Dealers op de hoek van de straat, hennepteelt bij de buren, intimidatie van jongeren, geweld in de wijk en verloedering. Het zijn een paar (zichtbare) gevolgen van ondermijnende criminaliteit. Het raakt ons uiteindelijk allemaal. Om voor iedereen een veilige en leefbare stad te blijven, werkt de gemeente Schiedam samen met haar partners aan het voorkomen, signaleren en aanpakken van deze georganiseerde criminaliteit.

Ondermijning

Ondermijnende criminaliteit gaat over verschillende vormen van criminaliteit die vaak verborgen blijft. Het gaat onder andere om illegale hennepteelt, drugshandel, geld witwassen, prostitutie, mensenhandel en vastgoedfraude. Om deze criminele activiteiten uit te voeren, maken criminelen gebruik van legale diensten uit onze samenleving. Hierdoor raken de boven- en onderwereld met elkaar verweven. Criminelen oefenen zo druk uit op onze samenleving en maken misbruik van mensen of voorzieningen. Dat noemen we ondermijning.

Zo proberen criminelen steeds vaker het beleid en de regels voor vergunningen te beïnvloeden via een omgekochte ambtenaar. Ze intimideren pandeigenaren voor het regelen van locaties om anoniem te kunnen wonen of drugs te produceren. Of ze werken samen met een financieel adviseur om crimineel verkregen geld wit te wassen. Maar ook bewoners laten zich (on)bewust misbruiken voor bijvoorbeeld het houden van een hennepkwekerij. Ondermijnende criminaliteit is zo een maatschappelijk probleem. Het tast ons gevoel van veiligheid aan en zorgt ook nog eens voor overlast. Wij werken met partners aan de aanpak van ondermijning. Maar ook u kunt helpen!

Signalen

De activiteiten van criminelen vinden vaak stiekem plaats. Maar voor wie oplet, zijn zaken zichtbaar. Denk aan:

  • De winkel om de hoek waar nooit een klant komt
  • De huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen
  • De jongen met een veel te dure auto voor de deur en een kleinere portemonnee
  • De woning waar onbekende mensen op allerlei tijdstippen in en uit lopen

Melden

Heeft u het idee dat een crimineel zaken met u wil doen? Vermoedt u drugs praktijken bij u in de buurt of is er iets anders niet pluis? Meld het ons! Uw melding kan het verschil maken. Vul het meldformulier in (dit kan ook anoniem) of bel 14010. 

Informatie doorgeven aan de politie kan ook via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Is uw melding spoed of is er sprake van een heterdaad? Bel dan de politie via 112.

Samen houden we Schiedam veilig!