Ophogen van kruipruimtes, carports en (voor)tuinen is de verantwoording van de bewoners zelf. Als uw particuliere terrein lager ligt dan de rest van de straat kan dit gevolgen hebben. De gemeente is hier niet aansprakelijk voor. Daarom adviseren wij u om tegelijkertijd met ons op te hogen.
Als wij de tuin niet met glasschuim ophogen maar voor zand kiezen. Wat zijn daar de gevolgen van?
Alle bewoners kunnen zelf een keuze maken om hun tuin niet met licht ophoogmateriaal, maar met zand op te hogen. Als de tuin met zand opgehoogd wordt, zal dat regelmatig herhaald moeten worden. De tuin zal dan sneller zakken dan het openbaar gebied.
Wat gebeurt er als mijn buren voor ander ophoogmateriaal kiezen dan wij?
Als de een voor glasschuim en de ander voor zand kiest dan ontstaan er zettingsverschillen bij de erfgrens van beide tuinen.
Hoe kan ik mijn tuin ecologisch inrichten?
De gemeente stimuleert om uw tuin niet (volledig) met tegels in te richten maar uw tuin te vergroenen. Op deze manier kunt u droogte, hittestress en wateroverlast tegengaan. Voor verschillende maatregelen kunt u subsidie krijgen, zie Schiedam Waterklaar.
Ben ik verantwoordelijk voor het hemelwater op mijn eigen terrrein?
U bent als bewoner zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van regenwater op eigen perceel. Als het openbaar gebied opgehoogd wordt, blijft het regenwater in uw tuin staan en kan het niet meer naar het openbaar gebied stromen.
De gemeente vraagt haar inwoners hun regenpijp af te koppelen van het rioolnet. Kunnen wij hier ook nog iets in betekenen?
In Sveadal is het regenwater al afgekoppeld van het rioolnet. In uw straten ligt riolering voor vuilwater en voor hemelwater. Daarmee voldoet de riolering in Sveadal aan de wens van de gemeente. Wel kunt u op eigen terrein nog extra maatregelen treffen om hemelwater op te vangen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton, het aanleggen van een waterbuffer of een vijver. Kijk voor meer tips en/of subsidie op schiedam.nl/waterklaar.