Wilt u de functie van (een deel van) een woning veranderen in bijvoorbeeld een winkel of een kantoorruimte? Dan is er sprake van het onttrekken van een woonruimte. Het kan zijn dat u hiervoor een onttrekkingsvergunning nodig heeft.

Wanneer heb ik een onttrekkingsvergunning nodig ?

Of u een vergunning nodig heeft, hangt af van de WOZ-waarde van uw woning en de wijk waarin deze staat. Een vergunning is nodig voor alle woningen met een WOZ-waarde t/m €200.000,- ( prijspeil 1-1-2015) in de volgende wijken:

  • Oost 
  • Zuid 
  • Nieuwland 
  • Groenoord 

Ook voor alle woningen met een WOZ-waarde t/m €250.000,- (prijspeil 1-1-2015) in de volgende wijken is een vergunning nodig:

  • Centrum 
  • West 

Klik op de knop bovenaan op deze pagina om een onttrekkingsvergunning aan te vragen. 

Vragen ?

Als u meer informatie wilt, kunt u dit via het contactformulier opvragen. Voor het vragen van nadere informatie wordt € 123,70 aan kosten in rekening gebracht.

Indien u een aanvraag doet voor een vergunning worden deze kosten in mindering gebracht op het te innen leges bedrag.

Omgevingsvergunning

Als u de functie van (een deel van) een woning verandert, heeft u meestal ook een omgevingsvergunning nodig. Het veranderen van de indeling kan namelijk gevolgen hebben voor de brandveiligheidseisen. Voor meer informatie hierover gaat u naar het omgevingsloket in het Klant Contact Centrum aan het Stadserf.

Kosten

Het aanvragen van een vergunning voor onttrekken van woonruimte kost conform de legesverordening € 908,65. De kosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning hangen af van de hoogte van de bouwsom.

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de regelgeving bij woningonttrekking? Bekijk dan de volgende documenten: