direct naar inhoud van 3.1 Beleidskader
Plan: A4 Schiedam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0014-0002

3.1 Beleidskader

3.1.1 Rijksbeleid

Het kabinetsbeleid zet in op versterking van de twee met elkaar samenhangende vleugels binnen de Randstad (noordelijke Randstad: Amsterdam-Almere-Utrecht en zuidelijke Randstad: Rotterdam-Den Haag). De Randstad moet in 2040 een concurrerende en duurzame topregio vormen. Om verdere economische en sociale ontwikkeling mogelijk te maken en om de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken, is mobiliteit een randvoorwaarde. Een goed functionerend systeem voor personen- en goederenvervoer en een betrouwbare bereikbaarheid van deur tot deur zijn essentieel. De aanleg van het gedeelte van de A4 tussen Delft en Schiedam draagt bij aan het realiseren van deze doelstelling doordat het leidt tot een verbetering van de bereikbaarheid over de weg tussen Den Haag en Rotterdam.

Verkeerskundig zorgt de aanleg van de A4 Delft-Schiedam voor een grotere robuustheid van het verkeersnetwerk, een toename van het verkeer op het hoofdwegennet en een afname van het verkeer op regionale en lokale weg, een verbeterde verkeersafwikkeling en korte reistijden.

3.1.2 Provinciaal en regionaal beleid

De provincie Zuid-Holland heeft op 2 juli 2010 voor de gehele provincie de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' vastgesteld. De structuurvisie bevat het ruimtelijk beleid van de provincie tot 2020, met een doorkijk naar 2040. Het accent ligt op sturing vooraf en sturing in kwaliteit. De structuurvisie vervangt de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Zuid-Holland 2020 (2004), de streekplannen Zuid-Holland Zuid (2000), -West (2003), -Oost (2003) en Rijnmond (2005) en alle herzieningen en uitwerkingen ervan, evenals de nota Regels voor Ruimte (2006). Daarnaast implementeert de structuurvisie afspraken met de andere Groene Hartprovincies.

In de structuurvisie wordt een hoogwaardige externe en interne bereikbaarheid essentieel geacht voor een goede concurrentiepositie. De inzet is daarbij dat Zuid-Holland in 2040 een uitstekend infrastructureel netwerk heeft dat verschillende modaliteiten met elkaar verbindt. Het stedelijk netwerk heeft een samenhangend openbaar vervoersysteem dat uitstekend aansluit op onder- en bovenliggende netwerken van wegen en water. Het verbindt belangrijke woon-, werk- en recreatielocaties met elkaar. Het systeem is in staat om grote aantallen mensen te verplaatsen en een snelle verbinding te vormen met andere stedelijke gebieden. Dit stedelijk netwerk is aangesloten op internationale netwerken. De aanleg van het ontbrekende deel van de A4 tussen Schiedam en Delft draagt bij aan het realiseren van deze doelstelling.

Het versterken en verbeteren van de bereikbaarheid vormt ook een van de hoofdopgaven van het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020), dat in 2005 is vastgesteld. Het RR2020 dient als regionaal structuurplan voor de stadsregio Rotterdam. Het plan bestrijkt het grondgebied van alle bij de stadsregio Rotterdam aangesloten gemeenten en is bedoeld voor een periode van vijftien jaar (2005-2020). De kern van de RR2020 zit in de balans tussen verstedelijking en de kwaliteit van de leefomgeving. Het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio draagt daaraan bij. De Regionale Strategische Agenda 2010-2014, welke een uitvloeisel is van het RR2020, zet daarbij in op het realiseren van een robuust mobiliteitssysteem en het verbeteren van de (recreatieve) verbindingen tussen stad en land. De aanleg van de A4 tussen Schiedam en Delft, specifiek de aanleg van een landtunnel, dragen bij aan het realiseren van deze ambities.

De Ruimtelijke Visie Hof van Delfland 2025 geeft de gezamenlijke visie van de verschillende betrokken besturen op de ontwikkeling en inrichting van het Hof van Delfland. Gelet op de ruimtelijke kwaliteiten van de Hof van Delfland is de A4 zorgvuldig ingepast in het gebied door middel van een (half)verdiepte ligging van de weg en de aanleg van een ecopassage met aquaduct. Daarnaast maakt de keuze voor een landtunnel het mogelijk het bovenliggende gebied in te richten als een groenblauwe verbinding tussen de stad en het polderlandschap.

3.1.3 Gemeentelijk beleid

Stadsvisie

Op 28 september 2009 heeft de gemeenteraad de 'Stadsvisie Schiedam 2030' vastgesteld. Deze Stadsvisie geldt als een structuurvisie als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening en is tot stand gekomen in samenspraak met veel partijen uit de stad. In dit kader is van december 2008 tot en met april 2009 een interactief traject uitgevoerd met een grote betrokkenheid van burgers, partners, ondernemers en raadsleden.

In de Stadsvisie wordt voor aanleg van de A4 een zodanige inpassing in het landschap nagestreefd dat de woongebieden in Schiedam-Noord en Vlaardingen hiervan geen hinder ondervinden en de bestaande openheid van het landschap van Midden-Delfland wordt gerespecteerd. Aan deze randvoorwaarden voor de inpassing van de weg wordt voldaan door de verdiepte ligging en het realiseren van een landtunnel.

Daarnaast wordt er naar gestreefd voor de groengebieden een zo hoog mogelijk inrichtingsniveau met goede gebruiksmogelijkheden voor de stedeling te realiseren, gekoppeld aan een hoogwaardig beheer. Deze doelstelling kan worden gerealiseerd voor de groengebieden aan de westkant van de wijk Groenoord en het dak van de landtunnel, welke (deels) ingericht wordt als groen uit- en overloopgebied.

Groenstructuurplan

In het Groenstructuurplan uit 1995 is het gemeentelijk groenbeleid vastgelegd. Het structuurplan is een belangrijk instrument voor de langere termijn (10 jaar) en geeft een integrale visie op de openbare ruimte en de manier waarop water en groen, in relatie tot recreatie en ecologie, daarin een rol spelen. Het doel van het Groenstructuurplan is samen te vatten als “het veiligstellen en ontwikkelen van de specifieke kwaliteitskenmerken van de openbare ruimte in Schiedam”. Het Groenstructuurplan is in 2008 geëvalueerd.

Het Groenstructuurplan beoogt te voorkomen dat bij de aanleg van de A4 een stadsrand ontstaat met een negatieve uitstraling. Om dit te bereiken wordt voorgesteld de reeds aanwezige groengebieden tussen de rijksweg en Woudhoek en Groenoord recreatief te ontwikkelen. De aanleg van de A4 in een landtunnel en de mogelijkheden op het dak van de landtunnel bieden de ruimte dit gebied als een aantrekkelijk groen uit- en overloopgebied in te richten.

Bestemmingsplan Groene Long

In november 2007 heeft de gemeenteraad, ter bescherming van de belangrijkste en structuurbepalende groengebieden, het bestemmingsplan 'Groene Long 2007' vastgesteld. Het bestemmingsplan 'Groene Long 2007' is de juridische vertaling van het Groenstructuurplan en kan gezien worden als een herziening/aanvulling op de geldende bestemmingsplannen in het plangebied. De gebruiksfuncties uit deze plannen zijn in het bestemmingsplan 'Groene Long 2007' min of meer indirect bestemd. De gebruiksfuncties zijn positief bestemd door middel van een "parapluregeling". Dit houdt in dat een nadere afweging vereist is wanneer aanspraak wordt gemaakt op de gebruiksfuncties uit de vigerende plannen.

De groengebieden aan de westkant van de wijk Groenoord maken op grond van dit bestemmingsplan onderdeel uit van de ecologische groenstructuur van bosgebieden en -linten en natte linten. Het streven is het behoud, herstel en waar mogelijk versterken van de ecologische structuur van dit gebied en het creëren van een samenhang tussen de verschillende groen- en waterstructuren met als doel te komen tot een ononderbroken ecologische structuur. Deze gebieden zijn bestemd als 'Groen - 2'. Door de gebieden op deze manier te bestemmen worden de doelstellingen uit het bestemmingsplan 'Groene Long 2007' gecontinueerd.