07-09-2023 — 

Met vier eeuwen jenevergeschiedenis is Schiedam de jeneverhoofdstad van de wereld. Om dit rijke jeneververleden nog verder te versterken, onthult wethouder Anouschka Biekman op donderdag 5 oktober een aantal nieuwe historische jeneverreclames. De in totaal zes handgeschilderde reclames worden aangebracht op de gevels van panden in de binnenstad.

Wethouder Anouschka Biekman: ‘‘Wij zijn trots op Schiedam als het Dutch Distillers District, dat zich uitstrekt langs de Schie en de Buitenhaven. Er zijn verschillende producerende en vernieuwende distillateurs gevestigd en het jeneververleden is nog overal te zien. Denk maar aan de hoogste brandersmolens ter wereld, de oude pakhuizen en het Nationaal Jenevermuseum. Met deze historische jeneverreclames maken we dit rijke verleden nog verder zichtbaar.’’ Sinds 2022 heeft Schiedam ook het jeneverkunstwerk ‘Overloop’ in de Locomotiefsteeg. Deze historische jeneverreclames zijn een mooie verdere aanvulling.

Locaties die bestemd zijn voor reclame-uitingen

De historische jeneverreclames worden in opdracht van de gemeente de komende weken aangebracht op zogenoemde ‘ornamentlijsten’. Dit zijn gestucte muurvlakken of blinde ramen voorzien van een gepleisterde lijst. Van oudsher zijn deze locaties al bestemd voor reclame-uitingen. Op enkele locaties staat al een reclame-uiting die aan vervanging toe is. De gemeente heeft samen met het Nationaal Jenevermuseum gekeken naar de invulling van de lijsten. Om het jeneververhaal goed te vertellen is de keuze gemaakt voor jeneverreclames van voormalige distilleerderijen in diverse stijlen en uit verschillende periodes. Schiedam Partners ontwikkelt een wandeling langs de verschillende reclame-uitingen om het jeneververhaal verder te versterken. 

Onthulling

Wethouder Anouschka Biekman onthult de jeneverreclames op donderdag 5 oktober om 15.00 uur. Vanaf de startlocatie Hoogstraat 22 (op de hoek Hoogstraat – Broersveld) wandelt ze hierbij langs enkele locaties.

De exacte locaties zijn: Herenpad 2/Broersvest 71, Hoogstraat 78, Hoogstraat 22, Hoogstraat 7, Boterstraat 87/89 en Broersveld 13.