Een huisvestingsvergunning is een schriftelijke beslissing van de gemeente Schiedam dat u in een woning op een bepaald adres mag gaan wonen. Deze adressen zijn door de gemeente bepaald. U kunt in de adressenlijst zien of u een huisvestingsvergunning nodig heeft. 

Let op! De inschrijving op het nieuwe adres is hiermee nog niet geregeld. Met deze huisvestingsvergunning kunt u uw verhuizing doorgeven bij de gemeente. Lees meer informatie over de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp).

Regelen met DigiD

U kunt de huisvestingsvergunning (HVV) online met uw DigiD aanvragen. Heeft u geen DigiD? Vraag deze online aan, of bel naar 14 010 voor het maken van een afspraak aan de balie. Neem onderstaande documenten mee naar de afspraak:

Wanneer u zelf een woning gaat huren:

*Een bereidverklaring is een verklaring van de verhuurder dat u een huurcontract krijgt als u van de gemeente een huisvestingsvergunning ontvangt.

Wanneer u bij iemand gaat inwonen:

Aanvragen

Alle bewoners van de woonruimte van 16 jaar en ouder moeten een huisvestingsvergunning aanvragen.

Woonplus

Als u via Woonplus een woonruimte wilt gaan huren dan zal Woonplus de aanvraag voor u verzorgen.

Koopwoning

Als u eigenaar bent van een koopwoning en een gezinslid (partner, ouder of kind) komt bij u inwonen, hoeft u geen huisvestingsvergunning aan te vragen. Bij de aangifte van verhuizing dient u wel het formulier Verklaring duurzaam gemeenschappelijk huishouden bij te voegen.