Verbod wegwerpplastic

Er mag er geen gebruik worden gemaakt van wegwerpplastic bij evenementen. Dit verbod geldt vanaf 1 januari 2020.

Welke materialen mag u wel gebruiken?

 • Voorwerpen gemaakt van papier, hout, karton, bamboe, rietsuikerpulp, mais en/of palmblad.
 • Biologisch-afbreekbare en biobased alternatieven.
 • CO2-neutrale alternatieven.
 • Ecologische alternatieven. Zoals bekers, glazen die bedoeld zijn om hergebruikt te worden, en waar tijdens een evenement statiegeld op wordt geheven.

Handhaving

 • Tijdens het derde kwartaal van 2020 informeren we evenementenorganisatoren over deze beleidsregel. We handhaven nog niet.
 • In het vierde kwartaal van 2020 geven de gemeentelijke handhavers de evenementenorganisator waarschuwingen.
 • Vanaf 1 januari 2021 gaan we handhaven. Dit betekent dat u een boete kunt krijgen. 

Regelgeving

Dit verbod staat in de Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 2:26 a. Hiervoor is de beleidsregel Verbod gebruik wegwerpplastic tijdens evenementen gemeente Schiedam 2020 vastgesteld.  

Verbod oplaten ballonnen

Het is verboden om een ballon op te laten in de buitenlucht (artikel 4:10 APV). Dit geldt voor ballonnen van alle materialen.  Hiermee gaan we milieuvervuiling door zwerfafval tegen. En voorkomen we dierenleed. Dit verbod geldt vanaf 1 januari 2020.

Ballonnen met helium en andere lichte gassen

Het verbod geldt op ballonnen die gevuld zijn met helium of andere ‘lichte’ gassen. Door zulke gassen stijgt de ballon uit zichzelf op. En wordt vervolgens in de buitenlucht los gelaten, om daar verder te stijgen en door de wind te worden meegevoerd.

Geen verbod op ballonnen die niet opstijgen

Ballonnen die niet opstijgen mag u nog wel gebruiken. Denk hierbij aan lege ballonnen. Of gevuld met water, met adem of gewone lucht via een pompje.

Ballonnen gevuld met helium mogen wel, als u die met bijvoorbeeld een touwtje of lintje vasthoudt. Dat geldt ook voor een ballon die is vastgemaakt aan bijvoorbeeld een balkon of reling.  

Rookverbod

Rookruimtes in horeca niet zijn toegestaan vanaf 1 april 2020. Ondernemers krijgen een boete als de rookruimte nog in gebruik is als plek waar wordt gerookt. De Hoge Raad heeft dit beslist (september 2019).

Alle horecaondernemers moeten heel de horeca-inrichting rookvrij maken. Dit betekent:

 • Haal asbakken en de aanduiding ‘rookruimte’ weg.
 • De rookruimte hoeft u niet af te breken. Deze kunt u naar eigen inzicht voor andere doeleinden gebruiken.

Er mag wel gerookt worden op een buitenterras. Het terras moet dan aan minimaal 1 kant volledig open zijn. Er mag geen sprake zijn van rookoverlast naar binnen.

Toezicht rookverbod

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het verbod op het rookverbod in de horeca. Zij controleert of er niet gerookt wordt in het pand. Ook wordt er gelet op de aanwezigheid van asbakken, peuken en of de aanduiding rookruimte verwijderd is.

Boetes

 • Bij een eerste overtreding van het rookverbod krijgt u een boete van €600,- .
 • Bij de tweede overtreding wordt de boete €1.200,-.
 • Deze verdubbeling gaat door tot een maximum van €4.500,-.