direct naar inhoud van 4.2 Bestemmingen
Plan: A4 Schiedam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0014-0002

4.2 Bestemmingen

4.2.1 Agrarisch

De op het tracé van de A4 aansluitende gronden in het veenweidegebied van Midden-Delfland hebben de bestemming 'Agrarisch' gekregen. De betreffende gronden dienen onbebouwd te blijven en mogen worden gebruikt voor agrarische doeleinden alsmede extensieve recreatie.

4.2.2 Groen

De groenstrook gelegen tussen de gemeentegrens met Vlaardingen en de grens van het Tracébesluit en de groenstructuur tussen het tracé van de A4 en de bebouwing van Groenoord hebben een conserverende groenbestemming gekregen. De groenstructuur grenzend aan Groenoord is daarbij, overeenkomstig de behoudende en beschermende wijze van bestemming in het bestemmingsplan 'Groene Long 2007' bestemd als 'Groen - 2'. Voet- en fietspaden en extensieve recreatie zijn binnen deze bestemmingen toegestaan.

4.2.3 Verkeer

Het tracé van de A4, knooppunt Kethelplein, het daarop aansluitende deel van de A20 en de bijbehorende op- en afritten zijn bestemd als 'Verkeer - Rijksweg'. De aanleg van de A4 Delft-Schiedam als bedoeld in het Tracébesluit met de bijbehorende (kunst)werken zijn binnen deze bestemming toegelaten, alsmede de (her)inrichting van het gebied. Ook kruisende wegen, paden en trambanen behorende tot het onderliggende lokale verkeersnetwerk zijn binnen deze bestemming toegelaten. In aanvulling op het gebruik ten behoeve van verkeer is ook extensieve recreatie toegelaten.

Het onderliggende lokale verkeersnetwerk, specifiek het gebied ter plaatse van de Brederoweg waar de trambaan zal worden verschoven, is bestemd als 'Verkeer'. Deze gronden mogen worden gebruikt voor verschillende verkeersdoeleinden en als verblijfsgebied.

4.2.4 Water

De bestaande waterloop grenzend aan de groenstructuur aan de westzijde van Groenoord is bestemd als 'Water'. De bestaande waterlopen en polderkades zullen ten gevolge van de aanleg van de A4 worden verlegd. Om dit mogelijk te maken en om aansluiting op andere waterlopen mogelijk te maken is water binnen alle bestemmingen toegelaten.

Ter plaatse van de polderkades geldt doorgaans een zone ter bescherming en instandhouding van de waterkering en de waterbeheersing. Omdat de bestaande polderkades worden verlegd en de definitieve ligging van de polderkades nog niet kan worden verschoven is deze beschermingszone vooralsnog niet opgenomen in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan biedt wel de mogelijkheid om middels een wijzigingsbevoegdheid deze beschermingszone alsnog toe te kennen aan de polderkades op het moment dat de ligging daarvan definitief is.