10-02-2021 — 

Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken. Nu het al enkele dagen vriest vragen veel mensen zich af welke regels er gelden voor schaatsen op sloten en singels en op ijsbanen.

Schaatsen mag, evenementen niet

Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden. Of met 1 persoon van buiten uw eigen huishouden, waarbij u onderling 1,5 meter afstand houdt. Deze regels gelden óók voor schaatsen, sleeën en andere activiteiten in de sneeuw. Zelfstandig schaatsen op bijvoorbeeld sloten en singels mag dus, maar het houden van een tocht, wedstrijd of ander evenement is niet toegestaan.

Schaatsen op een schaatsbaan

Onder de huidige regels is het toegestaan dat reguliere banen, die van oudsher in gebruik zijn als schaatsbaan, open zijn. Dit valt onder het beoefenen van buitensport. Denk bijvoorbeeld aan een tennisbaan die als het vriest altijd wordt gebruikt als schaatsbaan. Deze banen richten zich primair op kinderen. Uiteraard gelden de normale coronaregels. Volwassenen hebben alleen toegang na reservering, met maximaal 2 personen en als zij 1,5 meter afstand in acht nemen. Toeschouwers 'langs de lijn' (bijvoorbeeld ouders) zijn net als bij andere sporten niet toegestaan.

Locaties die niet al van oudsher in gebruik zijn als schaatsbaan worden niet toegestaan. In die gevallen is sprake van een evenement. Omdat evenementen zeker tot 2 maart in heel Nederland verboden zijn, mogen op deze plekken dus geen schaatsbanen worden geopend.