Wat is er aan de hand?

De gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray, Alkmaar en de regio Rotterdam moeten voor het einde van 2021 noodopvangplekken inrichten voor in totaal 2.000 asielzoekers. Dit heeft de regering gezegd door middel van een aanwijzing. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is gevraagd 500 asielzoekers op te vangen, waarvan 50 asielzoekers door Schiedam worden opgevangen.

Wat is een aanwijzing?

Een aanwijzing is een verplichting die door het Rijk wordt opgelegd. De gemeenteraden hebben hier niets over te zeggen. De gemeente moet dit dus uitvoeren. En dat doen we zo goed en veilig mogelijk voor de asielzoekers en de bewoners.

Waarom is er noodopvang nodig?

De opvang voor asielzoekers bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op dit moment vol. Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, steeg in de zomer van 2021 snel. Vooral omdat toen wereldwijd de reisbeperkingen werden ingetrokken die golden vanwege corona. Asielzoekers konden daardoor weer reizen. Momenteel ontvangt Nederland tussen de 800 en 1.000 nieuwe asielverzoeken per week. Er is ook opvang nodig voor bijna 2.000 Afghanen die door Nederland uit Kaboel werden geëvacueerd. Dit gebeurde toen de Taliban daar de macht overnam. Daarnaast wonen er in de AZC’s duizenden asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat zijn statushouders. Statushouders hebben een vergunning om in Nederland te mogen blijven. Zij kunnen door de crisis op de woningmarkt nog niet doorstromen naar normale woonruimte. Dat vergroot de druk op de centra.

Vind hier meer informatie over de opvang van Afghaanse evacués.

Waarom juist opvang in de regio Rotterdam?

De regering heeft gekeken naar spreiding over het land. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is aangewezen als één van de plekken in ons land.

Waarom noodopvang in Schiedam?

De Staatssecretaris van Justitie & Veiligheid heeft hierop besloten de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam aan te wijzen om met spoed noodopvanglocaties in te richten. Schiedam maakt onderdeel uit van de regio Rotterdam. In de regio Rotterdam komen als gevolg van de taakstelling 500 tijdelijke noodopvangplekken. De helft hiervan komt in de stad Rotterdam, de overige 250 worden verspreid over andere gemeenten in de regio. Schiedam zal 50 asielzoekers tijdelijk opvang bieden.

Waar worden de asielzoekers precies opgevangen en hoe?

De gemeente Schiedam heeft in overleg met de Veiligheidsregio ervoor gekozen om een boot aan de Buitenhavenweg, ter hoogte van nummer 34 (bij de sluis), in te richten als tijdelijke noodopvanglocatie. De eerste asielzoekers nemen tussen kerst en oudjaar 2021 hier hun intrek. Het is de bedoeling dat ze van hieruit worden overgebracht naar reguliere opvanglocaties elders in het land.

Waarom kiest Schiedam voor een boot?

Er is bewust gekozen om een boot in te zetten voor de noodopvang, omdat deze vorm zich goed leent voor tijdelijk gebruik, ze zijn sneller te regelen en geen aanspraak hoeft te worden gedaan op bestaande (sociale) woonvoorzieningen in de stad.

Een aantal weken terug was er geen plaats in Schiedam te vinden? Waarom nu wel?

Een eerste scan leverde toen een nee op. Andere gemeenten pakten de handschoen op en leverden locaties aan. De druk was toen minder hoog. We zijn nog eens met een stofkam door de plattegrond van Schiedam gegaan. De Buitenhavenweg kwam naar voren als een geschikte locatie.

Hoe lang blijft de noodopvang in Schiedam?

De noodopvang is tijdelijk. Voor een beoogde periode van 4 maanden zullen asielzoekers worden opgevangen in Schiedam.

Wie is verantwoordelijk voor de noodopvang?

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Als gemeente spelen we een faciliterende rol. Dat wil zeggen dat we verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de noodopvanglocatie.

Wie betaalt de noodopvang?

Het COA betaalt de kosten voor deze noodopvang.

Wie worden er tijdelijk opgevangen?

Het gaat om asielzoekers voor wie op dit moment geen plek is in de asielzoekerscentra (AZC’s). Het zijn mensen die de asielprocedure nog doorlopen. Het gaat om volwassenen van 18 jaar en ouder; vrouwen, mannen en stellen.

Komen de asielzoekers allemaal in Schiedam wonen? Zo ja, krijgen zij dan voorrang bij huisvesting?

Nee. Het gaat om asielzoekers die nog geen verblijfsstatus hebben. Deze asielzoekers krijgen noodopvang voor ongeveer 4 maanden. Dat staat los van waar ze gaan wonen als ze een verblijfsstatus krijgen. Pas als een asielzoeker een verblijfstatus heeft wordt hij of zij aan een gemeente in Nederland gekoppeld.

Zijn de asielzoekers nieuw in Nederland of zijn ze al langer hier?

Het gaat in verreweg de meeste gevallen om mensen die nog maar heel kort in de opvang van het COA zitten.

Is er bekend uit welke landen de asielzoekers komen die in Schiedam worden opgevangen?

Nee, dat is niet bekend. Het gaat in veel gevallen om mensen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Wanneer komen de asielzoekers naar de locatie?

Naar verwachting komen de asielzoekers vanaf week 52 aan, dat is tussen kerst en oud & nieuw.

Hoe lang worden de asielzoekers opgevangen?

De regering heeft de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aangewezen om voor ongeveer 4 maanden noodopvang te regelen.

Hoe komen de asielzoekers naar Schiedam?

De asielzoekers komen onder begeleiding van medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar de boot. Zij zorgen ervoor dat dit veilig verloopt.

Mogen de asielzoekers van de boot?

Ja, zij mogen gewoon van de boot af. Net als ieder ander kunnen zij zich vrij bewegen. Als de asielzoekers op de boot komen, informeert het COA hen over de huisregels van de opvang en over de regels die in Nederland en Schiedam voor iedereen gelden.

Is er beveiliging op de boot?

Ja, er is 24/7 beveiliging op de boot. Deze beveiliging heeft als dat nodig is contact met de politie. Er zijn sowieso altijd twee beveiligers aan boord 24/7 vanuit het COA. En verder zijn er nog 8 man scheepspersoneel, een locatiemanager en een scheepsconciërge aanwezig. En twee camera’s op het terrein.

Zijn er gezondheidsrisico’s rond de asielzoekers?

In de noodopvang wordt zorg geregeld als dat nodig is. Meer informatie is hier te lezen.

Zijn de asielzoekers gevaccineerd of getest op corona?

De asielzoekers moeten zich aan dezelfde regels houden als anderen. Zo moeten zij zich bij klachten laten testen. De gemeente werkt nauw samen met de GGD Rotterdam-Rijnmond. De GGD gaat de asielzoekers voorlichten over coronavaccinaties en organiseren momenten dat zij zich kunnen laten vaccineren.

Waar gaan de asielzoekers na de 4 maanden opvang naar toe?

Na die periode gaan de asielzoekers naar een van de AZC’s (asielzoekerscentra) in het land of anders naar een andere noodopvanglocatie. Daar kunnen ze dan hun asielprocedure afwachten. De asielzoekers die intussen een verblijfsvergunning hebben en gekoppeld zijn aan een gemeente, krijgen in die gemeente normale huisvesting. Als die huisvesting niet beschikbaar is blijven de mensen in opvang.

Waar vind ik meer over het asielbeleid in Nederland?

Meer informatie over het asielbeleid in Nederland vind u op de website van rijksoverheid.nl.

Waarom worden de bewoners pas vlak voor de komst ingelicht?

De regering heeft, zoals gezegd, pas kortgeleden 3 gemeenten en de regio Rotterdam, waaronder Schiedam, in Nederland aangewezen die extra opvangplekken moeten regelen voor het einde van het jaar. Door deze noodzaak moest de gemeente Schiedam snel actie ondernemen, onder meer door geschikte locaties te zoeken. Toen dat bekend werd hebben we zo snel als mogelijk de bewoners geïnformeerd.

Waar kan ik terecht met vragen, meldingen en klachten?

Heeft u overige vragen of opmerkingen, dan kunt u bellen met 14 010. Wilt u meldingen doen over openbare orde en veiligheid dan kunt u bellen met de politie via 0900 - 88 44.

Ik wil graag helpen. Kan ik iets doen?

Op dit moment treffen wij maatregelen om te zorgen dat de asielzoekers op de boot gehuisvest worden. We maken op een later moment bekend hoe en op welke manier wij maatschappelijke organisaties en vrijwilligers kunnen betrekken.

Komt er een informatiebijeenkomst?

Ja, er komt een digitale informatiebijeenkomst. Wanneer dit gaat plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend. Hierover wordt u op een later tijdstip geïnformeerd.

Meer informatie

Heeft u alsnog een vraag over de tijdelijke noodopvang van asielzoekers in Schiedam? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 14 010.