Met de opkoopbescherming willen we starters en woningzoekenden meer kans geven bij het kopen van een woning tegen een redelijke prijs. 

Wat is opkoopbescherming

Bij woningen die onder de opkoopbescherming vallen moet je een vergunning hebben als je de woning de eerste 4 jaar na het kopen van de woning wilt verhuren. Deze vergunning wordt alleen in specifieke gevallen gegeven:

  • Bij verhuren aan 1e of 2e graadsfamilieleden (partner, (schoon)ouders, (schoon)zonen,–dochters en –zussen, zwagers, kleinkinderen, grootouders, stiefkinderen en stiefbroers en –zussen)
  • Bij verhuren van een bedrijfswoning
  • Bij kortdurende verhuur (verhuur voor maximaal 12 maanden) en de eigenaar heeft eerst zelf minstens 12 maanden in de woning gewoond.
  • Bij bepaalde woon-zorgcombinaties meer informatie hierover vindt u in de verordening

Als u zonder vergunning een woning verhuurt die onder de opkoopbescherming valt dan kan u een boete krijgen die kan oplopen tot €30.000.

Voor welke woningen geldt de opkoopbescherming

De opkoopbescherming geldt niet voor alle woningen binnen Schiedam. Op dit moment geldt deze alleen voor woningen in Nieuwland en Oost. Dit gebied kan in de toekomst worden uitgebreid. Hierover neemt de gemeenteraad elk jaar een besluit. Daarnaast geldt de opkoopbescherming alleen voor woningen tot de grens van de nationale hypotheekgarantie (NHG). Deze is op dit moment (2024) €435.000. De opkoopbescherming is vastgelegd in de Verordening beheer Woonruimtevoorraad Schiedam 2024.