Allerlei activiteiten in de stad kunnen geluidsoverlast geven, zoals verkeer, bouw, industrie, horeca en evenementen.
Geluidsoverlast door wegverkeer
In het Actieplan (pdf 2,67 MB) staat wat Schiedam doet om geluidsoverlast in de stad zoveel klein mogelijk te maken. Het actieplan gaat vooral over verkeer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verkeer de meeste geluidsoverlast veroorzaakt.
Maatregelen in het actieplan zijn onder andere geluidsverminderend asfalt op stedelijke wegen, walstroom voor het havengebied en de inzet (vooral vanuit luchtkwaliteit) op schoner en stiller vervoer.
Voor het opstellen van het Actieplan is een geluidskaart opgesteld. Hier ziet u hoeveel geluid er in uw eigen woonomgeving is. Het gaat om geluid van verkeer, vliegtuigen, treinen en industrie. Op dit moment werken wij aan een actualisering van de geluidskaart.
Beperken geluidsoverlast bij nieuwe woningen
Bij de bouw van woningen op plekken met veel geluidsoverlast is, gelden de voorwaarden uit het Hogere Waardenbeleid. Hiervan is het doel dat mensen rustig kunnen slapen. Het is daarom alleen acceptabel dat er veel geluid is als de woning ook een rustige (stille) kant heeft. Een stille of geluidsluwe gevel heeft bij voorkeur niet meer geluidsbelasting dan maximaal 53 dB, als het gaat om geluid van verkeer.
Daarnaast houden we de geluidsoverlast van bouwwerkzaamheden zo klein mogelijk door deze alleen toe te staan tussen 7.00 en 19.00 uur kunnen bouwactiviteiten plaatsvinden. Als u buiten deze tijden werkzaamheden wilt doen dan heeft u een ontheffing nodig.
Sanering verkeerslawaai
In Schiedam hebben ongeveer 2500 woningen een te hoge geluidsbelasting als gevolg van lawaai door verkeer en treinen. Het Rijk stelt hiervoor geld beschikbaar om bouwkundige maatregelen, zoals extra isolatie van de muren, te treffen. Dit noemen we geluidssanering. Als u als eigenaar van een woning hier recht op heeft dan nemen we contact met u op.
Geluidsoverlast door evenementen
We vinden het belangrijk om geluidsoverlast door evenementen zo klein mogelijk te maken. Verschillende maatregelen moeten deze overlast voorkomen. Nieuwe regels rond geluid (geluidsnormen) houden meer rekening met de bassen in de muziek. Ook hebben we regels gemaakt over waar en hoe vaak een evenement mag plaatsvinden.
Melden geluidsoverlast
Ervaart u geluidsoverlast? Overlast van bedrijven, horeca en evenementen kunt u melden via de DCMR milieudienst Rijnmond.
Heeft u last van bouwoverlast of verkeerslawaai in uw buurt? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Vermeld hierbij duidelijk om welk adres het gaat en wees zo specifiek mogelijk.