Wilt u in een horecabedrijf alcohol schenken of in een slijterij sterke drank verkopen? Dan hebt u een alcoholvergunning nodig. Dit geldt ook voor verenigingen en stichtingen die alcohol willen schenken.

Er zijn drie soorten drank- en horecavergunningen:

  • Drank- en horecavergunning voor commerciële horeca
  • Drank- en horecavergunning voor slijterijen (verkoop van alcoholhoudende dranken)
  • Paracommerciële drank- en horecavergunning (sportclubs, buurthuizen, verenigingen etc.)

Eisen

Voor het verkrijgen van een drank- en horecavergunning moet worden voldaan aan de volgende eisen:

Eisen voor leidinggevenden:

  • Alle leidinggevenden moeten minimaal 21 jaar oud zijn
  • De aanvragen is niet van slecht levensgedrag (geen strafblad)
  • De aanvrager mag niet onder curatele staan
  • En de aanvrager is in het bezit van een verklaring sociale hygiëne (Bewijsstuk Sociale Hygiëne) 

Eisen aan het pand:

  • Een minimale oppervlakte van 35m2 (voor een slijterij is dit 15m2)
  • De ruimte is minimaal 2,40 meter hoog, gemeten vanaf de vloer
  • De Drank en Horecawet schrijft voor dat een horecabedrijf  een goed werkende mechanische ventilatie-inrichting moet hebben die rechtstreeks met de buitenlucht in verbinding staat en een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte heeft
  • Toiletten (twee volledig van elkaar gescheiden toiletgelegenheden) uitgezonderd bij slijterij

Aanvraag

Gebruik het aanvraagformulier exploitatievergunning en drank- en horecavergunning om een nieuwe drank- en horecavergunning aan te vragen en het aanvraagformulier wijziging exploitatievergunning en drank- en horecavergunning om een wijziging door te geven.

Meesturen met uw aanvraag:

Bij uw aanvraag stuurt u de volgende stukken mee:                                                                                                            

  • Kopie van een geldig paspoort/identiteitsbewijs leidinggevende(n)             
  • Arbeidsovereenkomst met leidinggevende(n) (geldt niet voor paracommerciële instellingen)
  • Plattegrond van de horeca-inrichting en het eventuele terras           
  • Statuten van de vereniging of stichting (alleen voor paracommerciële instellingen)                                
  • Bestuursreglement alcoholverstrekking (alleen voor paracommerciële instellingen)  

Procedure

De beslistermijn voor de aanvraag om een drank- en horecavergunning bedraagt acht weken en kan met een redelijke termijn, maximaal acht weken, worden verlengd. De beslistermijn voor de aanvraag om een drank- en horecavergunning voor een paracommerciële rechtspersoon bedraagt zes maanden.

Kosten

Aan het in behandeling nemen van de aanvraag voor een drank- en horecavergunning zijn kosten verbonden conform de legesverordening. De kosten zijn €281,50.