Een blije hond is een hond die de ruimte krijgt om zijn normale gedrag te vertonen. Een hond moet kunnen rennen en spelen, maar ook zijn behoefte kunnen doen. Om dit alles mogelijk te maken zonder dat er overlast ontstaat, heeft de gemeente Schiedam een hondenbeleid opgesteld. De gemeenteraad heeft op 29 september 2020 het nieuwe hondenbeleid vastgesteld.

De belangrijkste regels uit het hondenbeleid zijn als volgt

  • De hond wordt te allen tijde aangelijnd, behalve in de door het college aangewezen losloopgebieden;
  • Hondenpoep wordt overal netjes opgeruimd en in de afvalbak gegooid (dit hoeft niet per se een hondenpoepafvalbak te zijn), behalve in de door het college aangewezen losloopgebieden;
  • Op speelplaatsen, zoals sportveldjes, speeltuinen en schoolpleinen, geldt een verbod voor honden, zowel los als aangelijnd. Tiny Forests, zoals de onlangs gerealiseerde Tiny Forest ’t Groenoordje in Groenoord, vallen hier ook onder.

Naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête(s), die begin 2020 zijn uitgevoerd en meldingen van Schiedammers via bijvoorbeeld de BuitenBeter app, worden er de komende periode een aantal acties doorgevoerd. Deze acties moeten het hondenbeleid van Schiedam verbeteren. Deze maatregelen worden in hoofdstuk 3.3 van het hondenbeleid beschreven. 

Meer over hondenbeleid

Wilt u meer weten over het hondenbeleid in Schiedam? Lees dan Hondenbeleid Schiedam 2020.  Of neem contact op met het Klant Contact Centrum. 

Heeft u vragen over de locaties op de kaart?

Wilt u weten waar de losloopgebieden, hondenafvalbakken en hondentoiletten zich bevinden in de stad? Kijk dan op de kaart rechts op deze webpagina. Let op: in het nieuwe hondenbeleid is afgesproken dat de hondentoiletten gefaseerd uit de stad verdwijnen. Het kan dus zo zijn dat er op de kaart hondentoiletten aangegeven worden die niet langer bestaan. Er wordt dan ook gewerkt aan het zo actueel mogelijk houden van de kaart. 

Klachten melden

Heeft u klachten die te maken hebben met overlast van honden, vervuiling van hondentoiletten en losloopgebieden? Meld deze digitaal.