Ondernemers, bewoners en de gemeente Schiedam zijn aan de slag met het aantrekkelijker maken van de Hoogstraat en de aanliggende stegen. We streven naar een combinatie van wonen, werken, winkelen en beleven. Het openbaar gebied moet daarbij aansluiten. We streven naar een Hoogstraat die klaar is voor de toekomst en waar iedere Schiedammer, ondernemer of bezoeker zich welkom voelt. In fase 1 is de openbare verlichting vervangen. Deze fase is inmiddels afgerond. We zijn nu gestart met fase 2: het opnieuw leggen van de bestrating van de Koemarkt tot de Korte Dam.

Fase 1 - gevelverlichting

Sinds november 2023 brandt de nieuwe gevelverlichting. We zijn trots op het eindresultaat. De gevellantaarns ademen het historische karakter van de Schiedamse binnenstad. De verlichting zorgt voor een rustig straatbeeld en past goed bij de vele monumentale panden. Het jeneverglaasje bovenop de verlichting is een knipoog naar Schiedam als jeneverstad. Schiedam staat internationaal bekend als het Dutch Distillers District.

Fase 2 - nieuwe betrating

We zijn gestart met fase 2: de bestaande bestrating opnieuw leggen. Dit betekent dat we de Hoogstraat (van de Koemarkt tot de Korte Dam) herstellen met de bestaande stenen. We zorgen ervoor dat de straat er weer netjes en veilig bij ligt. Aannemer RWD uit Schiedam op maandag 15 april 2024 met deze werkzaamheden. De aannemer verwacht de werkzaamheden eind juli af te ronden.

Een groene Hoogstraat

We gaan de Hoogstraat groener maken door het aanleggen van geveltuinen. Bijna 25 bewoners en ondernemers hebben zich aangemeld voor een geveltuin. Een groenaannemer legt de geveltuintjes aan met (klim)planten die passen bij de omgeving, de etalage of de woning. De eerste 2 jaar is de groenaannemer verantwoordelijk voor het onderhoud van deze geveltuintjes. Als de planten eenmaal sterk genoeg zijn, onderhouden de bewoners en ondernemers het tuintje zelf.

Werkwijze van de aannemer

 • De aannemer werkt in 2 delen. Deel 1 loopt van het Stedelijk Museum Schiedam tot de Koemarkt. Deel 2 loopt van het Stedelijk Museum Schiedam tot de Korte Dam
 • Als de aannemer in deel 1 bezig is in de Hoogstraat, werkt hij in de stegen van deel 2 en andersom
 • De aannemer werkt van maandagochtend t/m donderdagmiddag in de Hoogstraat. De aannemer werkt van maandagochtend t/m vrijdagmiddag in de stegen
 • De aannemer werkt niet in het weekend of tijdens feestdagen
 • Laden en lossen blijft mogelijk tussen 7.00 en 11.00 uur en tussen 17.30 en 19.00 uur
 • Om zo min mogelijk overlast te bezorgen, bestraat de aannemer met de hand en niet met machines
 • De aannemer zorgt ervoor dat de woningen en winkels altijd bereikbaar zijn voor voetgangers via een loopstrook
 • De aannemer zorgt ervoor dat de woningen en winkels altijd bereikbaar zijn voor de hulpdiensten
 • De aannemer vraagt fietsers af te stappen bij de werklocatie
 • De gebiedsconciërge van de aannemer zorgt ervoor dat het werkterrein netjes blijft en helpt bewoners en ondernemers als dat nodig is (bijvoorbeeld met het wegzetten van afvalbakken of het tillen van boodschappen)
 • De omgevingsmanager van de aannemer is dagelijks in dit gebied aanwezig
 • Een week voordat de werkzaamheden voor hun deur starten, ontvangen bewoners en ondernemers een brief

En verder...

 • In de Hoogstraat liggen enkele bronzen kunstwerken. Dit kunstwerk, met daarop enkele namen, is gemaakt door de kunstenaar Jan Kleingeld. Het kunstwerk heet ‘Forever Yours’ en is gerealiseerd in 1999. De namen die op de kunstwerken staan, zijn namen uit het verleden en namen van Schiedamse kinderen. We ontvingen diverse klachten over de gladheid van deze werken. De kunstwerken komen daarom niet meer terug. We zijn in overleg met de kunstenaar over het vervolg van dit proces.
 • We verwijderen de blauwe afvalbakken. Daarna plaatsen we tijdelijk grijze afvalbakken. Na de herinrichting plaatsen we, verspreid over de Hoogstraat, weer nieuwe afvalbakken. U kunt tot 1 juli 2024 stemmen welke afvalbak uw voorkeur heeft. Klik op de link om uw stem uit te brengen.
 • We hebben uit voorzorg de Stolpersteine (in het Nederlands Struikelstenen) verwijderd en opgeslagen. Bij het opnieuw leggen van de straat, plaatst de aannemer ze weer terug.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen, klachten of opmerkingen tijdens de uitvoer van deze werkzaamheden? Of heeft u hulp nodig van de gebiedsconciërge? Neem dan gerust contact op met de omgevingsmanager van RWD Groep. Simon Weerdenburg is op werkdagen van 7.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 06 598 05 384

U kunt uw vragen ook stellen tijdens het wekelijkse inloopspreekuur. Dit spreekuur is op dinsdag en duurt van 12.30 tot 13.30 uur. De locatie is SHOP, gelegen aan Hoogstraat 140-142.

Werkzaamheden Lange Haven

Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de Hoogstraat, vinden er werkzaamheden plaats aan de Lange Haven. Evides en Stedin vervangen de verouderde gas- en waterleidingen. De werkzaamheden kunnen naast elkaar plaatsvinden, omdat de verkeerssituatie voor de Hoogstraat hetzelfde blijft. Laden en lossen blijft mogelijk tussen 7.00 en 11.00 uur en tussen 17.30 en 19.00 uur. Fietsers, voetgangers en hulpdiensten houden altijd toegang tot de Hoogstraat. Het verkeer voor de Lange Haven wordt omgeleid.

Meer informatie over de werkzaamheden aan de Lange Haven? Download de BouwApp en zoek naar het project ‘Lange Haven Schiedam’ of klik op de link.

Meer informatie?

Neem dan contact op met de projectleider Karin Vermeer. Wilt u documenten bekijken, zoals verslagen, bewonersbrieven en alle andere gerelateerde documenten? Neem dan contact op met de projectassistente Marian van Teijlingen.