01-06-2020 — 

Vanaf 1 juni mag er weer meer. De horeca mag bijvoorbeeld weer open, net als de bioscopen. Maar er blijven ook dingen hetzelfde. En in het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht.

Het coronavirus is nog niet verdwenen. Daarom geldt nog steeds: houd 1,5 meter afstand en ga niet naar plaatsen waar het druk is.

Afspreken

U mag weer buiten afspreken met anderen. Als u maar wel 1,5 meter afstand houdt. Ook binnen mag u bij elkaar op visite. Met hoeveel mensen? Dat hangt af van de ruimte die u heeft. U moet onderling 1,5 meter afstand kunnen houden. Vergaderen in openbare gebouwen mag met maximaal 30 mensen. De mensen die daar werken tellen niet mee.

Horeca

Restaurants en cafés mogen weer open. Binnen mogen ze maximaal 30 gasten ontvangen. U kunt niet zomaar binnenstappen; u moet vooraf reserveren. Een medewerker vraagt of u verkouden bent of koorts hebt. Eenmaal binnen moet u aan een tafel zitten. Bezoekers moeten 1,5 afstand tot elkaar bewaren. Tenzij zij uit 1 huishouden komen.
Ook de terrassen zijn weer open. Er mogen zoveel mensen zitten als er plaats is, maar: iedereen moet aan een tafel zitten. Ook op het terras geldt: houd 1,5 meter afstand, behalve als je tot hetzelfde huishouden behoort.

Uitgaan

Bioscopen, theaters en concertzalen mogen weer open. Per afzonderlijke ruimte mogen 30 mensen aanwezig zijn. U moet vooraf reserveren. Een medewerker vraagt of u verkouden bent of koorts heeft. En natuurlijk: 1,5 meter afstand houden.

Openbaar vervoer

In tram, bus, metro en trein is het verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Als u geen mondkapje draagt, kunt u een boete van 95 euro krijgen. Op stations en perrons is een mondkapje niet verplicht. Ga alleen met tram, bus, metro en trein als het echt nodig is. Ga zo ver mogelijk uit elkaar zitten.

Scholen

De middelbare scholen gaan op 2 juni weer open. Maar leerlingen gaan niet allemaal tegelijk naar school. De basisscholen gaan op 8 juni weer gewoon open, net als de buitenschoolse opvang. Mbo, hbo en universiteiten beginnen weer voorzichtig op 15 juni.

Wat verandert er (nog) niet?

De sportscholen blijven dicht, net als bijvoorbeeld bowlingbanen. Zingen met een koor of muziek maken met blaasinstrumenten is nog niet aan te raden. Dat kan gevaarlijk zijn.

Kijk ook hier: