Schiedam maakt zijn naam als jeneverstad tot op de dag van vandaag waar. Nog altijd zijn er verschillende distilleerders actief. Toch zijn er in de loop van de jaren ook jeneverproducenten uit de stad verdwenen. Koninklijke branderij M. Dirkzwager’ is er daar één van. In het gebied waar dit bedrijf van het einde van de 19e eeuw tot en met 2011 jenever produceerde, komt nu een eigentijdse woon-werkwijk.
 
Projectontwikkelaar Van Wijnen en de gemeente Schiedam werken sinds 2019 aan de herontwikkeling van het ’Dirkzwager-gebied’. Dit gebied ligt op een schiereiland in de binnenstad van Schiedam, tussen de Noordvest, Groenweegje, Schie en Palmboomstraat. In deze nieuwe binnenstadsbuurt komen circa 150 woningen, eengezinswoningen en appartementen. Ook komen er (creatieve) bedrijven en (dag)horeca.

Complete vernieuwing van het gebied

De gemeente Schiedam wil dat het hele gebied dezelfde uitstraling en sfeer krijgt. Daarom is er op 22 maart 2021 een ‘koop- en procesovereenkomst’ tussen de gemeente Schiedam en Van Wijnen ondertekend. De eigendommen, panden en grond van de gemeente zijn overgenomen door de projectontwikkelaar. Die is nu ook verantwoordelijk voor de herinrichting van de openbare ruimte.

In het gebied staan verschillende monumentale panden. Deze krijgen waar mogelijk een nieuwe bestemming. Dit zijn oude distilleerderijen (Groenweegje 4 en 5), het ‘Kappelhofgebouw’, St Joris Doele en de Drilschuur. Deze (Rijks)monumenten geven de nieuwe wijk een unieke, historische sfeer.

Artist impression toekomstige inrichting Sint Jorisplein in het hart van de
nieuwe Dirkzwager-buurt 

Dirkzwager-krant

Om Schiedammers te informeren over de herontwikkeling, brengen de gemeente Schiedam en Van Wijnen tijdens de werkzaamheden een speciale Dirkzwager-krant uit. Naast praktische informatie over de herontwikkeling kunnen lezers in de krant ook kennismaken met de historie van het gebied, en de mensen die gaan wonen en werken in de nieuwe wijk. De krant is in een grote straal rondom het projectgebied bezorgd. De krant is ook gratis verkrijgbaar op het stadskantoor (naast de receptie).

Planning

In het eerste kwartaal van 2021 is gestart met archeologisch onderzoek en sloopwerkzaamheden. In maart 2022 start de bouw van de eerste 26 woningen. De woningen worden in fases gebouwd. De verwachting is dat de nieuwe woon-werkwijk in 2025 klaar is. Onderstaande kaart toont de routing van het bouwverkeer naar het Dirkzwager-terrein.

"Kaart met de route van het bouwverkeer dat via de Nieuwe Damlaan, de Vlaardingerstraat, de Breedstraat, de Noordmolenstraat, Noordvest en Palmboomstraat geleid wordt"
Kaart bouwverkeer  herontwikkeling Dirkzwager-terrein

 

Meer informatie

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met de projectleider Karin Vermeer, gemeente Schiedam. Wilt u bepaalde documenten bekijken, zoals verslagen, bewonersbrieven en alle andere gerelateerde documenten? Neem dan contact op met de projectassistent Mildred Maharaj.