De energieprijzen zijn op dit moment hoog. Dit kan ervoor zorgen dat u te weinig geld overhoudt om bijvoorbeeld genoeg kleding of boodschappen te kopen. Op deze pagina geven we informatie welke hulp er is. Er is hulp om uw energierekening te verlagen en hulp om uw energierekening te kunnen betalen. Deze pagina is bedoeld voor inwoners. Heeft u als ondernemer problemen door hoge energiekosten? Dan vindt u meer informatie op deze pagina.

Energie besparen

In Schiedam zijn er verschillende manieren waarop u hulp kunt krijgen om uw energierekening te verlagen. Sommige van deze hulp is in het bijzonder voor huurders en andere voor mensen met een koopwoning. 

Huurder

Als huurder kunt u grote isolatiemaatregelen alleen met goedkeuring van de verhuurder (laten) aanbrengen. Voor kleinere maatregelen bieden we gratis energiehulp. Daarvoor komen energieklussers bij u thuis om kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips en radiatorfolie aan te brengen. Ook krijgt u tips over energie besparen. De energiehulp kost u helemaal niets. Kijk voor meer informatie op www.energiehulp.nl/schiedam. Op deze website kun je ook meteen een afspraak maken.

Als huurder met een beperkt inkomen kunt u nu ook advies krijgen van de energiecoaches van de Energiebank Schiedam. Deze coaches geven u advies hoe u energie kan besparen. 

Koopwoning

Als u een koopwoning heeft, dan kunt u gratis en vrijblijvend advies krijgen over energie besparen door de adviseurs van ons Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs kunnen een advies op maat geven en helpen u ook op weg met hoe u dat advies kunt uitvoeren. Het is mogelijk om voor het isoleren van uw huis voordelig te lenen, zodat u ook zonder dat u nu geld heeft energie kunt besparen. U kunt via de pagina van het servicepunt een afspraak maken met een adviseur.

Energietoeslag

Alles wat u moet weten over de energietoeslag in 2023 en de laatste informatie daarover kunt u vinden via Stroomopwaarts. Stroomopwaarts is de organisatie die namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de energietoeslag regelt. Daarnaast helpen ze inwoners van deze gemeenten ook op andere manieren bij geldproblemen. 

Maximale energieprijs en energiecompensatie

De Rijksoverheid is ook bezig om te zorgen dat uw energierekening niet te hoog wordt. Het kabinet wil dat mensen tijdelijk een maximale prijs gaan betalen voor gas en elektriciteit bij een gemiddeld energieverbruik. In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens. Dit betekent u tot een bepaald gebruik niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening

Hulp bij geldproblemen

Als u ondanks de bovenstaande hulp door de hogere energieprijzen in de schulden komt of geen geld meer hebt om bijvoorbeeld boodschappen te doen dan kan het Wijkondersteuningsteam(WOT) u helpen. Zij kunnen u helpen met het vinden van de juiste hulp. Als u schulden heeft kan u ook contact opnemen met Stroomopwaarts