03-05-2023 — 

De gemeente Schiedam heeft het initiatief genomen om samen met een aantal partijen in de stad te kijken naar de mogelijkheden van een evenement in september. Kortgeleden liet het bestuur van de stichting Brandersfeesten weten er niet in te zijn geslaagd nieuwe bestuursleden te vinden. De Brandersfeesten krijgen daardoor geen editie 2023.

Wethouder Frans Hamerslag betreurt het besluit van het bestuur van de stichting Brandersfeesten: “Schiedam heeft een lange traditie van feesten in september. We zouden graag zien dat die traditie, mogelijk in een andere vorm, toch een vervolg krijgt. Daarom hebben we het initiatief genomen om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van stichting Centrummanagement, Schiedam Partners, Koninklijke Horeca Nederland Schiedam en Kitty Buijtendijk. We willen gezamenlijk in kaart brengen welke kansen zij zien om dit jaar iets te organiseren. We realiseren ons dat het kort dag is. Een evenement met de omvang van de Brandersfeesten is daardoor niet haalbaar, maar ik denk wel dat er mogelijkheden zijn om in september toch een of meer evenementen te houden. Vanuit de gemeente zullen we alles op alles zetten om mee te werken om eventuele plannen te toetsen en waar nodig te voorzien van vergunningen.”

Maurice Haverkamp, voorzitter van de stichting Centrummanagement: “We kunnen ons gewoon niet voorstellen dat er in september niets te doen is. Dat willen we niet laten gebeuren. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We zijn erop gebrand om Schiedam dit jaar in september toch een of meer mooie evenementen voor te schotelen. En uiteraard vinden we dat er volgend jaar weer een volwassen feest moet staan.” Centrummanager Pim Schenkelaars en voorzitter Michael Boekholt van Koninklijke Horeca Nederland steunen het standpunt van Haverkamp.

Ruimte voor nieuw stadsfeest

Met het besluit van de stichting Brandersfeesten komt een eind aan de Brandersfeesten. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor een nieuw stadsfeest met mogelijk een ander eigentijds concept. Frans Hamerslag: “De gemeente staat positief tegenover een mogelijk nieuw stadsfeest. Dat zal er nog niet zijn in 2023, maar we hopen op mooie initiatieven voor 2024 en de jaren erna. Daarvoor zullen we ook ons oor te luisteren leggen bij de kwartiermakers die nu de viering van Schiedam 750 voorbereiden. Wat zij uit de stad ophalen kan de richting aangeven voor zo'n nieuw stadsfeest. Uiteraard staan we ook open voor andere initiatieven.”