Wat is het?

Voor het herdenkingsjaar Slavernijverleden gaat stadsdichter Jarle Lourens, samen met het gemeentearchief Schiedam en woordkunstenaar Elten Kiene, de stad in om 150 dichtregels op te halen over het slavernijverleden.

Op verschillende locaties in Schiedam worden workshops georganiseerd om met Schiedammers in gesprek te gaan over 150 jaar afschaffing van de slavernij. Wat betekent 150 jaar afschaffing van de slavernij voor hen? Tijdens deze workshops krijgen zij informatie over het slavernijverleden en worden zij geholpen bij het schrijven van hun eigen dichtregel(s). Een dichtregel bestaat meestal uit één of twee zinnen uit een gedicht. Dat kan rijmend zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Naast de workshops zijn zij ook op straat te vinden om met inwoners in gesprek te gaan over dit thema.

Met dit project proberen we woorden te geven om dit pijnlijke onderdeel van onze gedeelde geschiedenis en het gesprek daarover te stimuleren. Schiedammers van jong tot oud kunnen aan dit project meedoen door zelf een dichtregel op te sturen of deel te nemen aan een van de workshops of gesprekken.

Waarom?

Op 1 juli 2023 is het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start gegaan. Het is dan 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en de Caribische eilanden werd afgeschaft. Voor de gemeente is dit aanleiding geweest om twee projecten te starten waarin het eigen slavernijverleden tegen het licht wordt gehouden. Zo wordt naast het dichtregelsproject door het gemeentearchief onderzoek gedaan naar de familie Pichot, een vooraanstaande Schiedamse familie van stadsbestuurders die in de achttiende en negentiende eeuw een van de grootste plantagehouders in Suriname vormde. Tijdens het Herdenkingsjaar staan wij stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En hoe deze geschiedenis vandaag nog een rol speelt in ons leven, zodat wij samen kunnen bouwen aan onze toekomst.

Hoe zend ik een dichtregel in?

Wilt u ook bijdragen aan dit project door een dichtregel in te sturen? Of wenst u meer informatie over dit project? Neem contact op o.v.v. 150 dichtregels.

Hoe kan ik een workshop organiseren?

Wilt u als partner in de stad een workshop faciliteren? Dat kan. Neem contact op via het contactformulier. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en de naam van de organisatie en '150 dichtregels'.