09-11-2023 — 

Het Schiedamse stadskantoor kleurt vanaf eind november weer twee weken lang oranje. Burgemeester Jules Bijl en wethouder Petra Zwang geven vrijdag 24 november het startsein voor de campagne Orange the World in Schiedam met het hijsen van de speciale campagnevlag bij het Stadskantoor.

Geen geweld tegen vrouwen en meisjes

Orange the World is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en is een initiatief van de Verenigde Naties. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Daarom wordt met de campagne niet alleen aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes maar wordt iedereen aangespoord om medestander te worden. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World.

Overal veilig

Dit jaar is het thema van de campagne ‘Veilig, overal en altijd’. Want geweld kan overal plaatsvinden; niet alleen achter de voordeur of op straat, maar ook op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub, in het openbaar vervoer, op school, in de zorg én digitaal.

Orange the World in Schiedam

De gemeente Schiedam doet voor het vijfde jaar mee aan de campagne Orange the World. De Soroptimist Club Beneden Maas maakt dit mogelijk met medewerking en ondersteuning van actieve gemeenteraadsleden, de gemeente en andere organisaties, zoals Stichting J&S Projecten, De Buurtvrouw en WOT Schiedam. Gedurende de campagne worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een winterfair en een Orange the World-wandeling.

  • Donderdag 26 oktober: Jong en oud schilderen potjes oranje. Locatie: Stichting J&S, Groenelaan 38B
  • Vrijdag 17 november: Winterfair. Locatie: De Buurtvrouw, Van Beverenstraat 40
  • Vrijdag 24 november: Start campagne. De Orange the World-vlag wordt om 16.00 uur gehesen door burgemeester Jules Bijl en wethouder Petra Zwang.
  • Maandag 27 november: Thema-avond ‘Geweld hoort nergens thuis’ voor beschermpartners
  • Donderdag 30 november: Orange the World-walk van 18.30 tot 20.30 uur. Vertrek om 19.00 uur bij Buurtvrouw, Van Beverenstraat 40. Aankomst om 20.00 uur op het Stadserf door wethouder Petra Zwang.

Van vrijdag 24 november t/m vrijdag 10 december is het stadskantoor oranje verlicht.

Bijdragen aan een toekomst zonder geweld

De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. In Nederland is telefoonnummer 0800-2000 het meldpunt voor alle slachtoffers van geweld of intimidatie. “Van cruciaal belang, maar tegelijk moeten we meer inzetten op het voorkómen van geweld door het bij de wortels aan te pakken”, zegt burgemeester Jules Bijl. “Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Het is belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens als medestanders te betrekken.”

Informatie en mogelijkheden om te melden

Voor meer informatie over de internationale Orange the World-campagne: orangetheworld.nl.

Meer informatie over huiselijk geweld.

Meldingen: geweldtegenvrouwenmelden.nl.