De energieprijzen zijn op dit moment hoog. Dit kan ervoor zorgen dat u te weinig geld overhoudt om bijvoorbeeld genoeg kleding of boodschappen te kopen. Op deze pagina geven we informatie welke hulp er is. Er is hulp om uw energierekening te verlagen en hulp om uw energierekening te kunnen betalen. Deze pagina is bedoeld voor inwoners. Heeft u als ondernemer problemen door hoge energiekosten? Dan vindt u meer informatie op deze pagina.

Energie besparen

In Schiedam zijn er verschillende manieren waarop u hulp kunt krijgen om uw energierekening te verlagen. Sommige van deze hulp is in het bijzonder voor huurders en andere voor mensen met een koopwoning. 

Huurder

Als huurder kunt u geen grote veranderingen aan uw woning aanbrengen. Grote isolatiemaatregelen kunt u dan ook niet zelf (laten) doen. We willen huurders daarom helpen met kleinere maatregelen om het huis te isoleren en energie te besparen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Deze maatregelen kunnen al zorgen voor een grote besparing. Op dit moment doen we een proef met een Energiebespaarteam in Groenoord. Dit team komt bij bewoners van die wijk langs en gaat gratis zorgen dat u minder energie nodig hebt om de woning warm te houden. Woont u in Groenoord en wilt u dat het energiebespaarteam bij u langskomt? Dan kunt u contact opnemen via energiebespaarteam@schiedam.nl. Als de proef een succes is zal het idee in 2023 ook in andere wijken worden uitgevoerd. 

Als huurder met een beperkt inkomen kunt u nu ook advies krijgen van de energiecoaches van de Energiebank Schiedam. Deze coaches geven u advies hoe u energie kan besparen. 

Koopwoning

Als u een koopwoning heeft, dan kunt u gratis en vrijblijvend advies krijgen over energie besparen door de adviseurs van ons Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs kunnen een advies op maat geven en helpen u ook op weg met hoe u dat advies kunt uitvoeren. Het is mogelijk om voor het isoleren van uw huis voordelig te lenen, zodat u ook zonder dat u nu geld heeft energie kunt besparen. U kunt via de pagina van het servicepunt een afspraak maken met een adviseur.

Rijtjeshuizen en vrijstaande woningen

Voor woningeigenaren met een rijtjeshuis of vrijstaande woning organiseren we tot eind 2022 een inkoopactie voor isolatie van muren, vloer en ramen. Hiermee willen we u als woningeigenaar van rijtjeshuizen en vrijstaande woningen (grondgebonden woningen) helpen om energie te besparen. Zo bespaart u geld en draagt u bij aan een duurzamer Schiedam. We organiseren de inkoopactie samen met Winst uit je woning. Winst uit je woning is een organisatie met ruime ervaring met dit soort inkoopacties. Meer informatie over deze actie vindt u op deze pagina.

Financiële hulp voor energierekening

Energietoeslag

Alles wat u moet weten over de energietoeslag in 2023 en de laatste informatie daarover kunt u vinden via Stroomopwaarts. Stroomopwaarts is de organisatie die namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de energietoeslag regelt. Daarnaast helpen ze inwoners van deze gemeenten ook op andere manieren bij geldproblemen. 

Maximale energieprijs en energiecompensatie

De Rijksoverheid is ook bezig om te zorgen dat uw energierekening niet te hoog wordt. Het kabinet wil dat mensen tijdelijk een maximale prijs gaan betalen voor gas en elektriciteit bij een gemiddeld energieverbruik. Het kabinet werkt het plan momenteel nog uit en verwacht het eind november af te hebben. Een deel van de inhoud is al wel bekend. Daarnaast krijgt u in november en december korting op uw energierekening. Uw energieleverancier bepaalt hoe u deze korting van 190 euro krijgt. Dit kan op verschillende manieren.

Hulp bij geldproblemen

Als u ondanks de bovenstaande hulp door de hogere energieprijzen in de schulden komt of geen geld meer hebt om bijvoorbeeld boodschappen te doen dan kan het Wijkondersteuningsteam(WOT) u helpen. Zij kunnen u helpen met het vinden van de juiste hulp. Als u schulden heeft kan u ook contact opnemen met Stroomopwaarts