direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Schieveste fase 5, eerste herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0045-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doelstelling

De gemeenteraad van Schiedam heeft op 13 september 2015 het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' vastgesteld. Dit bestemmingsplan biedt een flexibel kader voor de realisatie van een actief en publiek programma, bestaande uit een bioscoop, hotel, horeca, sportvoorzieningen, kinderindoorspeelplaats en parkeervoorzieningen. Voor de bouw van het bioscoopcomplex zijn op 3 mei 2016, en later op 9 januari 2019, omgevingsvergunningen verleend. De verleende omgevingsvergunningen en ingebruikname van het bioscoopcomplex geven aanleiding het bestemmingsplan voor dit deel van het plangebied te wijzigen, waarbij ruimte wordt gelaten voor een mogelijke toekomstige uitbreiding van de bioscoop.

Op grond van het voorheen geldende bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' werd flexibiliteit en ruimte geboden voor de ontwikkeling van een bioscoopcomplex. Deze flexibiliteit en ruimte is, nu het bioscoopcomplex gereed is, niet meer nodig. Ook omdat dit afbreuk kan doen aan het op grond van het Stedenbouwkundig plan Schieveste fase 5 (2012) gewenste eindbeeld. Met de herziening van dit bestemmingsplan wordt dit eindbeeld geborgd, waarbij ruimte wordt gelaten voor een beperkte uitbreiding van de bioscoop. Daarnaast blijft het op grond van het oorspronkelijke bestemmingsplan mogelijk een hotel te ontwikkelen op het braakliggende (noordoostelijke) gedeelte van het terrein. Wel worden met de herziening van het bestemmingsplan de mogelijkheden om ter plaatse van het beoogde hotel een bioscoop te vestigen weggenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0606.BP0045-0002_0001.png"

Afbeelding 1 - Impressiebeelden vergunde situatie

1.2 Begrenzing plangebied

Het plangebied betreft het Euroscoop-complex en het naastgelegen hotelkavel. De locatie ligt ingeklemd tussen de A20 en de spoorlijn. Op afbeelding 1 is de ligging visueel weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0606.BP0045-0002_0002.png"

Afbeelding 2 - Ligging plangebied

1.3 Geldende bestemmingsplannen

In het plangebied zijn momenteel twee bestemmingsplan van kracht, die met dit plan (gedeeltelijk) worden herzien. Dit betreft het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' (id-nummer NL.IMRO.0606.BP0025-0002) en het facetbestemmingsplan 'Parkeren' (id-nummer NL.IMRO.0606.BP0044-0002).

1.4 Opzet bestemmingsplan en toelichting

Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen:

  • 1. de toelichting: hierin worden de overwegingen beschreven die hebben geleid tot het geven van een bepaalde bestemming aan een stuk grond evenals een uitleg van de gebruikte bestemmingen;
  • 2. de regels: hierin wordt per bestemming een omschrijving gegeven van het toegestane gebruik en de toegestane bebouwing van de in dit plan begrepen gronden, en;
  • 3. een verbeelding/plankaart, met daarop aangegeven de bestemmingen van alle in het plan begrepen gronden.

Hoofdstuk 2 Beleid, milieu en juridisch

2.1 Beleidskader

In het in 2015 vastgestelde bestemmingsplan ´Schieveste fase 5´ zijn alle voor deze locatie relevante beleidskaders beoordeeld. Destijds is geconcludeerd dat de ontwikkeling van een bioscoopcomplex, hotel en bijbehorende voorzieningen in overeenstemming is met relevante ruimtelijke beleid op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. De herziening van het bestemmingsplan, waarmee de planologische situatie in overeenstemming wordt gebracht met de vergunde situatie, leidt niet tot een ander oordeel. Evenmin is sprake van gewijzigd beleid op grond waarvan een bioscoopcomplex en hotel op deze locatie thans niet wenselijk zijn. Aanvullend wordt verwezen naar hoofdstuk 3 van de toelichting op het bestemmingsplan ´Schieveste fase 5´.

2.2 Milieu

In het kader van het in 2015 vastgestelde bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' zijn alle relevante milieuaspecten voor de ontwikkeling van een bioscoopcomplex, hotel en bijbehorende voorzieningen beoordeeld. Dit bestemmingsplan betreft uitsluitend een herziening van de planologische regeling door deze in overeenstemming te brengen met de vergunde situatie. Het bestemmingsplan heeft derhalve geen milieueffecten anders dan reeds beoordeeld in het kader van het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5'. Verwezen wordt naar hoofdstuk 4 van de toelichting op het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5'.

2.3 Juridische aspecten

De planologische regeling uit het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' is, voor zover van toepassing op het plangebied, overgenomen in deze herziening. In vergelijking tot dat bestemmingsplan zijn de planregels en verbeelding aangepast voor wat betreft de toegelaten bouwhoogte en de begrenzing van de als 'Gemengd' bestemde gronden, overeenkomstig de voor het bioscoopcomplex verleende omgevingsvergunningen. Daarbij wordt ruimte gelaten voor een eventuele toekomstige uitbreiding van het bioscoopcomplex. De herziening van het bestemmingsplan betreft daarnaast een zodanige aanpassing van de planregels dat ter plaatse van het bioscoopcomplex geen hotel is toegelaten en ter plaatse van het toekomstige hotel geen bioscoop. Ter plaatse van het bioscoopcomplex zal wel een gamecenter worden toegelaten. Aanvullend is een regeling met betrekking tot het parkeren, stallen, laden en lossen opgenomen, overeenkomstig het eveneens geldende facetbestemmingsplan 'Parkeren'.

Op grond van het bestemmingsplan blijft het mogelijk om één hotel te ontwikkelen op het braakliggende terrein ten noordoosten van het bioscoopcomplex. Met deze aanpassing wordt recht gedaan aan het op grond van het Stedenbouwkundig plan Schieveste fase 5 (2012) beoogde eindbeeld.

2.4 Duurzame verstedelijking

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte gaat uit van het vraaggericht programmeren en realiseren van verstedelijking. Om dit te bereiken is de ladder voor duurzame verstedelijking als motiveringseis opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening. De ladder voor duurzame verstedelijking is ingericht voor een zorgvuldige afweging en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke besluiten, waardoor de ruimte in stedelijke gebieden optimaal benut wordt. De ladder vereist dat indien een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt de behoefte aan deze ontwikkeling wordt beschreven.

De uitgangspunten van duurzame verstedelijking zijn tevens onderdeel van de provinciale verordening Ruimte. De vereisten wijken echter af van de vereisten uit het Besluit ruimtelijke ordening. De provinciale ladder vereist dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling moet voorzien in een actuele regionale behoefte, die zo nodig regionaal is afgestemd, en welke plaatsvindt binnen het bestaand stads- en dorpsgebied. Ontwikkeling buiten het bestaand stads- en dorpsgezicht is alleen toegelaten in de in de verordening genoemde gevallen en op de genoemde locaties.

Het bestemmingsplan biedt ruimte voor een bioscoop (reeds gerealiseerd) en een hotel (in voorbereiding). Beiden ontwikkelingen waren reeds toegelaten op grond van het voorheen geldende bestemmingsplan 'Schieveste fase 5'. Dit maakt dat in dit geval geen sprake is van een nieuwe stedelijke ontwikkeling als bedoeld in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (zie: ECLI:NL:RVS:2014:2294).

Voor de berekening van de marktruimte voor hotelkamers in Schiedam zijn in de afgelopen jaren diverse onderzoeken uitgevoerd: Hotelbeleid Schiedam van Grontmij (2008-2015) en Horwath-onderzoek naar hotelontwikkeling Schieveste (2016). Op grond van deze onderzoeken alsmede de economische groeiontwikkeling sedert 2016 is er marktruimte in Schiedam voor een groot aantal hotelkamers. Dit groeipotentieel is vergeven aan hotel Van der Valk aan de Hargalaan, waarvoor op 5 juli 2018 een vergunning is verleend alsmede voor het te realiseren hotel op de Schieveste waar dit bestemmingsplan op ziet en welke reeds expliciet mogelijk is gemaakt met de vaststelling van het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5'(2015).

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6, lid 1, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening onderzoek plaats te vinden naar de economische uitvoerbaarheid van het plan. De financiële aspecten samenhangend met dit bestemmingsplan zijn onderdeel van de 'Grondexploitatie Schieveste fase 5, herziening 2020', die op 28 januari 2020 is vastgesteld door de gemeenteraad. De economische uitvoerbaarheid van dit conserverende plan kan daarom als aangetoond worden beschouwd.

3.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Bestuurlijk vooroverleg

In artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschreven dat de diverse bestuurlijke partners worden betrokken bij de voorbereiding van een bestemmingsplan. Dit vooroverleg heeft in het kader van het bestemmingsplan 'Schieveste fase 5' reeds plaatsgevonden.

Zienswijzen

Het bestemmingsplan heeft vanaf 19 september 2019 gedurende zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. Tijdens deze periode heeft een ieder de mogelijkheid gehad om zienswijzen tegen het plan in te dienen. De ingediende zienswijze is op 6 oktober 2020 ingetrokken, waardoor geen zienswijzen zijn ingediend ten aanzien van het ontwerp-bestemmingsplan.

Beroep

De vaststelling van het bestemmingsplan is op de in artikel 3.8, derde lid van de Wro voorgeschreven wijze bekend gemaakt. Belanghebbenden kunnen binnen de wettelijke beroepstermijn tegen het besluit tot vaststellen van het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.