Onroerendezaakbelasting (OZB)

Bent u eigenaar van een woning of een niet-woning (zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand)? Of bent u gebruiker van een niet-woning? Dan bent u verplicht om de onroerende zaakbelasting te betalen. Vanaf 2015 ontvangt u van de Regionale Belasting Groep (RBG) de aanslag onroerende zaakbelastingen.

Tarieven

Het aanslagbedrag wordt bepaald aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde. Deze percentages zijn, net als alle andere tarieven, door de gemeenteraad vastgesteld.

De tarieven voor 2023 zijn:

  • Eigenaar woning: 0,0754%
  • Eigenaar niet-woning: 0,3240%
  • Gebruiker niet-woning: 0,2130%

De tarieven voor 2024 zijn:

  • Eigenaar woning: 0,0756%
  • Eigenaar niet-woning: 0,3360%
  • Gebruiker niet-woning: 0,2210%

WOZ

De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt de WOZ-waarde vastgesteld voor onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden. De WOZ-waarde geeft aan wat een pand zou hebben opgebracht als het op 1 januari van het vorige jaar zou zijn verkocht. Dit moment wordt ook wel het peilmoment of de peildatum genoemd. Met de WOZ-waarde worden de onroerendezaakbelastingen (OZB) van de gemeente en de rioolheffing van het waterschap (Hoogheemraadschap van Delfland) berekend. De WOZ-waarde vindt u op het jaarlijkse aanslagbiljet Gemeentelijke Heffingen van de Regionale Belasting Groep (RBG).

Belastingdienst

Ook de landelijke Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor belastingen en heffingen. Volgens de Wet WOZ moeten alle overheden dezelfde WOZ-waarde gebruiken. De WOZ-waarde vindt u terug op het jaarlijkse aanslagbiljet gemeentelijke heffingen.

RBG

De WOZ-waarde voor Schiedam wordt sinds 2015 door de Regionale Belasting Groep (RBG) vastgesteld. De WOZ-waarde heeft u bijvoorbeeld nodig voor uw aangifte inkomstenbelasting. Wilt u meer informatie over de WOZ-waarde en/of het taxatieverslag? Neem dan contact op met de RBG.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met de aanslag of heeft u nog vragen over de WOZ-beschikking? Dan kunt u contact opnemen of een bezwaarschrift indienen bij de RBG. De RBG is ook telefonisch bereikbaar via: 088 291 10 00.

Om verspilling van gemeenschapsgeld, bijvoorbeeld aan zogenoemde "no cure no pay-bureaus" te voorkomen, kunt u hieronder een handige video bekijken. Het doel hiervan is om u te informeren over hoe u zelf bezwaar kunt maken. Want als bewoners zelf goed weten hoe ze bezwaar kunnen maken tegen de WOZ-waarde, dan bespaart dit veel gemeenschapsgeld. Geld dat anders onnodig naar no cure no pay-bureaus zou zijn gegaan. Een goede uitleg kan namelijk al voldoende zijn. Verder kan de WOZ-waarde ook nog worden aangepast naar aanleiding van informeel contact. Op deze manier wordt een formeel bezwaarschrift voorkomen. Nieuwsgierig? Bekijk de video hieronder:

 

Meer informatie?

De verordening onroerende-zaakbelastingen vindt u in de regelingenbank op de website van de overheid.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op via het telefoonnummer 088 291 10 00 of bekijk de website van de RBG.