Het aanbieden van opleidingen en het geven van ruimte om jezelf te ontwikkelen, zijn belangrijke speerpunten voor onze gemeente. De bedrijven binnen het Schiedamse havengebied besteden hier dan ook veel tijd en aandacht aan. In de samenvatting van het Ruimtelijk en Economisch Raamwerk Havens wordt ook groots ingezet op de ontwikkeling van alle aanwezige havenmedewerkers. Daarnaast is er ook een volledige versie.

Crest

In 2019 is de gemeente Schiedam een samenwerking aangegaan met het bedrijfsleven. De betrokken bedrijven gaan zich in de eerste fase richten op arbeidsmarktcommunicatie en de ontwikkeling van maritieme medewerkers. Dit zorgt voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. De samenwerking ontving subsidie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Vanaf 2022 is dit initiatief overgegaan in een partnerschap van vier havenondernemingen, onder de naam Crest.

Crest ondersteunt top-ingenieurs uit de haven om zich te ontwikkelen in persoonlijk leiderschap. Het is een initiatief van de onderneming Huisman, GustoMSC, Jumbo en Mammoet. De wereldwijde markt waarin deze bedrijven zich bevinden, vraagt om nieuwe manieren van samenwerking en leiderschap. De bijdrage van GustoMSC maakt dit mede mogelijk. Na een aanloop vanuit de gemeente Schiedam en een subsidie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben ondernemers Crest tot een succes gemaakt. Gesteund door de subsidie van de provincie Zuid-Holland draait Crest nu met meerdere groepen per jaar.

Jongeren en Techniekonderwijs

Onze havens kunnen niet zonder vakmensen. Mensen met liefde en passie voor de maritieme sector en de techniek. Dat begint vaak al op jonge leeftijd. Bedrijven in de haven en de gemeente Schiedam werken daarom nauw samen. Voorbeelden hiervan zijn de rondvaart door de haven en de jaarlijkse Girls' Day, beiden georganiseerd door de Kleine Ambassade. Zij brengen jongeren in contact met de indrukwekkende techniek van de haven. Denk bijvoorbeeld aan scheepsbouw, de reparatie van kranen en de jack up-platforms die weer een belangrijke rol spelen in de wereldwijde verduurzaming op zee.