | Ruwijzer- en staalfabrieken: | ||
241 | - p.c. < 1.000 ton / jaar | 500 | 5.2 |
241 | - p.c. >= 1.000 ton / jaar | 1000 | 6 |
245 | IJzeren- en stalenbuizenfabrieken: | ||
245 | - p.o. < 2.000 m² | 10 | 2 |
245 | - p.o. >= 2.000 m² | 50 | 3.2 |
243 | Draadtrekkerijen, koudbandwalserijen en profielzetterijen: | ||
243 | - p.o. < 2.000 m² | 10 | 2 |
243 | - p.o. >= 2.000 m² | 30 | 3.1 |
244 | Non-ferro-metaalfabrieken: | ||
244 | - p.c. < 1.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
244 | - p.c. >= 1.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
244 | Non-ferro-metaalwalserijen, -trekkerijen en dergelijke: | ||
244 | - p.o. < 2.000 m² | 30 | 3.1 |
244 | - p.o. >= 2.000 m² | 100 | 4.1 |
2451, 2452 | IJzer- en staalgieterijen / -smelterijen: | ||
2451, 2452 | - p.c. < 4.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
2451, 2452 | - p.c. >= 4.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
2453, 2454 | Non-ferro-metaalgieterijen / -smelterijen: | ||
2453, 2454 | - p.c. < 4.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
2453, 2454 | - p.c. >= 4.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
25, 31 |
VERVAARDIGING EN REPARATIE VAN PRODUCTEN VAN METAAL (EXCLUSIEF MACHINES / TRANSPORTMIDDELEN) | ||
251, 331 | Constructiewerkplaatsen: | ||
251, 331 | - gesloten gebouw | 10 | 2 |
251, 331 | - gesloten gebouw, p.o. < 200 m² | 10 | 2 |
251, 331 | - in open lucht, p.o. < 2.000 m² | 30 | 3.1 |
251, 331 | - in open lucht, p.o. >= 2.000 m² | 100 | 4.1 |
2529, 3311 | Tank- en reservoirbouwbedrijven: | ||
2529, 3311 | - p.o. < 2.000 m² | 30 | 3.1 |
2529, 3311 | - p.o. >= 2.000 m² | 50 | 3.2 |
2521, 2530, 3311 | Vervaardiging van verwarmingsketels, radiatoren en stoomketels | 10 | 2 |
255, 331 | Stamp-, pers-, dieptrek- en forceerbedrijven | 10 | 2 |
255, 331 | Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen en dergelijke | 30 | 3.1 |
255, 331 | Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen en dergelijke, p.o. < 200 m² | 10 | 2 |
2561, 3311 | Metaaloppervlaktebehandelingsbedrijven: | ||
2561, 3311 | - algemeen | 30 | 3.1 |
2561, 3311 | - stralen | 100 | 4.1 |
2561, 3311 | - metaalharden | 30 | 3.1 |
2561, 3311 | - lakspuiten en moffelen | 50 | 3.2 |
2561, 3311 | - scoperen (opspuiten van zink) | 30 | 3.1 |
2561, 3311 | - thermisch verzinken en thermisch vertinnen | 50 | 3.2 |
2561, 3311 | - mechanische oppervlaktebehandeling (slijpen, polijsten) | 30 | 3.1 |
2561, 3311 | - anodiseren, eloxeren en chemische oppervlaktebehandeling | 30 | 3.1 |
2561, 3311 | - emailleren | 50 | 3.2 |
2561, 3311 | - galvaniseren (vernikkelen, verchromen, verzinken, verkoperen en dergelijke) | 30 | 3.1 |
2562, 3311 | Overige metaalbewerkende industrie | 10 | 2 |
2562, 3311 | Overige metaalbewerkende industrie, inpandig, p.o. < 200 m² | 10 | 2 |
259, 331 | Grofsmederijen, anker- en kettingfabrieken: | ||
259, 331 | - p.o. < 2.000 m² | 30 | 3.1 |
259, 331 | - p.o. >= 2.000 m² | 50 | 3.2 |
259, 331 | Overige metaalwarenfabrieken n.e.g. | 10 | 2 |
259, 331 | Overige metaalwarenfabrieken n.e.g.; inpandig, p.o. < 200 m² | 10 | 2 |
27, 28, 33 | VERVAARDIGING VAN MACHINES EN APPARATEN | ||
27, 28, 33 | Machine- en apparatenfabrieken, inclusief reparatie: | ||
27, 28, 33 | - p.o. < 2.000 m² | 10 | 2 |
27, 28, 33 | - p.o. >= 2.000 m² | 30 | 3.1 |
28, 33 | - met proefdraaien verbrandingsmotoren >= 1 MW | 30 | 3.1 |
27, 28, 33 | - reparatie van machines en apparaten, zonder proefdraaien verbrandingsmotoren = 1 MW motoren | 10 | 2 |
26, 28, 33 | VERVAARDIGING VAN KANTOORMACHINES EN COMPUTERS | ||
26, 28, 33 | Kantoormachines- en computerfabrieken, inclusief reparatie | 10 | 2 |
26, 27, 33 | VERVAARDIGING VAN OVERIGE ELEKTRISCHE MACHINES, APPARATEN EN BENODIGDHEDEN | ||
271, 331 | Elektromotoren- en generatorenfabrieken en dergelijke, inclusief reparatie | 100 | 4.1 |
271, 273 | Schakel- en installatiemateriaalfabrieken | 100 | 4.1 |
273 | Elektrische draad- en kabelfabrieken | 50 | 3.2 |
272 | Accumulatoren- en batterijenfabrieken | 50 | 3.2 |
274 | Lampenfabrieken | 200 | 4.2 |
293 | Elektrotechnische industrie n.e.g. | 10 | 2 |
2790 | Koolelektrodenfabrieken | 1000 | 6 |
26, 33 | VERVAARDIGING VAN AUDIO-, VIDEO-, TELECOMMUNICATIEAPPARATEN EN -BENODIGDHEDEN | ||
261, 263, 264, 331 | Vervaardiging van audio-, video- en telecommunicatieapparatuur en dergelijke inclusief reparatie | 10 | 2 |
2612 | Fabrieken voor gedrukte bedrading | 30 | 3.1 |
26, 32, 33 | VERVAARDIGING VAN MEDISCHE EN OPTISCHE APPARATEN EN INSTRUMENTEN | ||
26, 32, 33 | Fabrieken voor medische en optische apparaten en instrumenten en dergelijke inclusief reparatie | 10 | 2 |
29 | VERVAARDIGING VAN AUTO'S, AANHANGWAGENS EN OPLEGGERS | ||
291 | Autofabrieken en assemblagebedrijven: | ||
291 | - p.o. < 10.000 m² | 50 | 3.2 |
291 | - p.o. >= 10.000 m² | 100 | 4.1 |
29201 | Carrosseriefabrieken | 50 | 3.2 |
29202 | Aanhangwagen- en opleggerfabrieken | 10 | 2 |
293 | Auto-onderdelenfabrieken | 10 | 2 |
30 | VERVAARDIGING VAN TRANSPORTMIDDELEN (EXCLUSIEF AUTO'S, AANHANGWAGENS) | ||
301, 3315 | Scheepsbouw- en reparatiebedrijven: | ||
301, 3315 | - houten schepen | 10 | 2 |
301, 3315 | - kunststof schepen | 50 | 3.2 |
301, 3315 | - metalen schepen < 25 m | 50 | 3.2 |
301, 3315 | - metalen schepen >= 25 m en / of proefdraaien motoren >= 1 MW | 50 | 3.2 |
301, 3315 | - onderhoud / reparatie metalen schepen < 25 m, incidenteel bouwen | 20 | 3.1 |
3831 | Scheepssloperijen | 100 | 4.1 |
302, 317 | Wagonbouw- en spoorwegwerkplaatsen: | ||
302, 317 | - algemeen | 30 | 3.1 |
302, 317 | - met proefdraaien van verbrandingsmotoren >= 1 MW | 30 | 3.1 |
303, 3316 | Vliegtuigbouw en -reparatiebedrijven: | ||
303, 3316 | - zonder proefdraaien motoren | 30 | 3.1 |
303, 3316 | - met proefdraaien motoren | 50 | 3.2 |
309 | Rijwiel- en motorrijwielfabrieken | 10 | 2 |
3099 | Transportmiddelenindustrie n.e.g. | 10 | 2 |
31 | VERVAARDIGING VAN MEUBELS EN OVERIGE GOEDEREN N.E.G. | ||
310 | Meubelfabrieken | 30 | 3.1 |
9524 | Meubelstoffeerderijen b.o. < 200 m² | 10 | 1 |
321 | Fabricage van munten, sieraden en dergelijke | 10 | 2 |
322 | Muziekinstrumentenfabrieken | 10 | 2 |
323, 324 | Sportartikelenfabrieken en speelgoedartikelenfabrieken | 10 | 2 |
32991 | Sociale werkvoorziening | 10 | 2 |
32999 | Vervaardiging van overige goederen n.e.g. | 10 | 2 |
38 | VOORBEREIDING TOT RECYCLING | ||
383201 | Metaal- en autoschredders | 50 | 3.2 |
383202 | Puinbrekerijen en -malerijen: | ||
383202 | - v.c. < 100.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
383202 | - v.c. >= 100.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
383202 | Rubberregeneratiebedrijven | 200 | 4.2 |
383202 | Afvalscheidingsinstallaties | 100 | 4.1 |
35 | PRODUCTIE EN DISTRIBUTIE VAN STROOM, AARDGAS, STOOM EN WARM WATER | ||
35 | Elektriciteitsproductiebedrijven (elektrisch vermogen >= 50 MWe) | ||
35 | - kolengestookt (inclusief meestook biomassa), thermisch vermogen > 75 MWth | 500 | 5.2 |
35 | - oliegestookt, thermisch vermogen > 75 MWth | 50 | 3.2 |
35 | - gasgestookt (inclusief bijstook biomassa), thermisch vermogen > 75 MWth | 50 | 3.2 |
35 | - warmtekrachtinstallaties (gas), thermisch vermogen > 75 MWth | 50 | 3.2 |
35 | Bio-energie-installaties elektrisch vermogen < 50 MWe: | ||
35 | - covergisting, verbranding en vergassing van mest, slib, gft en reststromen voedingsindustrie | 50 | 3.2 |
35 | - vergisting, verbranding en vergassing van overige biomassa | 30 | 3.1 |
35 | Elektriciteitsdistributiebedrijven, met transformatorvermogen: | ||
35 | - < 10 MVA | 10 | 1 |
35 | - 10 - 100 MVA | 10 | 2 |
35 | - >= 100 MVA | 30 | 3.1 |
35 | Gasdistributiebedrijven: | ||
35 | - gascompressorstations vermogen < 100 MW | 50 | 3.2 |
35 | - gascompressorstations vermogen >= 100 MW | 100 | 4.1 |
35 | - gas: reduceer-, compressor-, meet- en regelinstallaties, categorie A | 10 | 1 |
35 | - gasdrukregel- en meetruimten (kasten en gebouwen), categorie B en C | 10 | 1 |
35 | - gasontvang- en -verdeelstations, categorie D | 30 | 3.1 |
35 | Warmtevoorzieningsinstallaties, gasgestookt: | ||
35 | - stadsverwarming | 30 | 3.1 |
35 | - blokverwarming | 10 | 1 |
36 | WINNING EN DISTRIBUTIE VAN WATER | ||
36 | Waterwinning-/bereidingbedrijven: | ||
36 | - met chloorgas | 700 | 5.3 |
36 | - bereiding met chloorbleekloog en dergelijke en / of straling | 10 | 2 |
36 | Waterdistributiebedrijven met pompvermogen: | 10 | 1 |
41, 42, 43 | BOUWNIJVERHEID | ||
41, 42, 43 | Bouwbedrijven / aannemers algemeen | ||
41, 42, 43 | - bouwbedrijven / aannemers algemeen: b.o. > 1.000 m² | 10 | 2 |
41, 42, 43 | - bouwbedrijven / aannemers algemeen: b.o. <= 1.000 m² | 10 | 1 |
432 | Bouwinstallatie algemeen | 10 | 2 |
4322 | Installatie sanitair / centrale verwarmingsapparatuur indien met spuiterij | 30 | 3.1 |
4321 | Elektrotechnische installatie | 10 | 1 |
45, 47 | HANDEL / REPARATIE VAN AUTO'S, MOTORFIETSEN; BENZINESERVICESTATIONS | ||
451, 452, 454 | Groothandel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven | 10 | 1 |
451 | Groothandel in vrachtauto's (inclusief import en reparatie) | 10 | 1 |
45204 | Autoplaatwerkerijen | 10 | 2 |
45204 | Autobeklederijen | 10 | 1 |
45204 | Autospuitinrichtingen | 30 | 3.1 |
45205 | Autowasserijen | 10 | 1 |
453 | Groothandel in auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires | 10 | 1 |
46 | GROOTHANDEL EN OPSLAG | ||
4621 | Groothandel in akkerbouwproducten en veevoeders | 10 | 2 |
4621 |
Groothandel in akkerbouwproducten en veevoeders met een verwerkingscapaciteit van 500 ton / uur of meer | 50 | 3.2 |
4622 | Groothandel in bloemen en planten | 10 | 1 |
4623 | Groothandel in levende dieren | 30 | 3.1 |
4624 | Groothandel in huiden, vellen en leder | 30 | 3.1 |
46217, 4631 | Groothandel in ruwe tabak, groenten, fruit en consumptieaardappelen | 30 | 3.1 |
4632, 4633 | Groothandel in vlees, vleeswaren, zuivelproducten, eieren, spijsoliën | 30 | 3.1 |
4634 | Groothandel in dranken | 10 | 1 |
4635 | Groothandel in tabaksproducten | 10 | 1 |
4636 | Groothandel in suiker, chocolade en suikerwerk | 10 | 1 |
4637 | Groothandel in koffie, thee, cacao en specerijen | 10 | 2 |
4638, 4639 | Groothandel in overige voedings- en genotmiddelen | 10 | 1 |
464, 46733 | Groothandel in overige consumentenartikelen | 10 | 1 |
46499 | Groothandel in vuurwerk en munitie: | ||
46499 | - consumentenvuurwerk, verpakt, opslag < 10 ton | 10 | 1 |
46499 | - munitie | 10 | 2 |
46711 | Groothandel in vaste brandstoffen: | ||
46711 | - klein, lokaal verzorgingsgebied | 30 | 3.1 |
46711 | - kolenterminal, opslag oppervlak >= 2.000 m² | 300 | 5.1 |
46712 | Groothandel in vloeibare brandstoffen: | ||
46712 | - ondergronds, K1/K2/K3-klasse | 10 | 1 |
46712 | - bovengronds, K1/K2-kl.: o.c. < 10 m³ | 30 | 3.1 |
46712 | - bovengronds, K1/K2-kl.: o.c. 10 - 1.000 m³ | 50 | 3.2 |
46712 | - bovengronds, K3-klasse: o.c. < 10 m³ | 10 | 1 |
46712 | - bovengronds, K3-klasse: o.c. 10 - 1.000 m³ | 30 | 3.1 |
46712 | - o.c. > 1.000 m³, < 100.000 m³ | 100 | 4.1 |
46712 | - o.c. >= 100.000 m³ | 300 | 5.1 |
46712 | - tot vloeistof verdichte gassen | 200 | 4.2 |
46712 | Groothandel in gasvormige brandstoffen (butaan, propaan, lpg (in tanks)): | ||
46712 | - bovengronds, < 2 m³ | 10 | 2 |
46712 | - bovengronds, 2 - 8 m³ | 30 | 3.1 |
46712 | - bovengronds, 8 - 80 m³ | 50 | 3.2 |
46712 | - bovengronds, 80 - 250 m³ | 200 | 4.2 |
46712 | - ondergronds, < 80 m³ | 30 | 3.1 |
46712 | - ondergronds, 80 - 250 m³ | 100 | 4.1 |
46712 | - o.c. > 1.000 m³, < 100.000 m³ | 100 | 4.1 |
46712 | - o.c. >= 100.000 m³ | 300 | 5.1 |
46712 | Gasvormige brandstoffen in gasflessen | ||
46712 | - kleine hoeveelheden < 10 ton | 10 | 1 |
46712 | - beperkte hoeveelheden (< 150 ton) en hoog beschermingsniveau | 10 | 2 |
46712 | - grote hoeveelheden (> 150 ton) en / of laag beschermingsniveau | 300 | 5.1 |
46712 | Niet-reactieve gassen (inclusief zuurstof), gekoeld | 30 | 3.1 |
46713 | Groothandel minerale olieproducten (exclusief brandstoffen) | 50 | 3.2 |
46721 | Groothandel in metaalertsen: | ||
46721 | - opslag oppervlak < 2.000 m² | 200 | 4.2 |
46721 | - opslag oppervlak >= 2.000 m² | 500 | 5.2 |
46722, 46723 | Groothandel in metalen en -halffabrikaten | 10 | 1 |
4673 | Groothandel in hout en bouwmaterialen: | ||
4673 | - algemeen: b.o. > 2.000 m² | 10 | 1 |
4673 | - algemeen: b.o. <= 2.000 m² | 10 | 1 |
46735 | Zand en grind: | ||
46735 | - algemeen: b.o. > 200 m² | 10 | 2 |
46735 | - algemeen: b.o. <= 200 m² | 10 | 1 |
4674 | Groothandel in ijzer- en metaalwaren en verwarmingsapparatuur: | ||
4674 | - algemeen: b.o. > 2.000 m² | 10 | 1 |
4674 | - algemeen: b.o. <= 2.000 m² | 10 | 1 |
46751 | Groothandel in chemische producten | 50 | 3.2 |
46752 | Groothandel in kunstmeststoffen | 10 | 2 |
46752 | Groothandel in bestrijdingsmiddelen in emballage of in gasflessen | ||
46752 | - kleine hoeveelheden < 10 ton | 10 | 1 |
46752 | - beperkte hoeveelheden (< 150 ton) en hoog beschermingsniveau | 10 | 2 |
46752 | - grote hoeveelheden (>150 ton) en / of laag beschermingsniveau | 300 | 5.1 |
4676 | Groothandel in overige intermediaire goederen | 10 | 1 |
4677 | Autosloperijen: b.o. > 1.000 m² | 10 | 2 |
4677 | - autosloperijen: b.o. <= 1.000 m² | 10 | 1 |
4677 | Overige groothandel in afval en schroot: b.o. > 1.000 m² | 10 | 2 |
4677 | Overige groothandel in afval en schroot: b.o. <= 1.000 m² | 10 | 1 |
466 | Groothandel in machines en apparaten: | ||
466 | - machines voor de bouwnijverheid | 10 | 1 |
466 | - overige | 10 | 1 |
466 | - overig met oppervlak <= 2.000 m² | 10 | 1 |
466, 469 | Overige groothandel (bedrijfsmeubels, emballage, vakbenodigdheden en dergelijke) | 10 | 1 |
47 | REPARATIE TEN BEHOEVE VAN PARTICULIEREN | ||
4791 | Postorderbedrijven | 10 | 1 |
952 | Reparatie ten behoeve van particulieren (exclusief auto's en motorfietsen) | 10 | 1 |
49 | VERVOER OVER LAND | ||
493 | Taxibedrijven | 10 | 1 |
493 | Touringcarbedrijven | 10 | 1 |
494 | Goederenwegvervoerbedrijven (zonder schoonmaken tanks): b.o. > 1.000 m² | 10 | 2 |
494 | Goederenwegvervoerbedrijven (zonder schoonmaken tanks): b.o. <= 1.000 m² | 10 | 2 |
52 | DIENSTVERLENING TEN BEHOEVE VAN HET VERVOER | ||
522 | Loswal | 10 | 2 |
52241 | Laad-, los- en overslagbedrijven ten behoeve van zeeschepen: | ||
52241 | - containers | 50 | 3.2 |
52241 | - stukgoederen | 50 | 3.2 |
52241 | - ertsen, mineralen en dergelijke, opslagoppervlak >= 2.000 m² | 500 | 5.2 |
52241 | - granen of meelsoorten, v.c. >= 500 ton / uur | 300 | 5.1 |
52241 | - steenkool, opslagoppervlak >= 2.000 m² | 500 | 5.2 |
52241 | - olie, lpg, en dergelijke | 700 | 5.3 |
52241 | - tankercleaning | 200 | 4.2 |
52242 | Laad-, los- en overslagbedrijven ten behoeve van binnenvaart: | ||
52242 | - containers | 30 | 3.1 |
52242 | - tankercleaning | 200 | 4.2 |
52242 | - stukgoederen | 30 | 3.1 |
52242 | - ertsen, mineralen, en dergelijke, opslagoppervlak < 2.000 m² | 100 | 4.1 |
52242 | - ertsen, mineralen, en dergelijke, opslagoppervlak >= 2.000 m² | 500 | 5.2 |
52242 | - granen of meelsoorten , v.c. < 500 ton / uur | 200 | 4.2 |
52242 | - granen of meelsoorten, v.c. >= 500 ton / uur | 300 | 5.1 |
52242 | - steenkool, opslagoppervlak < 2.000 m² | 200 | 4.2 |
52242 | - steenkool, opslagoppervlak >= 2.000 m² | 300 | 5.1 |
52242 | - olie, lpg, en dergelijke | 500 | 5.2 |
52102, 52109 | Distributie, pak- en koelhuizen | 30 | 3.1 |
52109 | Opslaggebouwen (verhuur opslagruimte) | 10 | 1 |
5221 | Stalling van vrachtwagens (met koelinstallaties) | 10 | 2 |
53 | POST EN TELECOMMUNICATIE | ||
531, 532 | Post- en koeriersdiensten | 10 | 1 |
61 | Telecommunicatiebedrijven | 10 | 1 |
77 | VERHUUR VAN TRANSPORTMIDDELEN, MACHINES, ANDERE ROERENDE GOEDEREN | ||
7711 | Personenautoverhuurbedrijven | 10 | 1 |
7712, 7739 | Verhuurbedrijven voor transportmiddelen (exclusief personenauto's) | 10 | 1 |
773 | Verhuurbedrijven voor machines en werktuigen | 10 | 1 |
7733 | Verhuurbedrijven voor kantoormachines en computers | 10 | 1 |
62 | COMPUTERSERVICE- EN INFORMATIETECHNOLOGIE | ||
62 | Onderhoud en reparatie computers en kantoormachines | 10 | 1 |
58, 63 | Datacentra | 10 | 1 |
63, 69 t/m 71, 73, 74, 77, 78, 80 t/m 82 | OVERIGE ZAKELIJKE DIENSTVERLENING | ||
812 | Reinigingsbedrijven voor gebouwen | 30 | 3.1 |
74203 | Foto- en filmontwikkelcentrales | 10 | 1 |
82991 | Veilingen voor landbouw- en visserijproducten | 30 | 3.1 |
82992 | Veilingen voor huisraad, kunst en dergelijke | 10 | 1 |
37, 38, 39 | MILIEUDIENSTVERLENING | ||
3700 | RWZI's en gierverwerkingsinricht., met afdekking voorbezinktanks: | ||
3700 | - < 100.000 i.e. | 100 | 4.1 |
3700 | - 100.000 - 300.000 i.e. | 200 | 4.2 |
3700 | - >= 300.000 i.e. | 300 | 5.1 |
3700 | Rioolgemalen | 10 | 2 |
381 | Vuilophaal-, straatreinigingsbedrijven en dergelijke | 30 | 3.1 |
381 | Gemeentewerven (afvalinzameldepots) | 10 | 2 |
381 | Vuiloverslagstations | 100 | 4.1 |
382 | Afvalverwerkingsbedrijven: | ||
382 | - mestverwerking / korrelfabrieken | 300 | 5.1 |
382 | - kabelbranderijen | 50 | 3.2 |
382 | - pathogeen afvalverbranding (voor ziekenhuizen) | 30 | 3.1 |
382 | - oplosmiddelterugwinning | 50 | 3.2 |
382 | - afvalverbrandingsinrichtingen, thermisch vermogen > 75 MW | 200 | 4.2 |
382 | - verwerking fotochemisch en galvano-afval | 10 | 2 |
382 | Composteerbedrijven: | ||
382 | - niet-belucht v.c. < 5.000 ton / jaar | 200 | 4.2 |
382 | - niet-belucht v.c. 5.000 tot 20.000 ton / jaar | 500 | 5.2 |
382 | - belucht v.c. < 20.000 ton / jaar | 50 | 3.2 |
382 | - belucht v.c. > 20.000 ton / jaar | 100 | 4.1 |
382 | - gft in gesloten gebouw | 100 | 4.1 |
59 | CULTUUR, SPORT EN RECREATIE | ||
591, 592, 601, 602 | Studio's (film, TV, radio, geluid) | 10 | 1 |
96 | OVERIGE DIENSTVERLENING | ||
96011 | Wasserijen en linnenverhuur | 10 | 2 |
96011 | Tapijtreinigingsbedrijven | 10 | 2 |
96012 | Chemische wasserijen en ververijen | 10 | 2 |
96013 | Wasverzendinrichtingen | 10 | 2 |
Verklaring gebruikte afkortingen
- : niet van toepassing / niet relevant | o.c. : opslagcapaciteit |
< : kleiner dan | p.c. : productiecapaciteit |
> : groter dan | p.o. : productieoppervlak |
= : gelijk aan | b.o. : bedrijfsoppervlak |
cat. : categorie | v.c. : verwerkingscapaciteit |
e.d. : en dergelijke | u : uur |
i.e. : inwonereenheden | d : dag |
kl. : klasse | w : week |
n.e.g. : niet elders genoemd | j : jaar |
De Staat van milieubelastende activiteiten is ontleend aan bijlage 1 van de VNG-publicatie "Bedrijven en milieuzonering" (Sdu Uitgevers BV, 2009). Bijlage 1 omvat de milieubelastende activiteiten met codering volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). Bij die activiteiten is rekening gehouden met de normaliter bij deze activiteiten voorkomende opslagen en installaties.
Richtafstanden voor geur, stof, geluid en gevaar
De Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' wordt gehanteerd om de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten op een gezoneerd industrieterrein te regelen. Het milieuaspect geluid is niet in de milieuzonering opgenomen, omdat geluid, vanwege de status als gezoneerd industrieterrein, is gereguleerd via de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer (onder andere met behulp van een zonebeheermodel en de omgevingsvergunning milieu).
Per milieubelastende activiteit zijn voor elk van de aspecten geur, stof en gevaar de afstanden aangegeven die in de meeste gevallen kunnen worden aangehouden tussen de activiteit en woonbebouwing, om hinder en schade aan mensen tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Voor elk van de aspecten is de noodzakelijk geachte afstand bepaald. In principe geldt de afstand tussen enerzijds de perceelsgrens van de milieubelastende activiteit en anderzijds de gevel van een woning. Uit de drie verkregen afstanden kan de uiteindelijk noodzakelijk geachte afstand worden afgeleid: de grootste van de drie. In de Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' wordt de grootste afstand genoemd.
Opgemerkt dient te worden dat de methodiek in de eerste plaats is ontwikkeld om in nieuwe situaties een vestigingsplaats voor een bedrijf vast te stellen en niet voor toetsing van bestaande situaties. Daarom wordt bij bestaande situaties uitgegaan van de maatregelen, die voor een nieuwe vestiging van een dergelijk bedrijfs- of activiteitstype redelijkerwijs kunnen worden verwacht. Verder gelden de afstanden alleen in relatie tot rustige woonwijken gelegen in zuivere woongebieden, dus niet voor woningen die in gebieden liggen met een andere bestemming of kwalificatie. Voor gemengde gebieden gelden kleinere afstanden. Voor dit bestemmingsplan zijn de afstanden aangehouden tot gemengde gebieden. Dit betekent dat de aan te houden afstand een trede verlaagd is. Daarnaast dient in de milieuzonering rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van eventuele bedrijfswoningen op een bedrijventerrein. Bedrijfswoningen op een bedrijventerrein zijn in het algemeen minder milieugevoelig dan de omgevingstypen rustige woonwijk en gemengd gebied. Het voorliggende bestemmingsplan biedt overigens geen mogelijkheid voor het oprichten van (nieuwe) bedrijfswoningen.
Voor de toepassing van deze methodiek op bestaande situaties is het zeker niet zo dat elk bedrijf, dat is gevestigd op kortere afstand tot aaneengesloten woonbebouwing dan de wenselijke, zonder meer onaanvaardbaar is. Wel geeft de gewenste afstand een maat voor potentiële hinder, gevaar of schade.
Categorie
De milieucategorie wordt afgeleid van de grootste afstand van de richtafstanden voor geur, stof en gevaar. De milieucategorie is vermeld in de kolom 'categorie'. De Standaard onderscheidt tien mogelijke milieucategorieën. De volgende tabel geeft voor het omgevingstype gemengd gebied per milieucategorie inzicht in de gewenste richtafstanden:
Milieucategorie | 1 | 2 | 3.1 | 3.2 | 4.1 | 4.2 | 5.1 | 5.2 | 5.3 | 6 |
Richtafstand | 10 | 10 | 30 | 50 | 100 | 200 | 300 | 500 | 700 | 1.000 |
Bestemmingsplantoetsing
De in dit bestemmingsplan opgenomen standaard Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' komt in verregaande mate overeen met de voorbeeld Staat van bedrijfsactiviteiten voor bedrijventerreinen uit de VNG-publicatie. Conform de aanbevelingen van de VNG-publicatie is de Staat aangepast aan de specifieke kenmerken van dit bestemmingsplan. Dit betekent dat activiteiten die niet passen binnen de definitie van bedrijf volgens de begripsbepalingen in de regels van het bestemmingsplan niet zijn opgenomen. Dit geldt ook voor activiteiten die vanuit planologische overwegingen niet gewenst zijn op een bedrijventerrein.
Het plangebied wordt omgeven door een divers gebied. Aan de westzijde vormt een spoorlijn de grens tussen bedrijventerrein en het sport-, groen- en recreatiegied van Thurlede en het Beatrixpark. Aan de zuidzijde vormt de rijksweg A20 de grens van het bedrijventerrein. Aan de oostzijde loopt het Schiedamse deel van de Spaanse Polder direct over in het Rotterdamse deel van het bedrijventerrein. Aan de noordkant van het plangebied grenst het bedrijventerrein aan de gemengde bebouwing rondom de Polderweg en Schiekade. Functies als wonen, bedrijf en agrarisch wisselen elkaar hier af. Daarnaast grenst het plangebied hier aan het bedrijventerrein Noord-West in Rotterdam. Gelet op deze omgeving is het gebruik van de afstandsmaten tot 'gemengd gebied' aanvaardbaar geacht.
Het milieuaspect geluid is niet in de Staat van milieuactiviteiten 'gezoneerd industrieterrein' opgenomen. Het aspect geluid wordt op een gezoneerd industrieterrein via de Wet geluidhinder gereguleerd. De milieuzonering via de Staat van milieuactiviteiten 'gezoneerd industrieterrein' heeft om deze reden geen betrekking op het aspect geluid. Hiermee wordt een dubbele regeling via zowel de Wet ruimtelijke ordening als de Wet geluidhinder voorkomen. Tevens wordt enerzijds voorkomen dat de milieuzonering met richtafstanden onnodige geluidsbeperkingen opleveren ten opzichte van de specifieke geluidsmogelijkheden die de Wet geluidhinder voor het industrieterrein biedt. Anderzijds wordt voorkomen dat de te hanteren richtafstanden voor andere milieuaspecten in de verdrukking komen wanneer in de milieuzonering zo veel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de geluidsmogelijkheden conform de Wet geluidhinder.
De opsomming in de Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' wil niet zeggen dat alle daarin voorkomende activiteiten ook gerekend moeten worden tot milieubelastende activiteiten in de zin van dit bestemmingsplan. Daarmee is deze systematiek toepasbaar op iedere bestemming waarin functies voorkomen die milieubelastend kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld aan huis verbonden (bedrijfs)activiteiten.
Voor een juiste toepassing van deze lijst is het van belang dat eerst wordt bepaald of een bepaalde activiteit passend is binnen de het op grond van het bestemmingsplan toegelaten gebruik. Daarna volgt een tweede toets aan de Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein', in welke mate belast de passende milieubelastende activiteit de milieugevoelige activiteit (het wonen). Dit betreft een dubbele toetsing met cumulatieve voorwaarden.
Voor activiteiten die een zwaardere milieubelasting kennen dan de op grond van het bestemmingsplan toegelaten categorie, maar waarvan de functie wel overeenkomst met het bestemmingsplan, is in sommige gevallen een binnenplanse afwijking mogelijk. Dit betreft activiteiten die op grond van de Staat van milieubelastende activiteiten 'gezoneerd industrieterrein' weliswaar worden ingedeeld in een hogere categorie dan is toegelaten, maar in de praktijk een milieubelasting hebben die valt binnen de op grond van het bestemmingsplan toegelaten categorie. In dergelijke gevallen zal aan de hand van onderzoeken aangetoond moeten worden dat de milieufactor die bepalend is voor de indeling in een categorie voor deze specifieke activiteit naar beneden kan worden bijgesteld.