De gemeente Schiedam trakteert het hele jaar 2022 op tonnen… Regentonnen, welteverstaan! Iedere maand maakt u kans. Wethouder Antoinette Laan reikte de eerste regenton uit aan Marjolein en haar gezin. Hier leest u wat u kunt doen om ook zo’n ton te bemachtigen.

Door klimaatverandering worden regenbuien heviger en krijgen we vaker te maken met periodes van droogte. Daar kunnen we op inspelen door het teveel aan regenwater op te vangen. Zo ontlasten we het riool en voorkomen we wateroverlast. Het opgevangen regenwater kan later weer gebruikt worden, bijvoorbeeld om de plantjes water te geven, de wc door te spoelen of de ramen te wassen.

Groen dak en tegelwippen

Het waterklaar maken van de tuin, schuur of woning is simpel, en u kunt er ook nog subsidie voor krijgen. Onder de subsidieaanvragen verloot de gemeente tijdelijk iedere maand een ton om regenwater op te vangen. Marjolein en haar gezin maakten gebruik van deze regeling. Ze ontvingen een vergoeding voor het groene dak op hun uitbouw en schuur. Met deze aanvraag wonnen ze de eerste regenton.

Redenen voor een groen dak

Het gezin is erg blij met hun zogeheten sedumdak. Marjolein: “Het was eerst zwart bitumen – erg lelijk – en nu zijn het vrolijke groene plantjes, die ook nog eens goed zijn voor het milieu. Het groen verandert gedurende het jaar; heel leuk om te zien vanuit mijn werkkamer. Ik zie ook meer dieren, zoals vogels en bijtjes.” Andere voordelen die Marjolein noemt: het beschermt tegen hitte en houdt water vast. Daarnaast zorgt het ervoor dat versteende wijken – zoals Oost, waar dit gezin woont – minder waterlast ervaren en de biodiversiteit er vergroot wordt.

Enthousiaste buren

Marjolein was zo enthousiast over het idee van een groen dak, dat ze verschillende buren meekreeg in haar plan. Met alle schuurtjes bij elkaar, was de oppervlakte groot genoeg om in aanmerking te komen voor subsidie. Die aanvraag dienden ze dus gezamenlijk in.

Kies je eigen regenton

Net als alle winnaars, mocht het gezin zelf een regenton kiezen die in hun omgeving past. Dat gebeurt in overleg met Joost Krop van de Buurtwerkplaats, die alle regentonnen voor de winactie ‘Maak kans op een ton’ zal plaatsen. Marjolein: “Ik hoefde er zelf niks voor te doen. Hij is hier gebracht en gemonteerd, en nu helemaal klaar voor gebruik. Als-ie straks gevuld is, ga ik de tuin ermee besproeien. Dat deed ik eerst met de tuinslang, dus dat scheelt weer!”

Maak ook kans op een ton!

Kijk hier hoeveel subsidie u kunt ontvangen en hoe u deze aanvraagt. Iedere maand in 2022 maakt een van de aanvragers kans op een regenton. Helpt u mee om Schiedam een beetje mooier en groener te maken?

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam