Als je kon kiezen tussen uitkijken op een grijs of een begroeid dak, wat zou je kiezen? Juist: een groen dak! Bij de locatie van GGZ Delfland aan de Stadhouderslaan in Schiedam groeien sinds september 2021 gezellige sedumplantjes op de daken. “We passen nu mooi in de omgeving”, zegt duurzaamheidscoördinator Annie Dijkshoorn. “Rondom de kliniek en het behandelcentrum liggen veel parken”, vervolgt Annie. “Onze daken waren wat grauwig, maar de sedumplantjes fleuren de boel op. Zeker wanneer ze nog wat meer gaan bloeien.” Voor dit groene dak kreeg de instelling subsidie van Schiedam Waterklaar.

Groot pakket maatregelen

Toen in eind 2021 de Schiedamse locatie van GGZ Delfland openging, had het gebouw een renovatie achter de rug. “Bij elke verbouwing kijken we als instelling of we gebruik kunnen maken van subsidies. Ze zijn voor ons een financiële prikkel om te verduurzamen. We kozen voor zonnepanelen én andere verduurzamingsprojecten.”

Fijne subsidie

Annie: “We vinden verduurzaming erg belangrijk binnen GGZ Delfland. Dat betekent dat we ons inzetten voor minder energieverbruik met onder andere zonnepanelen én de wens op om korte termijn gasloos te verwarmen. “Een groenere omgeving past ook bij de duurzaamheidsmissie van onze instelling. Water vasthouden is daar zo’n mooi voorbeeld van en dat doet ons groene dak.” Namens de gemeente helpt Schiedam Waterklaar zowel particulieren als organisaties met het tegengaan van wateroverlast, zoals GGZ Delfland.

Goed voor de omgeving

Annie legt uit hoe het water opvangen werkt. “Als het regent, houden de plantjes en hun wortels het water vast. Er stroomt minder regenwater naar het riool waardoor dat minder overbelast wordt. En een groen dak heeft nog een bonus. Het isoleert zowel in de zomer als de winter.”

“De dakplantjes houden in de winter de warmte binnen. In de zomer houden ze juist de warmte buiten”, vertelt locatiemanager Ed Bouwens. “Door de hogere energieprijzen staat de kachel een paar graden lager, maar ik heb niet het idee dat het kouder aanvoelt. Toen vorige zomer de zon vol brandde op onze platte daken, werd er minder geklaagd over warmte. We zijn dus ook qua comfort blij met deze aanpak.”

Goed voor de cliënten

Een groen dak heeft volgens Annie een dubbelfunctie. “Voor ons helpt een groene omgeving ook bij de juiste mindset.” Ed: “Voor de installatie van de sedumplantjes, nodigde ons dak je niet bepaald uit om erop te kijken. Van een grauw dak wordt niemand blijer.”

De sedumplantjes helpen ook de cliënten in hun behandeling. “We horen van de behandelaars dat het groene dak rustgevend werkt voor de cliënten”, zegt Ed. Annie: “Het past dus helemaal bij ons. We willen goed zorgen voor onze cliënten én voor onze leefomgeving. Vijf jaar geleden hebben we dan ook als een van de eerste zorgorganisaties het zilveren keurmerk van de Milieuthermometer Zorg behaald.”

Subsidie aanvragen voor een groen dak of andere maatregelen voor het opvangen en/of vasthouden van water is heel simpel, ervaarde het team van GGZ Delfland. “De communicatie was goed en het proces ging snel. Ik kan het iedereen aanraden.” Kijk snel of jij ook gebruik kunt maken van subsidie bij Schiedam Waterklaar.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam