In Schiedam geldt het volgende vlaggenprotocol:

De vlag wordt gehesen op en bij (als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes):

  • 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix (Oude Stadhuis, locatie Ruïne) + Oranje wimpel
  • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander (Oude Stadhuis, locatie Ruïne, St. Janskerk) + Oranje wimpel
  • 4 mei: Dodenherdenking (Oude Stadhuis, locatie Ruïne, St. Janskerk, Verzetsmonument). Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang hangt de vlag halfstok op alle locaties. Bij locatie Ruïne hangt de vlag tot 18:00 uur in de top, daarna halfstok
  • 5 mei: Bevrijdingsdag: (Oude Stadhuis, locatie Ruïne, St. Janskerk, Verzetsmonument)
  • 17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Maxima (Oude Stadhuis, locatie Ruïne) + Oranje wimpel Laatste zaterdag in juni: Veteranendag (Oude Stadhuis, locatie Ruïne, St. Janskerk)
  • 15 augustus (16 augustus): Formeel einde Tweede Wereldoorlog (Oude Stadhuis, locatie Ruïne, St. Janskerk)
  • 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia (Oude Stadhuis, locatie Ruïne) + Oranje wimpel
  • 15 december (16 december): Koninkrijksdag (Oude Stadhuis, locatie Ruïne)

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden door het Rijk, evenals bij andere uitzonderlijke gebeurtenissen. Indien er een speciale vlaginstructie wordt afgekondigd wordt de vlag volgens deze instructie gehesen bij de locatie Ruïne.

Op de verjaardag van prinses Alexia en prinses Ariane hoeft er niet gevlagd te worden. Ze zijn niet opgenomen in het vlaggenprotocol. Dit komt omdat ze niet de eerstvolgenden in de troonopvolging zijn, na koning Willem-Alexander. Prinses Amalia is dat wel. Haar naam komt dan ook voor in het vlaggenprotocol.