Plan: | A4 Schiedam |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0014-0002 |
Het plangebied ligt aan de westkant van Schiedam en sluit aan op de gemeentegrens met Vlaardingen. Het plangebied valt in vier delen uiteen:
Het noordelijke deel van het plangebied is gelegen in het open veenweidegebied van Midden-Delfland. Het gebied kenmerkt zich als een open, agrarisch gebied met verspreid liggende bebouwing en lintbebouwing langs historische structuren zoals de Woudweg. Het gebied heeft daarnaast een functie als stedelijk uitloopgebied, met name aan de randen van de steden, welke wordt doorkruist door een netwerk van (recreatieve) fiets- en wandelpaden. Begin jaren '70 is begonnen met de aanleg van de A4 in dit gebied door het opspuiten van een zandlichaam. Het zandlichaam is sindsdien herkenbaar als een verhoogd in het landschap gelegen element.
Het middengedeelte van het plangebied ligt ingeklemd tussen de bestaande stedelijke bebouwing van Schiedam en Vlaardingen. Aan de oostzijde van het tracé liggen de Schiedamse wijken Groenoord en Woudhoek terwijl aan de oostzijde de wijk Holy in Vlaardingen ligt. Deze wijken zijn gebouwd in de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw. Eind jaren '60 is begonnen met de aanleg van een zandlichaam tussen deze wijken vanaf knooppunt Kethelplein. Het zandlichaam vormt sindsdien een fysieke barrière tussen de beide steden en kenmerkt zich als een hoger gelegen, deels door boompartijen omzoomt, ruig groengebied welke hoofdzakelijk wordt gebruikt als wandel- en struingebied voor de bewoners van de omliggende wijken. Het zandlichaam wordt ter plaatse van de Brederoweg en de Laan van Bol'es doorsneden door dwarsverbindingen voor tram en auto tussen Vlaardingen en Schiedam.
Het zuidelijke deel van het plangebied is knooppunt Kethelplein en de aansluitende delen van de A20 (in de richting Rotterdam) en de A4 (in de richting van de Beneluxtunnel). Knooppunt Kethelplein en de aansluitende wegen zijn in 1967 opengesteld voor het verkeer. Dit gebruik is sindsdien ongewijzigd. Knooppunt Kethel wordt aan de zuidzijde doorsneden door een dwarsverbinding tussen Schiedam en Vlaardingen, de Hargalaan.
Aan de westzijde van Groenoord, grenzend aan de flats aan het Chopin- Grieg- en Sibeliusplein, bevindt zich een open groenstructuur. Deze groenstructuur maakt geen onderdeel uit van het Tracébesluit, maar wordt meegenomen in dit bestemmingsplan om tot een goede aansluiting te komen tussen het plangebied en het plangebied van het aangrenzende bestemmingplan 'Groenoord 2003'. Dit geldt ook voor de groenstrook gelegen tussen het Tracébesluit en de gemeentegrens met Vlaardingen. De betreffende gronden krijgen een conserverende groenbestemming, welke ziet op behoud (en versterking) van deze groenstructuur. Deze wijze van bestemmen maakt ten opzicht van de voorheen geldende bestemmingsplannen voor deze groenstructuren geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk.