Wilt u een omzettingsvergunning aanvragen of wilt u hier meer informatie over?
Neem dan contact op via het contactformulier. Geef daarbij duidelijk aan wat uw vraag is of wat u wilt aanvragen. Onze collega’s nemen zo snel mogelijk contact met u op. Door onderhoud kan deze dienst tijdelijk niet met DigiD en/of eHerkenning worden aangevraagd. Onze excuses voor het ongemak.
Omzettingsvergunning
Bent u eigenaar van een woning en wilt u een zelfstandige woonruimte omzetten tot één of meerdere onzelfstandige woonruimten? Dit noemen we woningomzetting of kamerbewoning. Let op: hiervoor heeft u een omzettingsvergunning nodig. De gemeente staat woningomzetting slechts in een beperkt aantal buurten toe. Ook gelden hiervoor bepaalde voorwaarden, zodat er voldoende woningen over zijn voor grotere huishoudens. En zo houden we onze stad leefbaar en toegankelijk.
Wat is onzelfstandige woonruimte?
Een onzelfstandige woonruimte heeft geen eigen toegang. Ook deelt de bewoner de keuken en het toilet met de bewoner(s) van andere woningen of kamers. Voorbeelden van onzelfstandige woningen zijn: kamers in studentenhuizen of hospitakamers (een kamer in het huis van de hoofdbewoner).
Omzettingsvergunning aanvragen
Een omzettingsvergunning vraagt u als volgt aan:
- Log in met uw DigiD of E-herkenning (of klik bovenaan op Regelen als organisatie)
- Vul vervolgens het formulier in (en voeg eventuele bijlagen toe)
- En daarna verstuurt u het formulier
Heeft u vragen of twijfelt u of u wel een omzettingsvergunning nodig heeft? Vraag deze dan alsnog aan. Blijkt vervolgens dat de vergunning toch niet nodig of verplicht is? Dan wordt u daar persoonlijk over geïnformeerd - en ook betaalt u dan geen kosten.
Aangewezen gebieden
In de onderstaande buurten, gebieden en wijken is helemaal geen woningomzetting of kamerverhuur mogelijk.
Wijk Centrum:
- Binnenstad
Wijk Oost:
- Natuurkundigenbuurt
- Singelkwartier
- Stationsbuurt
- Wetenschappersbuurt
- Newtonbuurt
- Boylebuurt
- Marconibuurt
- Glasbuurt
Wijk West:
- Schildersbuurt
- Schrijversbuurt
- Fabribuurt
- Frankenland
- Liduinabuurt
- Haverschmidtkwartier
Wijk Zuid:
- Noletbuurt
- Eilandenbuurt
- Piet Sandersbuurt
Wijk Nieuwland:
- Spieringshoek
- Staatsliedenbuurt
- Schiehart
- Nolensbuurt
- De Meesterbuurt
- Cartonnagebuurt
- Wibautbuurt
- Troelstrabuurt
Wijk Groenoord:
- Groenoord-Zuid
- Mozartbuurt
- Van Beethovenbuurt
- Van Zantenbuurt
- Groenoord-Noord
- Bachplein
Wanneer geen vergunning nodig?
U hoeft geen omzettingsvergunning aan te vragen als er maximaal drie personen in het huis wonen, inclusief de eigenaar (vrijstelling vergunningsplicht). Of de eigenaar verhuurt de woning aan drie personen, zonder er zelf te wonen.
Voorbeelden:
- Bij een gezin (van drie of meer personen) is géén ruimte voor bijkomende huurders. Bij een stel is één bijkomende huurder mogelijk.
- Bij een alleenstaande zijn twee bijkomende huurders mogelijk.
Let op:
- Deze vrijstelling geldt niet in aangewezen gebieden.
- Deze vrijstelling geldt niet voor portiek- en flatwoningen.
Huishoudens hoeven geen omzettingsvergunning aan te vragen.
Wonen en zorg
De regels voor kamerbewoning/kamerverhuur gelden ook voor initiatieven in het kader van wonen & zorg. Denk hierbij aan wonen met begeleiding. Initiatieven worden beoordeeld door de werkgroep Wonen & Zorg. Een eerste stap hierbij is dat de aanvrager een toelichting op het initiatief aanlevert: wie is de doelgroep, woningtype, niveau van zorg/ondersteuning en een businesscase. Daarnaast wordt er gekeken naar de organisatie achter de aanvrager, waaronder de rechtsvorm, een Kamer van Koophandel check en een toets op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob).
Kosten
Een omzettingsvergunning kost €1009,85-.
Meer informatie?
Als u meer informatie wilt, kunt u dit altijd opvragen bij de gemeente. Voor het vragen van deze informatie brengen wij €140,65 in rekening. Heeft u een omzettingsvergunning aangevraagd? Dan verrekenen we de kosten van het informatieverzoek met die van de omzettingsvergunning.
Regelgeving woningomzetting
Meer lezen over de regelgeving bij woningomzetting? Zie onderstaande links: