23-09-2021 — 

Metalent opent een praktijkopleidingscentrum in Schiedam: het MTEC+. Dit betekent een forse uitbreiding van het aantal praktijkgerichte vakopleidingen in de regio. Metalent is daarmee de derde kennisinstelling op rij die dit schooljaar kiest voor een vestiging in SchieDistrict in Schiedam. In dit gebied werkt de gemeente samen met SDK Vastgoed aan de ontwikkeling van een mechatronicacampus. Eerder openden Living Lab Schiedam en het Expertisecentrum Precisietechniek (ECP) hier de deuren. Met het campusconcept kan SchieDistrict zich ontwikkelen tot innovatieve hotspot op het gebied van fijne en grove mechatronica voor de regio. 

Metalent, een scholingspool en belangrijke opleidingsvakschool in de metaal- en maritieme sector, opent medio oktober 2021 de deuren van MTEC+ (Metalent Technical Education Center Plus). Bij MTEC+ krijgen studenten een innovatieve opleiding door op elkaar afgestemde theorie- en praktijktraining in de precisietechniek. De lessen worden gegeven in samenwerking met het Expertisecentrum Precisietechniek en CRAFT-Education. Met ingang van januari 2022 start MTEC+ tevens met de praktijktraining constructie- en plaatwerktechnieken en vanaf schooljaar 2022-2023 met de praktijktraining voor Mechatronica en Monteur Service & Onderhoud. 

Banenmotor voor regio

Wethouder Marcel Houtkamp (Economie) verwelkomt het praktijkopleidingscentrum van harte: “De bedrijventerreinen ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder zijn een belangrijke banenmotor voor de regio. Deze gebieden transformeren de komende jaren tot dé bedrijventerreinen van de toekomst. Er is dus potentie in de mechatronicasector, de fijne en grove mechanica, maar veel bedrijven kunnen niet groeien door een tekort aan gekwalificeerd personeel. Met het ‘Leven Lang Ontwikkelen’, een van de projecten binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict, wil de gemeente Schiedam vraag en aanbod op deze arbeidsmarkt bijeenbrengen.” Dit opleidingscentrum van Metalent past uitstekend in de gemeentelijke ambitie. MTEC+ voorziet in de behoefte van bedrijven met specifiek op de metaalsector afgestemde praktijkopleidingen.

MTEC+ is vanaf oktober gehuisvest in het ONS-gebouw aan de Van Heekstraat 15. Dit voormalige onderkomen van de Nutsbedrijven wordt de hotspot van de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam. Met de campusontwikkeling en het project ‘Leven Lang Ontwikkelen’ wil de gemeente Schiedam deze bedrijventerreinen versterken en de sociaal-economische waarde ervan vergroten.