12-03-2021 — 

Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof en voorvechter voor onafhankelijke rechtspraak krijgt dit jaar de Geuzenpenning. Normaal gesproken wordt deze penning op 13 maart uitgereikt  in de Grote Kerk van Vlaardingen op initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Vanwege de beperkingen door de uitbraak van het coronavirus zal de officiële onderscheiding volgend jaar in maart 2022 worden uitgereikt door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden. 

Stream met toespraak en films 

Wel wordt op 13 maart 2021 een toespraak van Malgorzata Gersdorf gestreamd met twee films van Ruud Stapel: één over de Geuzen en één over het werk van mevrouw Gersdorf. De link hiernaartoe is te vinden op: www.geuzenpenning.nlOok zorgt de uitvoeringscommissie van stichting Geuzenpenning voor bloemen bij de Geuzengraven op begraafplaats Emaus en het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen.

Over de Geuzenpenning

De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen én te ondersteunen. De Stichting Geuzenpenning is in 1987 opgericht door oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, waar ook Schiedammers bij betrokken waren. Zij waren lid van de Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland. Voorzitter van deze stichting is Kathleen Ferrier. Zij is verder onder meer docent Mensenrechten aan de Asian University for Women Bangladesh en medeoprichter van ‘Bright Hong Kong’. Burgemeester Lamers zit in het bestuur.

"Logo van de Geuzenpenning"