21-03-2022 — 

Ook dit jaar doet gemeente Schiedam weer mee aan NK Tegelwippen. Wethouder Antoinette Laan gaf hiervoor zondag het startschot bij de inspiratietuinen op De Groene Raat. Daarnaast deed zij een oproep om op zoek te gaan naar een locatie voor de langste geveltuin.

Een groene stad maken we samen

"De uitdaging die het veranderde klimaat met zich meebrengt, kan de gemeente niet alleen oplossen. Daarom dagen wij gemeente Vlaardingen en onze inwoners uit om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen", aldus wethouder Laan. Dit kan bijvoorbeeld door de tuin groener te maken door een groen dak of het opvangen van regenwater. 

Maak Schiedam Waterklaar

"We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. Op die manier maken we Schiedam Waterklaar”, legt Laan uit. De campagne Schiedam Waterklaar geeft subsidie en gratis advies. Ook kunnen snoeitakken en (niet te grote) boomstronken de komende maanden tijdens de snoeiroute opgehaald worden dus genoeg redenen om de tuin klaar te maken voor de zomer.

Klimaatadaptieve tuinen

Op De Groene Raat zijn verschillende tuinen waar inspiratie opgedaan kan worden voor een tuin waar vogels, egels en insecten meer ruimte krijgen. Of kruiden- en groentetuin waar slimmer om wordt gegaan met regenwater.

NK Tegelstand

Tot en met 31 oktober telt iedere tegel. Gebruik hiervoor de tegeltellerDe tegelstand laat zien op welke plek onze stad staat. De gewipte tegels kunnen na aanmelding en bevestiging van NK Tegelwippen ingeleverd worden bij de milieustraat. Of maak tot 200 tegels gebruik van de Tegeltaxi.

Geveltuin

Gemeente Schiedam ziet geveltuinen als een toegevoegde waarde. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de NK Publiekswipper award en mooie prijspakketten.