De Thematafel 'Veerkracht' staat in het teken van de (digitale) taalvaardigheid en (financiële) zelfredzaamheid van Schiedammers.
Schiedammers komen verder in hun leven als ze de Nederlandse taal spreken, met een computer kunnen werken en goed met geld kunnen omgaan. Dan kunnen zij makkelijker meedoen in de samenleving. En dat is weer belangrijk in bijvoorbeeld je werk of in contact met anderen. Daar gebruiken we het woord ‘veerkracht’ voor. Daarmee bedoelen we de vaardigheid van Schiedammers om zich op eigen kracht staande te houden in de maatschappij. En om te kunnen omgaan met veranderingen of tegenslagen.
Taal- en computervaardig worden
Wie de Nederlandse taal beheerst, kan zichzelf veel beter redden in de samenleving. In Schiedam wonen, vergeleken met veel andere plaatsen in Nederland, veel mensen die moeite met de Nederlandse taal hebben. Ook vinden veel Schiedammers het lastig om met een computer of smartphone om te gaan.
Schiedammers met een taalachterstand vinden
We willen Schiedammers met een taalachterstand vinden en hen uitnodigen om daar iets aan te doen. We gaan bijvoorbeeld Schiedammers op meerdere plaatsen (zoals scholen en uitzendbureaus) informatie geven over de taalactiviteiten waaraan zij mee kunnen doen. Veel mensen met een taalachterstand hebben werk, daarom gaan we samen met werkgevers cursussen en trainingen aanbieden die mensen taalvaardiger maken.
Met de computer leren werken
Om in de samenleving te kunnen meedoen is het belangrijk om met een computer te kunnen werken. Voor veel dingen heb je immers een computer nodig. Samen Schiedam wil er, onder meer via nieuwe computercursussen, voor zorgen dat meer Schiedammers met de computer leren werken.
Meer taalcursussen en meer oefenen
Een taal leer je het beste door in de praktijk te oefenen. Samen Schiedam wil daarom zorgen voor meer mogelijkheden om te de taal oefenen. Denk bijvoorbeeld aan taalmaatjes, waarbij vrijwilligers regelmatig gesprekken voeren in het Nederlands met mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed spreken of begrijpen.
Geldzorgen helpen voorkomen
In een mensenleven kunnen er veel dingen veranderen die een impact hebben op je eigen financiën. Als mensen hier niet op voorbereid zijn, is er een grotere kans op geldzorgen. En in Schiedam moeten nu al veel mensen van weinig geld rondkomen: dat geldt voor ongeveer één op elke acht Schiedammers.
Schiedammers met geldvragen helpen
We willen voorkomen dat Schiedammers in de geldproblemen komen. Daarvoor is nodig dat zij er beter op voorbereid zijn wanneer hun situatie plotseling verandert. Ook is het belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen met hun vragen. Via vrijwilligers willen we Schiedammers met geldzorgen bereiken en hen helpen met hun geldzaken.
Met geld leren omgaan
Verder vinden veel mensen vinden het lastig om met geld om te gaan. Samen Schiedam wil Schiedammers meer de mogelijkheid bieden om te leren goed met geld om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan hulp aan Schiedammers die met financiële vragen zitten. Of voorlichting geven aan Schiedammers over het goed omgaan met geld.
Meedoen in Schiedam
In Schiedam willen we dat iedereen kan meedoen in de samenleving. We helpen Schiedammers hun eigen talent(en) te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld via ‘meedoen-coaches’ of trainingen. Door beter te weten waar je goed in bent en wat je leuk vindt, wordt het makkelijker om een baan of dagbesteding te vinden die daarbij past.
Leren door te doen
Om ervaring op te doen in waar je goed in bent, moet je kunnen oefenen. Een manier om dat te doen is via vrijwilligerswerk, een leerwerkplek of een stage. Samen Schiedam wil ervoor zorgen dat er genoeg plekken zijn om te leren. Het gaat om leren door te doen.
Deelnemende organisaties
- Stichting Aanzet
- Stichting Inclusia
- DOCK
- Vereniging Humanitas
- Buurtwerk
- Minters
- Buurtwerkplaats De Buren
- Vluchtelingenwerk ZWN
- Stichting EPAH Schiedam
- Voedselbank Schiedam
- Stichting Net Niet Genoeg
- Stichting Rechtswinkel Schiedam
- Stichting Cash2Grow
- Stichting Voor Elkaar Schiedam
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de thematafel Veerkracht? Wilt u weten wanneer de tafel bij elkaar komt of het uitvoeringsplan 2022-2023 ontvangen? Neem dan contact op met één van de tafelvoorzitters Angela Snel of Ayrton Lopes via het contactformulier.