We ademen allemaal dezelfde lucht in. Daarom is het belangrijk dat de luchtkwaliteit in de hele stad zo goed mogelijk is. Met een betere luchtkwaliteit wordt Schiedam een nog fijnere en aantrekkelijkere plaats voor bewoners en bedrijven. Een groene, bereikbare en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Daar gaan we voor.

De afgelopen jaren is er veel gedaan om de luchtkwaliteit in en rondom de stad te verbeteren. Schiedam voldoet nu aan de wettelijke normen voor zowel stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10 en PM2,5). Deze normen staan in de Wet milieubeheer.

Wat wordt er door de gemeente gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Schiedam heeft verschillende doelen gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld het verminderen van roetuitstoot door het verkeer, betere fietsvoorzieningen en het aanleggen van walstroom in de Schiedamse havens (zodat schepen niet meer hun eigen elektriciteit hoeven op te wekken). Verder houden we speciaal rekening met luchtkwaliteit bij ruimtelijke plannen

In juli 2019 is Actieplan gezonde lucht, rustig wonen (2019-2022) (pdf 2,67 MB) vastgesteld. In dit plan staan maatregelen om de overlast van lawaai en luchtvervuiling te verminderen. 

Schone lucht akkoord

Het Rijk heeft samen met de provincies en een aantal gemeenten in 2020 het Schone Lucht Akkoord getekend, waaronder Schiedam. Hierin is het doel gesteld om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst te halen ten opzichte van 2016 te halen. Dit doen we door samen in alle relevante sectoren de uitstoot van vervuilende stoffen te beperken Onze acties hiervoor staan in het actieplan.

Houtstook

Als inwoner kunt u meehelpen aan een betere luchtkwaliteit. In de winter komen bij het gebruik van een houtkachel of open haard stoffen vrij, zoals fijnstof. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. De rook die zich hierbij ontwikkelt is voor iedereen ongezond. Maar vooral voor ouderen en kinderen, en mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. We hebben een pagina met informatie en tips over hoe u de overlast van uw kachel en open haard zo klein mogelijk kan houden.  

Klachten

Heeft u last van slechte luchtkwaliteit of geurhinder? Neem dan contact op met de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond.