28-04-2021 — 

Vanaf vandaag, woensdag 28 april 2021, mogen winkeliers en horecaondernemers met terras – onder voorwaarden – weer een beetje meer open. Deze ondernemers zijn zwaar getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Burgemeester Cor Lamers maakt vanmiddag een rondje door de binnenstad om de ondernemers persoonlijk een hart onder de riem te steken. Daarnaast brengen ondernemersplatform SHOP, Stichting Centrummanagement Schiedam en de gemeente Schiedam de ondernemers een ‘Welkom Terug’.

Verwarmde zitkussens

Wethouder Marcel Houtkamp: “Gelukkig komen er voorzichtig weer iets meer mogelijkheden,  het water staat veel ondernemers inmiddels aan de lippen. Wij denken graag mee binnen de mogelijkheden die we hebben. De gemeente Schiedam biedt horecaondernemers met een terras daarom dekens en verwarmde zitkussens aan. Op deze manier kunnen zij ook gasten ontvangen bij lagere temperaturen.”

De elektrisch verwarmde kussens zijn een duurzame oplossing, omdat ze geen warmte verliezen aan de buitenlucht. De kussens besparen daarnaast ook CO2-uitstoot en zijn een milieuvriendelijkere oplossing dan bijvoorbeeld terrasverwarmers op gas. Horecaondernemers met een terras ontvangen binnenkort een brief waarin zij lezen hoe zij zich hiervoor aan kunnen melden.

Zoete koek

Griekse en Nederlandse bakkers in Schiedam hebben de afgelopen dagen honderden koeken gebakken voor de bijna 275 ondernemers die vandaag hun deuren weer een beetje meer mogen openen. De Schiedamse stadsdichter Yvette Neuschwanger schreef een begeleidend gedicht. Een gedicht over de voorzichtige start van een nieuw begin. Wethouder Marcel Houtkamp, de voorzitter van ondernemersplatform SHOP, de centrummanager van Schiedam Centrum, verschillende ambtenaren en de voorzitters van de verschillende winkeliersverenigingen brengen het zoete Welkom Terug vandaag bij de ondernemers.

Phons Ockerse, voorzitter van SHOP: “Wij zijn blij dat de stad weer een beetje open gaat. Met dit presentje bedanken wij de ondernemers voor hun inzet en wensen wij ze succes met de heropening. We hopen dat er spoedig meer versoepelingen mogelijk zijn. Onverhoopt geen presentje ontvangen? Meld dit dan via info@shopschiedam.nl.”

Gedicht van de Schiedamse stadsdichter

de stad gaat beetje bij beetje weer open

deuren gaan op een voorzichtige kier

langzaam sijpelt het licht weer naar binnen

het einde lijkt in zicht

en voelt als opnieuw beginnen

na het zuur komt het zoet’

zo luidt het gezegde

ook al zijn het kleine stapjes

en is de weg langer

dan we ooit konden vermoeden

weet dat,

betere tijden lonken aan de horizon

we slepen elkaar er naar toe

door te inspireren en steunen

vechten en voeden

en daarom steken wij jou

een lokaal hart onder de riem

een beetje zoet, na al dat zuur

krachtvoer

voor de enorme krachttoer

die je nu moet doorstaan

met jouw deur op een kier

gaat de stad langzaam weer open

het licht sijpelt naar binnen

dank je wel

jij steekt het aan.

De regels per 28 april

Horecaondernemers sloten op 15 oktober 2020 voor de tweede keer hun deuren. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mochten zij hun producten alleen bezorgen en laten afhalen. Twee maanden later ging Nederland in lockdown en konden winkeliers alleen klanten ontvangen binnen tijdslots.

Horecagelegenheden mogen vanaf vandaag hun terrassen weer openen tussen 12.00 en 18.00 uur. Aan een terrastafel mag één huishouden zitten en als het gaat om verschillende huishoudens, dan geldt: maximaal 2 personen per tafel op anderhalve meter van elkaar. Er geldt een gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn verplicht.

Klanten hoeven vanaf vandaag niet meer van tevoren een afspraak te maken om een winkel te bezoeken. Er geldt wel een maximum aantal klanten per winkel.

"Foto van ambtenaren en het centrummanagement met posters met de tekst 'Welkom terug'."