Schiedam maakt zijn naam als jeneverstad tot op de dag van vandaag waar. Nog altijd zijn er verschillende distilleerders actief. Toch zijn er in de loop van de jaren ook jeneverproducenten uit de stad verdwenen. Koninklijke branderij M. Dirkzwager’ is er daar één van. In het gebied waar dit bedrijf sinds het einde van de 19e eeuw tot en met 2011 jenever produceerde, komt nu een eigentijdse woon-werkwijk.
 
Projectontwikkelaar Van Wijnen en de gemeente Schiedam werken sinds 2019 aan de herontwikkeling van het ’Dirkzwager-gebied’. Dit gebied ligt op een schiereiland in de binnenstad van Schiedam, tussen de Noordvest, Groenweegje, Schie en Palmboomstraat. In deze nieuwe binnenstadsbuurt komen 150 woningen, eengezinswoningen en appartementen. Ook komen er (creatieve) bedrijven en (dag)horeca.

Complete vernieuwing van het gebied

De gemeente Schiedam wil dat het hele gebied dezelfde uitstraling en sfeer krijgt. Daarom is er op 22 maart 2021 een ‘koop- en procesovereenkomst’ tussen de gemeente Schiedam en Van Wijnen ondertekend. De eigendommen, panden en gronden van de gemeente zijn overgenomen door de projectontwikkelaar. Die is nu ook verantwoordelijk voor de herinrichting van de openbare ruimte.

Planning

In het eerste kwartaal van 2021 is gestart met archeologisch onderzoek en sloopwerkzaamheden. In het derde kwartaal van 2021 start de bouw van de eerste woningen. De woningen worden in fases gebouwd. De verwachting is dat de nieuwe woon-werkwijk in 2025 klaar is.

Monumenten

In het gebied staan verschillende monumentale panden. Deze krijgen waar mogelijk een nieuwe bestemming. Dit zijn oude distilleerderijen (Groenweegje 4 en 5), het ‘Kappelhofgebouw’, de St Joris Doele en de Drilschuur. Deze (Rijks)monumenten geven de nieuwe wijk een unieke, historische sfeer.

Meer informatie

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met de projectleider Ilja Arends, gemeente Schiedam. Wilt u bepaalde documenten bekijken, zoals verslagen, bewonersbrieven en alle andere gerelateerde documenten? Neem dan contact op met de projectassistent Mildred Maharaj.