14-07-2023 — 

De kleine etalage van SHOP op de Hoogstraat 142 vertelt over iets groots. De Schiedamse haven bouwt al 100 jaar schepen voor defensie. Schepen voor het vegen van mijnen en patrouilleschepen tegen piraterij zijn overal in de wereld te vinden. En voor nu ook even in de etalage van SHOP. Op kleinere schaal, dat wel.

De inzet op defensiematerieel begint in de jaren ‘20 van de vorige eeuw met de Werf Gusto. In 1922 worden daar de mijnenleggers Hr. Ms. Douwe Aukes en de Hr. Ms. Van Meerlant opgeleverd. Het eerste schip nam actief deel bij de landing op Normandië in 1944. Het leidde de start van de bevrijding in aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. In 1935 wordt de kruiser De Ruijter op de werf van Wilton Fijenoord gebouwd. Zij maken in 1955 ook het vliegdekschip Karel Doorman geschikt voor straaljagers (1955-1958). Grote namen uit het verleden. En die geschiedenis wordt voortgezet.

Troonopvolgers

Nu zijn het bedrijfsnamen zoals Damen Naval, RH Marine, Wartsila en Hatenboer-Water. Deze defensie-industrie is, naast de bedrijfstak wind-op-zee, inmiddels een belangrijke werkgever in de Schiedamse zeehavens. De bedrijven maken naam met scheepsontwerp en -techniek. De samenhang tussen de lokale maritieme ingenieursbureaus, maakindustrie en toeleverende bedrijven helpt de innovatie. Dat is goed voor de lokale en nationale industrie.

Podiumplaats

Wethouder Antoinette Laan: ‘De band met defensie bestaat al 100 jaar. De sector is van oudsher groot binnen Schiedam. Het schip waar Karel Doorman mee ten onder ging in de Javazee is gebouwd in Schiedam. Trots op het verleden en nu, met de oorlog, belangrijk voor de veiligheid. De sector verdient af en toe een podiumplaats. Dat zeg ik niet alleen als dochter van een luchtmachtofficier.’

De etalage in SHOP blijft staan tot 15 december.