25-10-2023 — 

In Parijs is vandaag de route bekendgemaakt van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. ’s Werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen gaat voor het eerst van start in het buitenland. De eerste etappe van deze editie voert de vrouwen-Tour ook door Schiedam.

In onze omgeving worden drie etappes verreden: op maandag 12 augustus Rotterdam-Den Haag en op dinsdag 13 augustus Dordrecht-Rotterdam en een individuele tijdrit in Rotterdam. De derde editie van de Tour de France avec Zwift duurt van 12 augustus tot en met 18 augustus en telt acht etappes. De Grand Départ in Nederland is een dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Parijs.

Eerste etappe, Rotterdam-Den Haag (138 km)

De basis van de route is vandaag onthuld tijdens de presentatie in het Palais des Congrès in Parijs. De Grand Départ vindt op maandag 12 augustus plaats in Rotterdam, pal naast het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. De openingsetappe gaat over een afstand van 138 kilometer en eindigt na passages door Voorne-Putten en het Westland met een grote ronde in Den Haag. 
Op weg van Rotterdam naar Den Haag leidt de route door de Schiedamse binnenstad. De wielrensters komen Schiedam vanuit Rotterdam binnen via de Horvathweg en koersen dan richting de Broersvest en de Koemarkt. Ze vervolgen hun route via de Oranjestraat, de Nieuwe Haven, de Burgemeester Knappertlaan en de Vlaardingerdijk richting Vlaardingen.

Vervolg

Op dinsdag 13 augustus staan er twee ritten op het programma. In de ochtend eerst de tweede etappe over een afstand van 73 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam. Later op de dag volgt in Rotterdam de derde etappe: een individuele tijdrit over 6 kilometer.
Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes avec Zwift naar Zuid-Limburg. De vrouwen-Tour eindigt op zondag 18 augustus op l’Alpe d’Huez. Daar wordt duidelijk wie de opvolger wordt van de winnaars van de eerste twee edities, Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).

Schiedam maakt er een feest van

De Schiedamse sportwethouder Antoinette Laan zal de wielrensters met veel enthousiasme begroeten: “Het is fantastisch dat de Tour de France Femmes avec Zwift dit jaar door onze sportieve stad komt. Aan de vooravond van de viering van 750 jaar Schiedamse stadsrechten in 2025 zullen we alvast ons visitekaartje afgeven door van de doorkomst een mooi evenement te maken. Ik kijk ernaar uit!”