De historische binnenstad van Schiedam staat wereldwijd bekend om haar jenever, de historische havens (in andere Hollandse steden zouden die 'grachten' heten) en de hoogste molens ter wereld. Ook de meeste culturele voorzieningen van Schiedam bevinden zich in de binnenstad.

Culturele voorzieningen

Het Stedelijk Museum Schiedam is bekend om haar grote collectie CoBrA-kunst en in het Jenevermuseum wordt nog steeds jenever gestookt. In het Wennekerpand, een voormalig distilleerderij, zijn diverse culturele instellingen ondergebracht. Onder meer is er het filmhuis Wenneker Cinema en de kleine zaal van het Theater aan de Schie waarvan de hoofdlocatie aan het Stadserf te vinden is. In de voormalige Korenbeurs naast de Dam is tegenwoordig de eerste groene bibliotheek van Nederland gevestigd. Naast kleine ambachtelijke winkeltjes op en rond de Hoogstraat, de Dam, Broersveld en Broersvest, biedt de Nieuwe Passage voor het winkelend publiek grotere winkel(keten)s. Gezellige terrassen, horeca en terugkerende evenementen en festivals dragen bij aan een levendige binnenstad.

Binnenstad blijft ontwikkelen

De binnenstad is nooit af, blijft zich ontwikkelen. Met de Ontwikkelingsvisie Stad aan de Schie uit 2012 heeft de gemeente onder andere de ambitie uitgesproken om meer mensen naar de binnenstad te trekken en de historische band tussen de Schie en de stad te versterken. Om deze ambitie te realiseren, is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de binnenstad, zowel door gemeente, fondsen en commerciële partijen. 

Binnenstad vol leven

De ambitie is verder uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma Binnenstad Schiedam 2019 (pdf 520MB) Schiedam blijft investeren in haar binnenstad, ‘een binnenstad vol leven’.