Gemeentewapen en gemeentelogo

Veel mensen zijn trots op de stad Schiedam en willen hun bijzondere binding met de stad laten zien door het afbeelden van het stadswapen of het gemeentelijk logo. Op deze pagina lichten we de mogelijkheden toe.

De gemeente krijgt vaak de vraag gesteld of derden ook gebruik mogen maken van:

  • het stadswapen van Schiedam
  • het logo van de gemeente Schiedam
  • het schild (‘wapen’) uit het logo van de gemeente Schiedam

In sommigen gevallen staat dit gebruik door derden vrij en in andere gevallen berusten auteurs- en beeldrecht bij de gemeente. Voor het gebruik van deze middelen is dan toestemming nodig.

Gebruik stadswapen

Het stadswapen met het wapenschild met een klimmende leeuw, de kroon van goud met zes parels en de geblokte rood-witte band  is een symbool dat de stad Schiedam aanduidt, en wordt als zodanig herkend. Lees meer over de geschiedenis van het stadswapen.

Vrij te gebruiken?

Het is derden toegestaan om het stadswapen te gebruiken. Het stadswapen kent een grote populariteit in de stad en is dan ook op diverse niet-gemeentelijke communicatiemiddelen te zien. De gemeente heeft vanwege beperkte schade en risico, nooit aan handhaving van het gebruik van het stadswapen gedaan. Mocht zich een incident voordoen waardoor de gemeente schade kan lijden, dan beschikt de gemeente over wettelijke gronden het gebruik van het stadswapen te weigeren.

Gebruik logo

Het logo van de gemeente Schiedam bestaat uit een beeldmerk (een gestileerde versie van het officiële stadswapen) en een woordmerk ‘gemeente Schiedam’. Beeld- en woordmerk moeten altijd in combinatie worden gebruikt. Dit logo is speciaal voor de gemeentelijke organisatie ontworpen en maakt onderdeel uit van de huisstijl. De gemeente gebruikt het logo voor alle correspondentie en communicatie.

 

Vrij te gebruiken?

Het is derden niet toegestaan dit logo (of delen ervan) te gebruiken voor een eigen logo. Het schild (‘wapen’) uit het logo mag niet los gebruikt worden.  Alleen organisatieonderdelen van de gemeente Schiedam mogen dit logo gebruiken. We willen voorkomen dat de suggestie wordt gewekt dat bedrijven of personen verbonden zijn aan de gemeente Schiedam.

Gebruik door derden mag als er sprake is van een samenwerkingsverband of sponsoring. Ook is het mogelijk dat opdrachtnemers het logo van de gemeente afbeelden op hun site. Het gebruik van het logo gebeurt alleen na goedkeuring van team Communicatie van de gemeente Schiedam.

Meer informatie?

Stel uw vraag aan de huisstijlcoördinator van team Communicatie. Stuur een bericht via het contactformulier. Via het contactformulier kunt u ook de link naar de huisstijlhandleiding opvragen.